Bakan Pakdemirli, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuştu:

T.C. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuştu: “Tarım, orman ve su tarihte hiç olmadığı kadar önemli hale geldi”

Bakan Pakdemirli, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuştu:
25 Kasım 2021 - 13:07
Capital, Ekonomist ve StartUp dergileri tarafından düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde ikinci gününün açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli son üç yıldır küresel anlamda pandemi ve iklim değişikliğiyle birlikte üretim yapısının derinden sarsıldığı, tedarik zincirlerinin alarm verdiği, emtia piyasalarındaki hızlı dalgalanmaların endişeyi ve belirsizliği körüklediği zorlu bir süreçten geçildiğini ifade etti. 
 
Yeşil ekonomi temelinde sürdürülebilir bir ekonominin oluşturulmasının artık kaçınılmaz olduğunu belirten Pakdemirli, tarım, orman ve sudan oluşan üç stratejik alanın, tarihte hiç olmadığı kadar önemli hale geldiğini belirtti. “Bu üç hayati alanda güçlü kalmak, geleceği doğru okumakla, uzun vadeli politikalar oluşturmakla ve süreci doğru yönetmekle mümkün olacak” diyen Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bu süreçte gıda güvenliğini garanti altına alacak, suyumuzu verimli kullanacak ve orman varlığımızı artıracak projeleri tek tek hayata geçirdiklerini söyledi. 
 
Pandemi sürecinde alınan tedbirler sayesinde bu dönemi gıda arzı açısından hiçbir sorun yaşamadan geçirebildiklerini belirten Pakdemirli, gıdaya aşırı talep, lojistik sıkıntılar, işgücü sorunları, yüksek enerji maliyetleriyle birlikte gıda fiyatlarında rekor artışlar yaşanmakta olduğunu ifade etti. 
 
“FAO tarafından açıklanan küresel gıda fiyat endeksi, 2021 Ekim ayında 133,2 seviyesine yükselerek, yıllık bazda kayıtların tutulduğu son 46 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.” diye konuşan Pakdemirli, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin de etkilerini yaşadığımızı belirtti. Pakdemirli, bakanlık olarak iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek için birçok destek uygulamasını hızlıca devreye alarak tüm paydaşlarla birlikte yol haritasını belirlediklerini söyledi. 
 
2019 yılındaki Tarım ve Orman Şurası’nda alınan kararları eylem planına dönüştürerek hızlı bir biçimde sahada çalıştıklarını anlatan Pakdemirli, her biri marka haline gelen birçok proje başlattıklarını söyledi. Tarımda toplam destek alımlarını iki katına çıkardıklarını belirten Pakdemirli, üreticimizin finansman ihtiyacını karşılamak için faiz indirimi ve tarım kredisi uygulamalarının da devam ettiğini söyledi. Tarımda 326 bin projeye toplam 24 milyar lira destek sağlandığını belirten bakan Pakdemirli, 465 bin kişiye istihdam sağlandığını söyledi. TARSİM kapsamında en gelişmiş tarım sigortacılığını başlattıklarını söyleyen Pakdemirli, 2023 yılında bunu tüm Türkiye’de yaygınlaştıracaklarını belirtti. 
 
“Tarımın geleceğinin ar-ge ve inovasyondan geçtiğini çok iyi biliyoruz” diyen Pakdemirli, ar-ge çalışmaları için yıllık 1 milyar TL kullandıklarını ifade etti. 
 
“Son 19 yılda beş buçuk milyar fidanı toprakla buluşturduk” diye konuşan Pakdemirli, “ ‘Geleceğe Nefes’ kampanyamızla yanan orman alanlarımızdan başlayarak, her vatandaşımız için üç fidan olacak şekilde toplam 252 milyon fidanın dikimine başladık” dedi. 
 
“Su alanında son üç yılda binin üzerinde tesisi tamamladık.” diye konuşan Pakdemirli, tam 72 barajı hizmete aldıklarını belirtti. Bu yıl su yatırım bütçesinin rekor artışla 18 milyar dolara çıkarıldığını söyleyen Pakdemirli, yıl sonunda 50 yer altı projesinin bitmiş olacağını söyledi. Bu yıl Cumhuriyet tarihinin ilk su şurasının yapıldığını söyleyen Pakdemirli, bu şura ile hem bu yüzyıl hem de gelecek yüzyıldaki ihtiyaçları düşünerek planlar oluşturulduğunu söyledi. 
 
Tarım sektörünün son on iki çeyrektir kesintisiz büyümeye devam ettiğini belirten Pakdemirli, “Tarımsal hasılamız son üç yılda yüzde 78 artışla 2020 yılında 337 milyar TL’ye ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştır”diye konuştu. Tarımsal hasılamızın Avrupa’da lider, dünyada ise ilk on arasında olduğunu belirten Pakdemirli, tarımda 15,4 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiklerini belirtti. 
 
İş ve ekonomi dünyasının önemli aktörlerini bu yıl ikinci kez buluşturan Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin tamamı iki gün boyunca herkese açık ücretsiz olarak http://www.uludagekonomizirvesi.org adresinden canlı takip edilebiliyor.
 
Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından 2012 yılından bu yana düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ana sponsorluğunu Vodafone Business ve co-sponsorluğunu Coca-Cola Company üstleniyor. Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin gold sponsorları arasında Aytemiz Petrol, BSH, Dell Technologies, Doğan Yatırım Bankası, Doğanlar Holding, Fairy, Glasshouse, HepsiBurada, Orkid, Papara ve Türkiye İş Bankası yer alıyor. Zirve’nin etkinlik sponsorluğunu sahibinden.com üstlenirken, destek sponsorları Accor Grubu, Arçelik, Citi Group, NGN Cloud Bulut Teknolojileri ve TBWA, Digital Signage sponsoru ise Sistem 9 oldu.

Uludağ Ekonomi Zirvesi ile ilgili en güncel bilgileri http://www.uludagekonomizirvesi.org adresinden ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz:
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"