SERBEST KÜRSÜ

SERBEST KÜRSÜ

Sizden gelenler...

Sorun Brezilya'dan da Amerika kıtasından da Büyük

03 Eylül 2018 - 10:17

Her Kurban Bayramı öncesi, her İTHAL-ET öncesi, bıkmadan usanmadan söyledik.

Her fırsatta kamuoyunu bilgilendirmek ve yetkililere sesimizi duyurmak için uğraştık.

Sonuç ortada, günlerdir Şarbon hastalığı başlıklardan düşmüyor. Peş peşe açıklamalar yapılıyor. Konuyu bilen de bilmeyen de bir ucundan gündeme girmek için yazıyor. Haliyle kamuoyunun kafası da iyice karışıyor.

Biz kısaca bir kez daha özetleyelim:

- Şarbon hayvanlardan insanlara geçen ama insandan insana bulaşmayan, bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır.

- Şarbonu önemli bir zoonoz kılan; hayvanlarda kesinlikle ölümcül olmasıdır, hayvan imha edilir ve hiç bir ürünü kullanılmamalıdır. Ve bakterinin çok dirençli olması nedeni ile yıllarca bulaştığı ortamda kalabilmesi yeniden etkin hale geçerek hastalık yapabilmesi mümkündür.

- Hastalığın en hafif formu deri formudur. Vücutta yaralara neden olur. Hasta hayvan ya da hastalıklı maddelerle temas ile şekillenir. Bağırsak formu hasta hayvanın etinin, sütünün tüketilmesi ile şekillenir. Bulantı, kusma, yüksek ateş, kanlı ishal ve kusma şekillenir. Akciğer formu etkenin yoğun olduğu ortamlardaki havanın solunum yolu ile alınması ile oluşur. En ölümcül olan formu budur.

-Erken teşhis ile antibiyotik tedavisine başlanması insanlarda tedavi için önemlidir. Ancak bireysel direnç ve duyarlılıklar her zaman hastaya göre değişebilir. Dolayısıyla sağlık bilimleri mühendislik biliminden bambaşkadır. Matematiği yoktur, en ufak bir ihmal ile tedavisi mümkün olduğu halde hastayı kaybedebilirsiniz ya da hastanın bireysel duyarlılığına bağlı olarak en iyi tedaviyi de yapsanız hastayı kaybedebilirsiniz. Tedavinin matematiği olmaz. Hastalık çıktıktan sonra öldürür mü süründürür mü kısmı üzerine konuşamazsınız, konuşmamalısınız.

 İşte o yüzden biz Veteriner Hekimler diyoruz ki;

- Koruyucu Hekimlik Önlemleri tedaviden öncelikli olmak zorundadır.

- Çünkü koruyucu hekimliğin matematiği vardır. İzleyeceği yol bellidir. Adımları atlamaz, zinciri koparmazsanız hastalık ortaya çıkmaz, çıkamaz.

- Koruyucu hekimlik; hayvan sağlığı, hayvan refahı, hayvan beslenmesi, hayvan bakım koşulları, hayvan hareketleri, gıda amaçlı tüketimde hayvansal ürünlerin hazırlık ve satış aşamaları dahil çiftlikten sofraya her aşamada Veteriner Hizmetlerini ve Veteriner Hekimleri güçlü kılmaktan geçer.

- Hayvancılık ve hayvansal üretim ülkemiz için yan dal değildir.

- Halk sağlığı ve koruyucu hekimlik hizmetleri bireysel ve mesleki hırslara alet edilemez.

Sorun ithalatın yapıldığı Brezilya'dan da bırakın Amerika'yı, Amerika kıtasından da büyüktür. Çünkü konu; ülkemiz insanının sağlıklı, huzurlu ve refah içinde yaşaması ile doğrudan ilgilidir.

Tüm dünyanın önemini kabul ettiği gerçeklerin yanında, gıda savaşlarına doğru gidilen bu yüzyılda bu kadar yanlışın gerçekten yanlışlıkla yapıldığına olan inancımız tükenmiştir.

 Hastalarımızın ve halkımızın sağlığı için tarihte olduğu gibi bugün de Veteriner Hekimler olarak hayatımız ve özlük haklarımız feda olsun. Olsun ama, yeter ki sağlıklı bir geleceğimiz olsun.

Yeniden inanmak, yerli ve milli olma arzumuzun ateşini yakmak için, yetkilileri hayvancılığımıza ve veteriner halk sağlığına sahip çıkmaya davet ediyoruz. 

Yönetim Kurulu adına 

H. Gökhan ÖZDEMİR / İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı 

YORUMLAR

  • 0 Yorum