Borusan yeni yatırımlarıyla 80. yılını kutluyor

1944 yılında İstikbal Ticaret ile temelleri atılan Borusan Grubu, 80 yıldır Türkiye ekonomisi için değer yaratmaya devam ediyor. 200 yıllık Grup olma hedefine ilerlerken faaliyet gösterdikleri alanlarda öncü çalışmalara imza atan Borusan, sürdürülebilirliği ve topluma fayda sağlamayı öncelikleri arasında konumlandırıyor.

Borusan yeni yatırımlarıyla 80. yılını kutluyor
01 Mart 2024 - 13:08

“Daha Yeni Başladık” diyen Borusan, yeni yatırımlarıyla 80. yılını kutluyor

1944 yılında İstikbal Ticaret ile temelleri atılan Borusan Grubu, bugün 3 kıta ve 11 ülkede 5 ana faaliyet alanında 14 binden fazla çalışanı ile Türkiye ekonomisine katma değer yaratmaya devam ediyor. 2023 yılını 182 milyar TL ciro ile kapatan Borusan, 2026 yılına kadar 63 milyar TL yatırım yapmayı hedefliyor.
 
1944 yılında İstikbal Ticaret ile temelleri atılan Borusan Grubu, 80 yıldır Türkiye ekonomisi için değer yaratmaya devam ediyor. 200 yıllık Grup olma hedefine ilerlerken faaliyet gösterdikleri alanlarda öncü çalışmalara imza atan Borusan, sürdürülebilirliği ve topluma fayda sağlamayı öncelikleri arasında konumlandırıyor.

Bundan 80 yıl önce İstikbal Ticaret ile yola çıkan ve bugün 3 kıta ve 11 ülkede üretim, makine ve güç sistemleri, otomotiv, lojistik, enerji olmak üzere 5 ana faaliyet alanında 14 binden fazla çalışanı ile değer yaratan Borusan, 80. yılında tarihinden ilham alarak geleceği şekillendirmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl güçlü bir büyüme elde eden Borusan 2023 yılını yüzde 73 büyüme ile 182 milyar TL ciroyla kapattı. 2023’ün en önemli adımlarından biri enerji alanında gerçekleşirken elektrikli şarj istasyonları kurma odağında önemli iş birliklerine imza atıldı. Bununla birlikte Saros RES tesisi hibrit tesis haline getirilerek 94 MW’lık GES yatırım süreci başladı. Boru iş kolunda ABD’deki Berg Pipe’ı 162 milyon dolara satın alınırken, boru şirketinin ortağı olan Salzgitter Mannesmann GmbH'nin yüzde 16,9'luk hissesi de satın alınarak pay yüzde 100'e çıkarıldı. 


2026 yılına kadar 63 milyar TL yatırım yapılacak

2024 yılında da fırsatları ve riskleri iyi yöneterek kurumu ileriye taşıyacak hacimsel büyümeye ve sürdürülebilir kâr artışını sağlayabilmeye odaklanan Borusan, başta Türkiye olmak üzere dünyanın farklı pazarlarında üretim, makine ve güç sistemleri, otomotiv, lojistik ve enerji sektörlerinde istikrarlı büyümesini sürdürecek. Önümüzdeki dönem için Grup stratejisini 3 ana başlıkla belirleyen Borusan, temel işleri dönüştürüp geliştirme, yakın alanlarda büyüme ve yeni alanlara girmeye odaklanırken tüm bu başlıklarda yeteneği, dijital dönüşümü ve sürdürülebilirliği kaldıraç olarak kullanacak. 2026 yılına kadar 63 milyar TL tutarında bir yatırım planı bulunan Borusan, üretime 31,2 milyar TL, otomotive 10,9 milyar TL, enerji sektörüne 9,5 milyar TL, makine ve güç sistemlerine 6,1 milyar TL, lojistik sektörüne 5,3 milyar TL yatırım yapmayı planlıyor. 


Sürdürülebilirlik iş süreçlerine entegre ediliyor

Faaliyet gösterdiği alanlardaki başarılı çalışmalarının yanında sürdürülebilirlik konusunu iklim, insan ve inovasyon başlıklarında kapsayıcı bir şekilde ele alan Borusan, sürdürülebilirliği iş süreçlerine entegre ediyor. Bu odakta Borusan, iklim odağında 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını azaltmayı ve düşük karbonlu üretim teknolojilerine geçmeyi önceliklendiriyor. Borusan’ın 2021 yılından bugüne toplam kapsam 1 ve kapsam 2 emisyonları %13 oranında azalırken riskleri etkin şekilde yönetmek ve fırsatları yakalamak için CBAM gibi karbon fiyatlandırma mekanizmalarına hazırlık seviyesini artırma yönünde adımlar atılıyor. Su geri kazanım oranlarını artırmak ve su kaynaklarını koruyacak projeler geliştirmek, doğal kaynakları korumak için döngüsel ekonomi yaklaşımını benimsemek ve atıkları azaltarak geri dönüşüme katılmalarını sağlamak ana hedefler arasında yer alıyor. 
İnsan odağında en çok tercih edilen ilk 10 işveren arasında yer almak, sürdürülebilir bağlılık skorunu yüksek tutmak, saha ve fabrika kadın çalışan oranında yüzde 10’a ulaşmak, kadın lider ve ofis çalışan oranında yüzde 40’a ulaşmak amaçlanıyor. Borusan’ın kültür değişimi projesi BorusanX için çalışmalar devam ederken proje sonunda yeni değerler ve kültürel öğelerin kültür takımları, kültürel dönüşüm aksiyon planları ve uygulama-rehberlik çalışmaları ile tüm organizasyonda içselleştirilmesi hedefleniyor. İnsana verilen değer doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği en önemli konulardan biri olurken sıfır kaza hedefinde kaza sıklık ve kaza ağırlık oranlarını azaltma hedefleri belirlendi ve çok yakından takip ediliyor.

İnovasyon ile değer yaratma başlığında ise döngüsel ve karbonsuz iş ve hizmet modelleri geliştirme, girişimcilik ekosistemi iş birlikleri ile sosyal ve çevresel fayda sağlanması amaçlanıyor.


“Daha yeni başladık”

Borusan Grup CEO’su Erkan Kafadar, 80. yıl ile ilgili olarak şunlar söyledi: “Bu sene Grubumuz için önemli bir yıl, 80. yılımızı kutluyoruz. İnsanı merkeze alan ve insan sayesinde başarıya inanan yaklaşımımızla farklı faaliyet alanlarında uzun süredir önemli işlere imza atıyoruz. Bu istikrarı sağlamak büyük çaba gerektiriyor. Borusan Grubu olarak 200 yıllık kurum olma hedefimize ilerlerken iş yapış biçimlerimizi değiştirdiğimiz, işleri dönüştürdüğümüz, yeni yatırımlarla büyüdüğümüz bir dönemdeyiz. 80 yıllık köklü kurum kültürümüzle, geçmişten ve bugünden aldığımız ilhamla cesaretle harekete geçiyoruz. 80 yıl uzun bir süre gibi görünse de daha fazlasını yapmak için enerjimiz ve motivasyonumuz var. Bu nedenle ‘Daha yeni başladık’ diyoruz. 80 yıllık yolculuğumuzda geldiğimiz noktadan gurur duyarken, bu başarıda emeği olan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

80. yıl kapsamlı bir şekilde kutlanacak
80. yıl kutlamalarını bütün yıla yayacak olan Borusan, bu kapsamda 80. yıl belgeseli ve kitabı yayımlayacak. Web sitesini de 80. yıla özel olarak yenileyen Borusan, site içinde bir anı defteri alanı da hazırladı. Borusan ayrıca Borusan Günü’nde çalışanlarıyla birlikte 80. yıl kutlaması da yapacak.

Borusan 80. yılını kutlarken Grup şirketlerinden Borusan Lojistik 50., Borusan Otomotiv ve Borusan Limanı 40., Borusan Cat 30, Borusan EnBW Enerji 15. yılını kutluyor. Borçelik’in üretime geçişinin 30. yılı olurken BİFO, 2024-2025 sezonu ile 25. yılına giriyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu