EGSD Başkanı Ertuğrul: "Hazır giyim sektörü zam kıskacında"

Artan enflasyon, enerji ve hammadde fiyatlarındaki yükselişlere ek küresel anlamda tedarik sorunları nedeniyle hazır giyim sektörü zam kıskacında girdi.

EGSD Başkanı Ertuğrul: "Hazır giyim sektörü zam kıskacında"
08 Nisan 2022 - 18:45

Fiyat artışları hazır giyim sektörünü zorluyor!

Artan enflasyon, enerji ve hammadde fiyatlarındaki yükselişlere ek küresel anlamda tedarik sorunları nedeniyle hazır giyim sektörü zam kıskacında girdi. 2021 sonuna göre yüzde 60 fiyat artışları yaşadıklarını söyleyen Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, “Sektör ya zam yapacak ya da ayakta kalamayacak. Zamlar da satışları olumsuz etkiliyor, ancak maliyetler böyle yükseliyorken zam yapmamak da kepenk indirmek demek” dedi.
 
Pandemi ile değişen küresel koşullar ve tedarik zincirindeki kopmaların yanında lojistik problemlerin de tüm sektörleri etkilediği gibi hazır giyim ve tekstil sektörünü de etkilediğini ifade eden EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, “Avrupa pazarına yakın konumumuz nedeniyle Türkiye için bazı avantajlar oluşsa da enerji krizleri, Rusya Ukrayna savaşı, küresel enflasyonun yanında Türkiye’nin yaşadığı yüksek enflasyon ve yüksek kur problemleri tüm sektörleri olumsuz etkilediği gibi hazır giyim sektörünü de ciddi anlamda etkiledi” dedi.

2021 yılı sonuna göre yüzde 60 seviyelerinde bir fiyat artışının etiketlere yansıtıldığını söyleyen EGSD Başkanı Ertuğrul, “Yazın yeni sezonlarla birlikte bu rakam yüzde 80’leri bulacak. Ayçiçek yağı, şekeri konuşuyoruz ama yakında kıyafetlerde de astronomik rakamlar görmemiz yakındır” dedi.
 
“Şartlar zaten zor”
 Hammadde fiyatlarının kur artışı ile yüzde 130 arttığını, işçilik giderlerinin yüzde 50, enerji giderlerinin ise 4 kat arttığını vurgulayan Ertuğrul, “Enerji zamlarının yanında hammaddeye sürekli zam geliyor. Ara sezonda, yaz aylarında ve yılın ikinci yarısında zamlarla karşılaşabiliriz” dedi.

EGSD Başkanı Hayati Ertuğrul, “Sektörün durumu zaten ortada. Zor şartlarda bu işi götürebiliyoruz, hammaddedeki büyük fiyat artışları, bizim maliyetlerimizi etkileyecek olan doğalgaz ve elektrik çok önemli. Bu kademelerdeki zamları da üst üste koyduğunuz zaman maalesef hazır giyimde zam kaçınılmaz oluyor. Sektörün de yapacak herhangi bir şeyi yok, elimiz kolumuz bağlı durumda. Biz de bu kademelere gelen zamların farkını, ekstra maliyetlerimize koymak zorundayız” diye konuştu.

Şiir İletişim Ajansı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İZKİTAP Fest kitapseverleri ağırlamaya devam ediyor
İZKİTAP Fest kitapseverleri ağırlamaya devam ediyor
Başkan Çelik: "Bergama Belediyesi'nin Borcu, Belediye Şirketleri Hariç 473 Milyon TL"
Başkan Çelik: "Bergama Belediyesi'nin Borcu, Belediye Şirketleri...