"Fortune 500 Türkiye" listesi açıklandı: İBB'nin 7 iştiraki sıralamada...

Şirketlerin belli kriterler çerçevesinde performanslarını ölçme ve rekabetteki yerlerini görme olanağına sahip olduğu “Fortune 500 Türkiye” listesi açıklandı. İBB'nin 7 İştiraki Fortune 500 Türkiye 2022 Sıralamasında...

"Fortune 500 Türkiye" listesi açıklandı: İBB'nin 7 iştiraki sıralamada...
18 Temmuz 2023 - 13:41

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 7 iştirak şirketi, “Fortune 500 Türkiye” listesinde yer aldı. Listede yer alan şirketler; İGDAŞ, Metro İstanbul AŞ, İSTAÇ AŞ,  İSPER AŞ, İSFALT AŞ, İstanbul Enerji AŞ, Ağaç ve Peyzaj AŞ oldu.

Şirketlerin başarısını değerlendiren iştiraklerinden sorumlu İBB Başkan Danışmanı Ertan Yıldız, “Şirketlerimizi etkin şekilde yönetmek, kaynaklarımızı doğru değerlendirmek ve başarılı işlere imza atmak için çalışmaya devam ediyoruz ve edeceğiz. Bu yıl da şirketlerimizden 7’si Fortune 500 Türkiye listesinde yerini aldı” dedi.

Şirketlerin belli kriterler çerçevesinde performanslarını ölçme ve rekabetteki yerlerini görme olanağına sahip olduğu “Fortune 500 Türkiye” listesi açıklandı. İBB, 7 iştirak şirketi ile listede yer aldı. 2022 net satış rakamlarına göre yapılan değerlendirmede İBB şirketlerinden İGDAŞ AŞ 41, İSTAÇ AŞ 257, İstanbul Enerji AŞ 260, İSPER AŞ 324, Metro İstanbul AŞ 374, İSFALT AŞ 383, Ağaç ve Peyzaj AŞ ise bu yıl ilk kez listeye girerek 493’üncü sırada yer aldı.
 

“ÖNCELİKLİ ODAĞIMIZ İSTANBUL HALKINA KESİNTİSİZ HİZMET”

İBB iştiraklerinden sorumlu Başkan Danışmanı Ertan Yıldız, ortak akıl ile hareket eden bir yönetim yaklaşımına sahip olduklarını ifade etti. Yıldız, “İBB çatısı altında ulaşım, hizmet, şehircilik, perakende, ticari, enerji ve teknoloji olmak üzere 7 ana sektörde faaliyet gösteren 30 iştirak şirketimizi, bütüncül bir bakış açısı ile yönetiyoruz. Başkanımız Ekrem İmamoğlu tarafından İstanbul için belirlenen ‘İstanbul’u yeşil, adil ve yaratıcı bir kent yapmak’ vizyonu çerçevesinde ilerliyoruz. Yaklaşık 65 bin personelin görev yaptığı bu büyük yapıda öncelikli odağımız her zaman İstanbul halkına kesintisiz, kaliteli ve ulaşılabilir hizmet sunabilmek. Elbette şirketlerimizi etkin şekilde yönetmek, kaynaklarımızı doğru değerlendirmek ve başarılı işlere imza atmak için çalışmaya devam ediyoruz ve edeceğiz. Bu yıl da şirketlerimizden 7’si Fortune 500 Türkiye listesinde yerini aldı. Her geçen yıl şirketlerimizi üst sıralara taşıyor olmaktan dolayı mutluyuz. Listeye adını yazdıran tüm şirketleri, yönetim kadromuzu ve personellerimizi tebrik ediyorum” diye konuştu.  
 

“SOSYAL BELEDİYECİLİK ANLAYIŞIYLA HAREKET ETTİK”

Şirketlerin önceki yıllara göre durumunu değerlendiren Yıldız, şöyle devam etti:  
“Tabii geçmiş yıllara göre listedeki şirket sayımız düşmüş olabilir ancak bunun altında yatan asıl sebep, hizmetlerimizin kapasitesini büyütürken vatandaşı önceleyerek sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket etmemiz. Birkaç örnek vermem gerekirse; İstanbul Halk Ekmek, 2020 yılındaki 696 MTL satış gelirleri ile Fortune 500 listesinde 477’nci sırada bulunuyordu. 2019 yılında şirketi devraldığımızda günlük ortalama 752 bin 382 adet normal ekmek üretiliyorken 2022 yılı ortalamasında üretim hacmi yüzde 73 artırılarak 1,3 milyon adet ekmek üretildi. Halkımıza en makul fiyatlı ekmeği sunmak ve piyasadaki ekmek fiyatlarının da makul seviyelerde kalması açısından buğday fiyatına gelen zammı, ekmek fiyatlarına yansıtmadık. Dolayısıyla şirketin satış gelirlerindeki artış sınırlı kaldı. Bir diğer örnek ise KİPTAŞ… Biz devralmadan önceki dönemlerde sosyal konutlar yerine daha çok ticari amaçlı lüks projeler yapılıyordu. Biz yönetime geldikten sonra, sosyal belediyecilik anlayışına uygun olarak sosyal konut projeleri ürettik. “İstanbul Yenileniyor” kapsamında, dönüşüm projelerine ağırlık verdik ve kâr amacı güdülmeyen bu projelerin satış gelirine etkisi düşük oldu. Diğer taraftan yapımı devam eden kaynak geliştirici projelerin teslimleri nedeniyle 2024 ve 2025 yıllarının mali tablolarındaki satış rakamlarına önemli etkisi olacaktır.
 

ENERJİ YATIRIMLARI İSTANBUL’A KAZANDIRDI

Diğer taraftan İstanbul’da çevreyi korumaya yönelik geri dönüşüm projelerine de önemli yatırımlar yaptık. İstanbul Enerji’nin listeye giremediği 2020 yılındaki satış geliri 467 MTL’ydi. Şirketin 2022 yılındaki satış gelirlerini 2020 yılına göre yüzde 939 artırarak 4.851 MTL olarak gerçekleştirdik. Ayrıca Seymen Enerji Üretim Tesisi’nin 4 Eylül 2020 tarihinde devreye alınması ile birlikte metan gazından sağlanan elektrik enerjisinin satışı da başladı. Gerek akaryakıt satış miktarının gerekse akaryakıt birim fiyatlarının artışı, şirketin satış gelirini olumlu etkiledi. Bu sayede İstanbul Enerji önceki yıla göre listedeki sırasını 176 sıra birden yükselterek 260. Sırada yer aldı. 
 
LİSTEDE YER ALAN ŞİRKETLER 
İGDAŞ AŞ 2021 yılına göre 8 sıra birden yükselerek Türkiye’nin en büyük 41. şirketi olarak listede yer aldı. Yine iştirak şirketlerimizden İSTAÇ AŞ, 44 sıra birden yükselerek 257.sırada, İstanbul Enerji AŞ 176 sıra birden yükselerek 260. sırada, Metro İstanbul AŞ 48 sıra birden yükselerek 374.sırada, İSFALT AŞ 41 sıra birden yükselerek 383.sırada yer aldı. 2021 yılı Fortune 500 listesinde bulunmayan Ağaç ve Peyzaj AŞ ise 2022 yılında listeye 493.sıradan girdi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı
Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı
 Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024'te Felsefe ve Modern Bilimi Ele Aldı
Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024’te Felsefe ve Modern Bilimi...