Ege Üniversitesi dünyanın en iyileri arasında yer aldı

Ege Üniversitesi, URAP Araştırma Laboratuvarının dünya üniversitelerinin alan bazlı sıralamaları raporuna göre; 2021 yılında dünyada 54 alanda sıralamaya girmeyi başardı.

Ege Üniversitesi dünyanın en iyileri arasında yer aldı
29 Nisan 2022 - 10:08

Ege Üniversitesi, dünyada 54 bilim alanında sıralamaya girdi

İZMİR(Ege Ajans)- URAP Araştırma Laboratuvarı tarafından hazırlanan 2021 Yılı Dünya Bilim Alanı Sıralamalarından Türk Üniversitelerinin Durumu Raporuna göre Ege Üniversitesi 8 sıralama kurumunun tümünde yer alarak 54 bilim alanı sayısı ile devlet üniversiteleri arasında 8’inci sırada yer aldı.




Ege Üniversitesi, URAP Araştırma Laboratuvarının dünya üniversitelerinin alan bazlı sıralamaları raporuna göre; 2021 yılında dünyada 54 alanda sıralamaya girmeyi başardı.

Ege Üniversitesinde oluşturulan bilim üretme ekosisteminin sonuçlarının somut verilere yansımasından duyduğu mutluluğu dile getiren Rektör Budak, “Araştırma üniversitesi olarak önceki yıllara göre daha çok alanda büyük bir yükseliş gösterdik” dedi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren URAP Araştırma Laboratuvarı, dünya üniversitelerini çeşitli bilim alanlarına göre sıralayan 8 sıralama kurumunun 2021 yılında açıkladığı sıralamalarda yer alan üniversitelerin durumları hakkında bir rapor hazırladı. Bu raporda, Türkiye’deki 129’u devlet ve 74’ü vakıf olmak üzere toplam 203 üniversitenin sıralama başarısı incelendi. Hazırlanan raporda 8 sıralama kurumunun tümünde alan sıralamalarına girebilen biri vakıf olmak üzere 9 üniversiteden biri olan Ege Üniversitesinin aynı zamanda 12 araştırma üniversitesinden biri olduğu vurgulandı.


Türk üniversitelerinin en başarılı olduğu 10 alanın tümünde yer aldı

Ege Üniversitesi, dünya alan sıralamaları kuruluşlarından SCImago’da 19, THE’da 14, RUR ve USNE’de 6, URAP’da 5, QS’te 2, NTU’da ve ARWU’da 1 alanda sıralamaya yerleşti. Türk üniversitelerinin en fazla yer aldığı 10 bilim alanın; Kimya, Mühendislik, Sosyal Bilimler, Fizik ve Astronomi, Matematik, Tıp, Enerji, Tarımsal ve Biyolojik Bilimler, Çevre Bilimleri ile Biyokimya-Moleküler Kimya ve Genetik olduğunun belirtildiği raporda Ege Üniversitesi, en başarılı 10 alanın tümünde yer aldı.


Önceki yıllara göre büyük bir yükseliş gösterdi

Ege Üniversitesinde oluşturulan bilim üretme ekosisteminin sonuçlarının somut verilere yansımaya devam ettiğini vurgulayan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege’nin; araştırma geliştirme, proje, patent,  makale,  atıf sayısı, topluma katkı, mezunların istihdamı konularında faaliyetlerini artırarak sürdüreceğini söyledi. Ege Üniversitesinin, URAP Araştırma Laboratuvarının dünya üniversitelerinin alan bazlı sıralamaları 2021 raporunda, dünya alan sıralamalarında 54 alanda sıralamaya girme başarısı gösterdiğini ifade eden Rektör Budak,  bu başarıda tüm çalışanların büyük emeğinin bulunduğu söyledi. Huzur ve güven iklimin bu başarıdaki payının yadsınamaz olduğunu vurgulayan Rektör Budak, “Ege Üniversitesi ailesi olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı kararlılıkla, aynı motivasyonla bölgemize ve ülkemize katkı sağlayacak çalışmalara devam edeceğiz. Akademisyenlerimizin daha nitelikli çalışmalara imza atacaklarından hiçbir kuşkum yok.  Araştırma üniversitesi olarak önceki yıllara göre büyük bir yükseliş göstererek daha çok alanda öne çıkmamız tesadüf değil. Amacımız araştırma üniversitesi olmanın gereklerini yerine getirerek, uluslararası alanda adından daha sık söz ettiren, dışa açık, yeni alanlarda gelişme gösteren bir üniversite konsepti ortaya koymak. Bu sonuçlar hedeflerimizin isabetli, yolumuzun ve yönümüzün doğru olduğunu göstergesi. Akademik başarımızın kurumsal bir işleyiş içinde kalıcı ve sürdürülebilir olması için aralıksız çalışamaya devam edeceğiz. Başta bilim dünyasına önemli katkılarda bulunan akademisyenlerimiz olmak üzere Ege Üniversitesi ailesinin değerli mensuplarına teşekkür ediyorum” dedi.

Ege Üniversitesinin başarısını kanıtladığı alanlar ise şöyle sıralandı: Tarımsal ve Biyolojik Bilimler, Zirai Bilimleri, Ziraat ve Ormancılık, Güzel Sanatlar ve Sosyal Bilimler, Biyokimya-Moleküler Kimya ve Genetik, Biyoloji, İşletme ve İşletme Yönetim Bilimleri, Kimya Mühendisliği, Kimya Bilimleri, Kimya, İnşaat Mühendisliği, Klinik Tıp, Bilgisayar Bilimleri, Diş Hekimliği, Diş Hekimliği-Ağız ve Diş Sağlığı Bilimleri, Dünya ve Gezegen Bilimleri, Ekonomi-Ekonometri ve Finans, Elektrik- Elektronik Mühendisliği,  Enerji, Mühendislik, Çevre Bilimleri, Genel Mühendislik, Jeoloji-Çevre-Yerküre ve Su Bilimleri, Beşeri Bilimler, Yaşam Bilimleri, Malzeme Bilimleri, Matematik, Matematik ve İstatistik, Makine ve Uzay Mühendisliği, Tıp ve Sağlık Bilimleri, Tıp Bilimleri, Tıp, Tıp ve Diş Hekimliği, Doğa Bilimleri, Diğer Sağlık, Farmakoloji -Toksikoloji ve Farmasötikler, Fizik ve Astronomi, Bitki ve Hayvan Bilimi, Psikoloji, Sosyal Bilimler, Spor Bilimleri, Teknik Bilimler, Veterinerlik.
Yabancı öğrencilerin üniversite tercihlerinde etkin rol oynuyor

Ege Üniversitesi 2021 yılında; URAP değerlendirmesinde 883, WEBOMETRICS değerlendirmesinde 964, ARWU değerlendirmesinde 950, CWUR değerlendirmesinde 839, LEIDEN değerlendirmesinde 616, QS değerlendirmesinde bin 100, RUR değerlendirmesinde 605, SCI MAGO değerlendirmesinde 697 ve US NEWS&WORLD REPORT değerlendirmesinde bin 111’inci sırada yer almıştı.

Üniversitelerin, dünya üniversiteleri içinde kendilerini değerlendirebilmelerini sağlamak amacıyla hazırlanan alan sıralamaları kapsamında URAP 62 alanda, ARWU 54 alanda QS ise 52 alanda dünya sıralaması yapıyor. Sıralama kuruluşlarının değerlendirmeleri, özellikle yabancı öğrencilerin üniversite tercihlerinde etkin rol oynuyor. Alan sıralamalarındaki performansını mercek altına alan Ege Üniversitesi, özellikle uluslararası tanınırlığını artırma ve başarılarını uluslararası mecrada duyurma çalışmalarına yoğun şekilde devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
GEMİSANDER'den "uyuşturucu" iddiasına yanıt: "Hukuki süreç başlatılacak!"
GEMİSANDER'den "uyuşturucu" iddiasına yanıt: "Hukuki süreç...
İzmir Kitap Fuarı başladı
İzmir Kitap Fuarı başladı