Bergama Belediyesi 80 Milyon Liralık Borçtan Kurtuluyor

Bergama Belediyesi’nin Ağustos ayı Meclis Toplantısı Koronavirüs tedbirleri kapsamında sosyal mesafe ve maske kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirildi. Salona girişte meclis üyeleri, bürokrat ve vatandaşlara maske dağıtılarak el dezenfektanı uygulandı. Meclis, bir önceki aya ait toplantı tutanakların okunması ve ibrasıyla başladı. Ardından başkanlıktan, meclis üyeleri ve komisyonlardan gelen konular görüşülerek karara bağlandı.

Bergama Belediyesi 80 Milyon Liralık Borçtan Kurtuluyor
08 Ağustos 2020 - 19:46
Yoğun bir gündem ile toplanan Bergama Belediye Meclisi’nde her geçen gün faizleriyle birlikte dağ gibi büyüyen borçların sıfırlanması için de adım atıldı. Halen Dokuz Eylül Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu olarak kullanılan eski Tekstil Fabrikası’nın bölümü, borçlar karşılığında SGK’ya devri için oy çokluğuyla karar alındı. Alınan kararla Bergama Belediyesi ve bağlı şirketlerinin yaklaşık 80 milyon lira borcunun silineceğine dikkat çeken Başkan Koştu “ Her ay İller Bankası’ndan gelen payımızın yaklaşık 1 Milyon lirası borçlarımıza gidiyor. Geçmiş 10 yılda bu borçların ödenmesi yönünde somut bir adım atılmaması da Bergama şehrine yapılan en büyük zararlardandır. Şu an itibariyle İller Bankası’nın Belediye payından her ay kesilen 1 milyon lirasının yaklaşık 600 bin lirası borç faizine gitmektedir. Bu mali tabloyu düzeltmezsek, bir süre sonra kesilen payımız faizleri bile ödemeye yetmeyecek. Bu kabul edilebilir makul bir ekonomi yönetimi asla olamaz. Eski Tekstil Fabrikası’nın Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından kullanılan bölümünün SGK’ya borçlar karşılığı devredilmesi bir taşla iki kuş vurmak anlamına geliyor. Hem Belediyemiz borçlardan kurtulacak, hem de eğitim yuvası olarak kullanılan ve kullanılmaya devam edilecek olan bu alanda üniversitenin yatırım yapması ve büyümesi sağlanmış olacak” dedi.
 
BAŞKAN KOŞTU; “TEKSTİL FABRİKAMIZIN SANATSAL MAKİNELERİNİ HURDA NİYETİNE SATANLARI BERGAMA’NIN TAKDİRİNE SUNUYORUM”
 Meclis sonrası belediye makamında açıklama yapan Başkan Hakan Koştu, fabrikanın 15 yıl önce Bergama Belediyesi’nin Ak Parti iktidarı yönetimi döneminde ilçemize kazandırıldığına dikkat çekti. Başkan Koştu, “Fabrikamızın yine bizim yönetimimiz döneminde, eğitim yuvası olarak büyümesinin önünü açmış oluyoruz. Geçtiğimiz 10 yıllık bir önceki yönetim tarafından hurda niyetine satılan tarihi makinalar artık yok. Biz şimdi kaderine terkedilen fabrikayı tekrar yaşama döndürüyoruz. Bir önceki yönetim tarafından yaklaşık 3,2 milyon liraya hurda diye satılan sanatsal makinaların bedelinin yandaş firmalara peşkeş çekilmesi, sonrasında Rusya’ya kaçmasının önüne bile geçilememesinden başka hizmeti bulunmayanları da halkımızın takdirine sunuyorum. Biz bugün aldığımız kararla fabrika alanının eğitim yuvası olarak kullanılan bölümünün de yaşama dönmesini sağlamış oluyoruz” dedi.
 
Bergama Belediyesini borç batağından kurtarmak için harekete geçen Başkan Hakan Koştu'nun bu girişimi ilçe halkından da büyük destek gördü. Ayaskent Eski Belediye Başkanı Hasan Gürsel Altuğ, kişisel sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: 

"TEBRİKLER HAKAN BAŞKAN
Dün Bergama Belediye meclisinde Tekstil Fabrikası binasının bir önceki belediye yönetiminin SGK olan yaklaşık 80 milyon tllik borcu için devir edilmesi kararı Bergama yararına alınmış çok değerli bir karardır.

Bu kararda imzası olan belediye başkanı ve belediye meclis üyelerini tebrik ederim.
Şahsen ben Hakan başkan belediye başkanı seçildiğinde iş yerime yapmış olduğu ziyarette özellikle kendilerine bu yolu kullanmasını tavsiye etmiştim.
Bu takas yapıldığı için önümüzdeki yıllarda Bergama Belediyesi mali yönden büyük bir nefes almış olacaktır.
Her ne kadar Bergama'da muhalefet bu kararı eleştirse de aslında Hakan başkan geçmiş yönetimi ,özellikle de üst yönetici konumunda olan bir önce ki belediye başkanı Mehmet Gönenç'i çok büyük bir mali külfetten kurtarmıştır.
Mehmet başkanın bir önceki yönetimin Hakan başkana teşekkür etmesi lazım.
Zira 5510 sayılı SGK kanununda devlete ödenmeyen SGK primlerinde kurumlarda üst yönetici, belediyelerde belediye başkanı bizzat sorumludur.
İsteseydi SGK Bergama Belediyesinin ödenmeyen SGK prim borçları yüzünden Mehmet başkanı icraya verir bu parayı kendisinden tahsil ederdi.
Zaten şu an bile Bergama Belediyesinin ödenmeyen bu borçları yüzünden Mehmet Gönenç'in şahsi mal varlığı üzerinde SGK hacizi vardır.
Bu hacizler bu devirle kalkacaktır.
O yüzden benle beraber tüm eski belde belediye başkanlarının ve özellikle de Mehmet gönençin Hakan beye teşekkür etmesi lazım.
Ben kendisine teşekkür ederim.
H.G.A."


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu