Başkan Koştu, Bergama ve bölge gündemini değerlendirdi

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Bergama OSB ve Çandarlı Limanı konusunda Bakırçay Bölge Gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Koştu, Bergama ve bölge gündemini değerlendirdi
16 Ekim 2023 - 21:38

BÖLGEMİZDEKİ OLUMLU GELİŞMELER BOSBİ’YE DE SİRAYET ETTİ

Bergama OSB ve Çandarlı Limanı konusunda Bakırçay Bölge Gazetesine önemli açıklamalarda bulunan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, "Bölgemizdeki olumlu gelişmeler, Bergama Organize Sanayi Bölgesine de (BOSBİ) olumlu şekilde sirayet etti. Bergama’nın İzmir-İstanbul otoyolu, Kuzey Ege Otoyolu ve Çanakkale Köprüsünün açılması ile Bergama OSB’de hızlı gelişmeler oldu. Sadece BOSBİ değil, onun dışında da önemli gelişmeler oldu" dedi ve ekledi: "Çandarlı Limanı ve bu bölgeye talep var. Limanın yapılması ile Bergama’nın deniz yolu ile dünyaya açılan bir kapısı olacak. 2024 yılında liman konusunda çok ilerleme olacaktır.” 

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu özetle şunları söyledi: 
 
“Bölgemizdeki olumlu gelişmeler, Bergama Organize Sanayi Bölgesine de (BOSBİ) olumlu şekilde sirayet etti. Bergama’nın İzmir-İstanbul Otoyolu, Kuzey Ege Otoyolu ve Çanakkale Köprüsünün açılması ile Bergama OSB’de hızlı gelişmeler oldu. Sadece BOSBİ değil, onun dışında da önemli gelişmeler oldu. BASBAŞ’da gelişmeler hızlandı ve yatırımcılar 2024 yılı itibariyle burada fabrikalarını Batı Anadolu Serbest Bölgesine kuracaklar. Ayrıca Dikili, Bergama ve Kınık Tarıma Dayalı İhtisas OSB’ler de de hızlı gelişmeler oldu. Burada (BOSBİ) için en büyük sorun enerji sorunuydu. Biz göreve 2019 yılında geldiğimizde burası yenilebilir enerji yatırımları konusunda teşvik bölgesi ilan edilmiş ve büyük bir yabancı menşeli firma yatırım yapmıştı.


ENERJİ BÜYÜK SORUNDU

Ama fabrikalar için yatırım yapacak elektrik enerjisi çok yetersizdi. Biz tam da pandeminin başladığı dönemde 2020 Mart ayında BOSBİ Başkanımız Ahmet Telek ile Ankara'ya gittik,  genel başkan yardımcımız Hamza Dağ bize bu konuda çok destek verdi. O dönemde kamu kurumları yöneticileri evden çalışıyor, ihaleler yapılamıyordu. Sayın Dağ, bizi TEAŞ Genel Müdürü ile görüştürdü. Biz, Bergama OSB’ye bu enerji yatırımının yapılmasını istedik ve elektronik ihale yapıldı. Şu an maddi değeri 700 milyon lirayı bulan yatırım ile elektrik enerjisi indirme merkezi BOSBİ’ye kuruldu.

Bu gelişmelerden sonra OSB’nin önü açıldı. Şu an yatırım yapacak alan kalmadı ve fabrikalar yükselirken birçok fabrika da kurulmaya başlanacak. Elbette OSB'de en büyük sorunlardan bir diğeri ise bence enerji kadar önemli. Yetişmiş elaman sıkıntısı. 20 Eylül'de yapılan Meslek Lisesi ihalesi ile BOSBİ’ye yapılacak meslek lisesinde Bergamalı gençlerimiz umut ve güven ile geleceğe bakacaklar. Buradan mezun olan gençlerimizi buradaki fabrikalar istihdam edecekler. Bu bir kazan kazan olacak ve gençlerimiz iş bulurken fabrikalar da nitelikli elamanlara kavuşacaklar.

'Buraya niçin Bergamalı iş insanları yatırım yapmıyor?' sorunuza gelirsek. Biz buraya yatırımcı çekmek için Ankara ve Bergama'da çok görüşmeler yaptık. Buraya hem ülkemizden hem de yurtdışından yatırımcı çekmeliyiz. Ülkemizin her yerinden olduğu gibi Avrupa ve Ortadoğu’dan yatırımcılar buralara yatırım yapmalılar. Nasıl Sayın Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımız ülkemize yatırımcı çekmek için canla başla çalışıyorlarsa biz de bölgemize yatırımcı çekmek için çalışıyoruz.


2024’DE ÇANDARLI LİMANI İLE İLGİLİ GELİŞMELER OLACAK

Çandarlı Körfezine kurulacak tam adı Kuzey Ege Konteynır Limanı olan liman konusunda geçen haftalarda olumlu gelişmeler oldu. 23 Eylül de Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Oruç Baba İnan, liman alanını gezdi ve orada bir çalışma yaptık. Limanın arka kısmı yenilenebilir enerji teşvik yatırımları konusunda endüstri bölgesi ilan edilecek ki bu konuda 1 buçuk yıldır süren ciddi çalışmalar ve hazırlıklar var. Çandarlı Limanı ve bu bölgeye talep var. Limanın yapılması ile Bergama’nın deniz yolu ile dünyaya açılan bir kapısı olacak. 2024 yılında liman konusunda çok ilerleme olacaktır”


YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu
Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nda ödüller...
Ekonomist Emrah Lafçı: Dolar 50 TL olacak diyenler yaya kaldı
Ekonomist Emrah Lafçı: Dolar 50 TL olacak diyenler yaya kaldı