Bilinenlerin aksine yaz değil "kış diyeti"

Diyetisyen Gizem Kara, kışın yaklaştığı bugünlerde bilinenin aksine yaz diyeti kadar kış diyetinin de önemli olduğunu belirterek...

Bilinenlerin aksine yaz değil "kış diyeti"
06 Ekim 2018 - 13:16

Kış önemini vurgulayan Diyetisyen Gizem Kara şu açıklamada bulundu, "Mevsim değiştikçe bizlerde değişiyor ve hava şartlarına uyum sağlıyoruz. Sonbaharın ve kışın gelmesi ile hastalıklar , gribal enfeksiyonlarda artıyor ve vücut direncimiz düşebiliyor. Bu durumda beslenmemizi de mevsime adapte etmemiz gerekiyor.  Biz buna kısaca kış diyeti diyebiliriz. Bilindiği üzere D vitamininin vücudumuzda sentezlenmesi güneş ışığına bağlıdır. Kışın kapalı havalar ve daha çok kapalı ortamlarda olmamız nedeniyle, D vitamini yetersizliği sık karşılaşılan bir durumdur. D vitamini bağışıklık ile doğrudan ilişkilidir.Vücut direncimizin  yüksek kalması için mutlaka D vitamini değerlerleri düzenli olarak kontrol ettirilmeli ve eksiklik durumunda gerekli takviyeler kulanılmalıdır.. Bu arada küçük bir ipucu daha, D vitamini düzeyimizin  iyi olması , kötü ruh hali ve depresyon ile savaşmamızda , yani kışın tadını çıkarmamızda bize yardım eder. Arıların bize sunduğu mucizelerden biri de ''Propolis'' . Bal gibi , arıların doğadan beslenmesi sonucunda oluşan bir arı ürünü olan propolis, içerdiği fenolik asitler ile çok  güçlü antimikrobiyal ve antibakteriyal etki gösterir. Antioksidan kapasitesi oldukça yüksek olan bu mucizevi besin kış diyetinin olmazsa olmazları arasında demek yanlış olmaz. Ancak mutlaka bir sağlık uzmanından yardım alınarak doğru ürünün seçilmesi önem taşımaktadır"     

DOST  BAKTERİLERE  İYİ BAKIN  

 Bağırsaklarımızda yaşayan bakteri florasının bilim dünyasında ikinci beyin olarak adlandırıldığını açıklayan Kara sözlerini şöyle sürdürdü: Sağlığımıza, özellikle de bağışıklığımıza doğrudan etki yapan bu flora günlük yaşantımızdaki stres , beslenmemiz , ilaçlar gibi faktörlere bağlı olarak değişiyor. Özellikle antibiyotik kullanımı zararlı bakterileri öldürürken diğerlerine de zarar veriyor. Bu dost bakterilerin sayısını arttırmak ve bağırsak floramızın sağlıklı kalmasını sağlmak ise bize düşüyor. Bu konudaki en büyük yardımcımız probiyotik , prebiyotikler ve lifli gıdalardır. Bu gruba dahil olan, kefir , yoğurt, turşu gibi fermente besinler , turp , yer elmesı gibi kök sebzeler , muz , fermente peynirler gibi  bir çok  besin saymak mümkün ancak kefir  bu besinlerin başında geliyor. Güçlü bir bağışıklık için kefir  kış diyetimizin vazgeçimezleri arasında yer alıyor.  Meyveler günlük beslenmemizin en önemli vitamin kaynaklarından.Özellikle kırmızı- mor meyveler,  onlara bu rengi veren bileşenler sayesinde diğerlerinden bir adım öndeler. Yüksek antioksidan kapasiteleri ve vitaminler ile  vücüdu temizliyor,  hastalıklara karşı  koruyor , hücrelerimizin kendini yenilemesini sağlıyorlar. Yaban mersini , frambuaz, böğürtlen , nar , kırmızı erik gibi meyveleri yullaflı kahvaltılarda ya da ara öğünlerde tercih ederek kendinize lezzetli ve sağlıklı seçenekler oluşrturabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu
Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nda ödüller...
Ekonomist Emrah Lafçı: Dolar 50 TL olacak diyenler yaya kaldı
Ekonomist Emrah Lafçı: Dolar 50 TL olacak diyenler yaya kaldı