Ege Üniversitesinde "Temiz Deniz, Temiz Dünya" sempozyumu

Yağmur Onurlubaş / İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi ve EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) işbirliğinde “5 Haziran Dünya Çevre Günü” etkinlikleri kapsamında “Temiz Deniz, Temiz Dünya” konulu çevrimiçi sempozyum düzenlendi.

Ege Üniversitesinde "Temiz Deniz, Temiz Dünya" sempozyumu
07 Haziran 2023 - 00:34

Prof. Dr. Kınal: “Gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak için çalışıyoruz”

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi ve EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) işbirliğinde “5 Haziran Dünya Çevre Günü” etkinlikleri kapsamında “Temiz Deniz, Temiz Dünya” konulu çevrimiçi sempozyum düzenlendi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Melike Bor’un üstlendiği, açılış konuşmasını  ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal’ın yaptığı sempozyuma, İZSU Atıksu Arıtma Dairesi Başkanlığı İdari ve Teknik Amiri Şermin Gür ve Viessmann Şirketi Çevre ve Sürdürebilirlik Sorumlusu Emre Eser konuşmacı olarak katıldı.

Ege Üniversitesinin yeşil kampüs ve sürdürülebilir üniversite konsepti doğrultusunda önemli çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Prof. Dr. Armağan Kınal, “Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak hocamızın öncülüğünde, sürdürülebilir ve iklim dostu bir kampüs oluşturma çalışmalarımız kapsamında birçok projeyi hayata geçirdik. Bu projelerden en önemlisi kuşkusuz Sıfır Atık Projesi'dir. Üniversitemizde öğrencilerimizin ve personelimizin çevre bilincinin geliştirilmesine yönelik eğitimler düzenleyerek, farkındalıklarının artırılmasına katkı sağlayacak çalışmalar yürütüyoruz. Bunun yanı sıra, sıfır atık projemizi genişletmek için yeni adımlar atıyoruz. Ege Üniversitesi olarak, yeşil kampüs ve sürdürülebilir üniversite konsepti için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Yeşil yönetim, çevre dostu ulaşım, enerji yönetimi, iklim ve farkındalık, entegre atık yönetimi ve iklim değişikliğiyle mücadele gibi alt komisyonlarımız, sürdürebilir bir üniversite için var gücüyle çalışıyorlar. Bu çalışmalarımız neticesinde ‘Yeşil Üniversiteler’ sıralamasında her geçen sene daha yüksek puan alıyoruz. Dünya Yeşil Üniversiteler Greenmetric sıralamasında dünyada 108’inci, ülkemizdeki devlet üniversiteleri arasında 4’üncü sıraya yükseldik. Önümüzdeki dönemlerde daha yüksek sıralamalarda yer almayı hedefliyoruz. Sürdürülebilir ve iklim dostu bir kampüs hedefi ile ‘Sıfır Atık’ olgusunu kendisine ilke edinmiş ve bu konuda ‘Entegre Atık Yönetimi’ sistemini hayata geçirmiş bir üniversite olarak her yıl çevreye daha saygılı ve bilinçli bir toplum yaratmak amacıyla çalışmaktayız.  Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak ümidiyle herkesin Dünya Çevre gününü kutluyorum” diye konuştu.

Konuşmasına katılımcıların “Çevre Günü”nü kutlayarak başlayan İZSU Atıksu Arıtma Dairesi Başkanlığı İdari ve Teknik Amiri Şermin Gür, “Son yıllarda ülkemizde ve dünyada çevre bilincinin daha da geliştiğini ve çevre konusunda farkındalığın arttığını düşünüyorum. Bizler de İZSU olarak, İzmir’de çevre için önemli çalışmalar yürütüyoruz. İzmir metropol alan içerisinde körfeze deşarjı bulunan atık su arıtma tesislerimiz bulunuyor. İZSU adına 71 tane tesis işletiyoruz ve bu tesislerimizden arıtım suyu elde etmeye çalışıyoruz. Bunun yanında, atık suyun ayrıştırılması projesi, İZSU’nun devam eden projeleri arasında yer alıyor. Çiğli ve İzmir’in güneybatısında da atık su arıtma tesislerimiz mevcut. Çiğli’de arıtılmış suların geri kazanılması, çamur depolama sahalarının rehabilitasyonu gibi yürütülen ve planlanan çalışmalarımız var. Projelerimizin tarıma, yeşil alan sulamasına çevresel katkı sağlamasını hedefliyoruz” dedi.

Sempozyumun ardından, Ege Üniversitesi Dünya Çevre Günü aktiviteleri kapsamında EÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı önünde personel ve öğrencilerin iklim krizi ve çevre kirliliğine karşı kendi eşyalarını takas ettiği “İkinci El Takas Pazarı” kuruldu. Geri dönüşüme dikkat çekmek ve tüketim alışkanlıklarını azaltmak amacıyla kurulan pazar, öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü. Akdeniz Koruma Derneği tarafından düzenlenen “Akdeniz Tehdit Altında” başlıklı fotoğraf sergisi ilgiyle karşılandı. Etkinlikler kapsamında katılımcılar, Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi ve Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Merkezine düzenlenen “Kompost Gezisi”ne katıldılar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"