SERBEST KÜRSÜ

SERBEST KÜRSÜ

Sizden gelenler...

Sancar Maruflu-yazdı: Atatürk'ün İzmir İktisat Kongresi, 95 Yaşında…

12 Şubat 2018 - 21:01

“17 Şubat Tarihi”, İzmir ve Türkiye için çok önemli bir günün adıdır. 

1923 yılında “Halaskar Gazimiz Atatürk”ün çağrısıyla İzmir’de toplanmış, “1923 İzmir İktisat Kongresi”nde, henüz Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından 9 ay önce, yeni kurulacak Cumhuriyetin; Ekonomik ve İktisadi yol haritası belirlenmiştir.  

En önemlisi; İsviçre’de devam etmekte olan “Lozan Kongresi”ne İzmir’den verilen güç ve kudret mesajlarıyla, Milli Mücadele zaferinden 6 ay sonra ve 9 ay sonra kurulacak olan Atatürk Cumhuriyetinin temelleri İzmir’de atılmıştır.

 “İzmirliler olarak 95 yıl önce ev sahipliğini yaptığımız”, “1923 İzmir Türkiye İktisat Kongresi”nin 95.’nci yıldönümünü bu yıl da “15-17 Şubat 2018 günleri,   “İktisat ve Adalet Günleri” olarak 50’nci kez çeşitli etkinliklerle kutluyoruz.

16 Şubat Cuma Sabahı, Saat: 09.45’den itibaren, yeni yapılan ve hizmete henüz açılan “İzmir Ticaret Odası”nın “300 kişilik modern Salonu”nda bu yıl; 50’nci kez, geleneksel “50’nci İzmir İktisat Kongresi Sempozyumu”nu, ilginç bir konsept ve mükemmel içerikli bir programla 50’nci kez kutlayacağız.  

Genel anlamda, her yıl değişmez ana temamız; Atatürk’ün ve Dr. Behçet Uz’un; “Yerli Malı Kullanımını özendirme, tasarruf ve israfı önleme” olan sempozyumumuzda, bu yıl konsept olarak, 2 yıl önce yitirdiğimiz Halkla İlişkiler ve İletişim Duayeni Prof. Dr. Alaeddin Asna’nın anısına; “Atatürkçü İktisat ve Teknolojisi” ile “Dijital İletişim Teknolojisi “ve “Marka Şehir İzmir” konularını işleyeceğiz.

Bölgemizde ki İktisat ve İletişim Fakültelerinin seçkin uzmanları ile birlikte, TÜHİD kısa adıyla anılan Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’nin aktif mensubu olan dijital iletişim ve marka duayenleri de İzmir’de buluşacaklar.

50 yıl önce, “İzmir’i Yeniden Yaratan Adam” olarak tanınan, Büyük Devlet Adamı Dr. Behçet Uz’un ve Arkadaşlarının önderliğinde 1947 yılında kurulmuş olan ve “İzsev” kısa adıyla anılan, <İzmir’i Sevenler Platformu> olarak, 1947 yılından itibaren sahiplendiğimiz ve 1968 yılından itibaren, her yıl mutlaka bir sempozyumla ve çeşitli etkinlikler düzenleyerek yaşattığımız “İzmir İktisat Kongresi 50’nci Sempozyumu”nu, daha önceleri de Dr. Behçet Uz’un önderliğinde düzenlemiş olanlar ile birlikte bu yıl 50’nci kez kutlayacağız.

“1923 İzmir İktisat Kongresi” gibi Atatürk Cumhuriyeti’nin iktisadi ve sosyal ilke ve politikalarının saptandığı ve <İktisadi Milli>’nin de esaslarının belirlendiği bu çok önemli kongrenin Yıldönümünde, bu yıl; 95 yıl öncesinin “Yerli Malı üretimini ve kullanımını özendirmeyi ve tasarruf ” konusunu, günümüzün ruh ve heyacanı içinde, Türkiye’nin ve İzmir’in en yetkin uzman ve uygulamacılarının da katılımlarıyla işleyeceğiz.

Prof. Dr. Namık Çevik’in, Prof. Dr. Yaşar Uysal’ın, Sanem Kılıç’n, Ekrem Demirtaş’ın, Ender Yorgancılar’ın, Işınsu Kestelli’nin, Zekeriya Mutlu’nun, Prof. Dr. Meltem Onay’ın, Gonca Karakaş’ın, Fügen Toksü’nün, Sibel Asna’nın, Sancar Maruflu’nun, Aytül Özkan’ın, Okan Yüksel’in, Prof. Dr. Işıl Karpat’ın, Prof. Dr. Ebru Uzunoğlu’nun, Prof. Dr. Işık Özkan’ın, Prof. Dr. Gül Güner’in, Serkan Gümüş’ün, Bülent Fidan’ın,    Pelin Özkan’ın, Serhat Akkılıç’ın, Sevil Wittmann’ın, Fatmanur Erdoğan’ın, İpek Özgüden’in, Dilek Cesur’un, Özlem Yalçın’ın,  konuşmacı olarak katılacakları “Geleneksel İzmir iktisatçılar ve İletişimciler Anadolu Buluşması”nın açılış oturumunda,  1926 Türk Medeni Kanunu’nun da 92’nci yıldönümü olması nedeniyle İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan’da, geleneksel açılış konuşmasını yapacak.

95 yıl önce, Yüce Atatürk’ün İzmir’de bizzat organize ettirdiği bu Kongre’nin İzmir İçin bir önemli sonucu da Kongre sırasında ilk kez bir de “Yerli Malları Sergisi’nin” düzenlenmiş olmasıdır.

Harpten henüz çıkmış Türkiye’nin yaşanılmış sıkıntılarına rağmen güçlü ve üretken olduğunun herkesçe görüldüğü bu önemli sergi, Atatürk’ün isteğiyle her yıl tekrarlanmış ve Türkiye’mizin “ilk” Enternasyonal Fuarı olan “İzmir Enternasyonal Fuarı”nın da kurulmasını ve geliştirilmesini sağlamıştır.        

“Bu yıl da 16 Şubat Cuma sabahı, Saat: 09.45’den itibaren  İzmir’de “Anadolu Buluşması” esprisiyle, “geleneksel iktisatçılar ve iletişimciler buluşması” olarak 50’nci Sempozyumumuzu, “İzmir Ticaret Odası Salonları”nda gerçekleştireceğiz.  

Artık; “Efsaneleşmiş bir İzmir Değeri olan “İzmir’i Sevenler Platformu”, 50 yıldan beri, kentine ve kentinin değerlerine sahip çıkmakta ve bu değerleri gelenekselleştirilmiş  etkinliklerle yaşatmayı sürdürmektedir.                                                    

Bu sene de 1923 İzmir İktisat Kongresi’nin anısına bu Sempozyumu yeniden, bir kez daha düzenleyerek Yüce Atatürk’ü ve on binlerce iktisat, ziraat, imalat ve esnaf sanatkar mücahitlerini de anacağız.

 Ayrıca, tesadüfen yine bir “17 Şubat”a rastlayan  “1926 Türk Medeni Kanunu”nun da kabulünü ve 95 yıl önce ki “1923 İzmir İktisat Kongresi”nin de fikir mimarı olan ve 1926 Türk Medeni Kanunu’nun da yaratıcısı olan, İzmir Sevdalısı, Atatürk’ün ilk Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’u da bu kongrede anarak yaşatacağız.  

50’nci Sempozyumumuzun özenle belirlenmiş oturumlarını da; Gazi Mustafa Kemal Atatürk Oturumu, Dr. Behçet Uz Oturumu ve Dr. Mahmut Esat Bozkurt Oturumu isimleriyle isimlendirmiş bulunmaktayız.

Ayrıca öğleden sonra ki, Dijital İletişim Teknolojisi ile ilgili, oturumların tamamını 2 yıl önce yitirdiğimiz “Halkla İlişkiler Mesleğinin Türkiye’de ki kurucularından, Duayenimiz Merhum Prof. Dr. Alaeddin Asna’nın adına ve anısına ithaf etmiş durumdayız. Böylelikle bu 4 değerli ismi de anarak yaşatmış olacağız. Tüm İzmirlileri, İzmir’i Sevenleri ve iletişim ve iktisat konularına ilgi duyanları aramızda, bizlerle birlikte görmekten mutluluk duyacağız.

Bundan 95 yıl önce 17 şubat 1923'de, insanlık Önderi Mustafa Kemal Atatürk, 20’nci yüzyılın en önemli olayı sayılan; “1923 İzmir İktisat Kongresi”ni İzmir’de toplamıştır...

Gazi Mustafa Kemal'in önderliğinde emperyalizme karşı kazanılmış milli mücadele zaferinden 6 ay sonra ve Cumhuriyetin ilanından 9 ay önce, İzmir'de; İktisat Kongresi gibi olağanüstü bir organizasyonu düzenlemek ancak büyük kurtarıcı Atatürk'e yakışan bir başarının adıdır.

1923 İzmir İktisat Kongresi'nin özelliği; Atatürk'ün Kuvay-ı Milliye inancının da yansıdığı bir kongre örneği olmasıdır. “Misak-ı İktisadi” denilen Türkiye'nin yepyeni bir ekonomik yapıya kavuştuğunun saptandığı bir etkinlik olmasıdır.

Emperyalist düşmanın kaçarken yakıp yıktığı bir kentin, 1923 Şubat'ının soğuk kış şartları içinde odun ve kömür sobalarıyla ısıtılan, el dokusu halılarla dekore edilmiş bir incir/üzüm  deposunda tertiplenen; "1923 İzmir İktisat Kongresi"ni (Türkiye'nin ilk fuar sergisi ile birlikte) başarılı bir organizasyonla gerçekleştiren, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ümüzü 137'ncı doğum yıldönümü olan 2018'de ve onun emsalsiz dava arkadaşlarını, 16 Şubat 2018 Cuma günü 50’nci kez düzenlediğimiz bir sempozyumla 50’nci kez anacak olmanın mutluluğu içindeyiz.

"1923 İzmir İktisat Kongresini" Ege'ye ve İzmirlilere armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 137.'nci Doğum Yıldönümü anısına bu yıl da, “1923 İzmir İktisat Kongresi”nde yer alan ve şimdiki İzmir Fuarı'nı doğuran; herkesin çok beğendiği "Nostaljik Yerli Malları Sergisinin" çok küçük bir örneğini, 95 yıl sonra bir kez daha hayata geçirmenin de mutluluğu içinde olacağız.    

Elli yıldan  beri İzmir'de “1923 İzmir İktisat Kongresi” ile “1926 Türk Medeni Kanunu”nun yıldönümlerini geleneksel sempozyumumuz ve çeşitli etkinliklerle kutlamanın onurunu bu yılda yaşayacak olacağımız için çok mutluyum.

Bu yıl ki etkinliklerin de genel koordinatörlüğünü, İzmiri Sevenler Platformu ve Hisdaş&Sidaş İletişim grubu adına Cevat Z.Maruflu  yürütmektedir. İstişare Kurulları Başkanımız Prof. Dr. Namık Çevik’tir.

Danışma Kurulu Başkanımız ise Prof. Dr. Meltem Onay’dır.

Bu yıl ki Onur Konuğumuz ise; TÜHİD kısa adıyla anılan Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’dir.

2018 yılının etkinliklerini de; Atatürk’ün efsanevi 1923 İzmir İktisat Kongresi'nin Delegesi olan Merhum Dr. Behçet Uz'un kurucusu olduğu “İzmiri Sevenler Platformu”, 50 yıldır olduğu gibi, yine başarıyla düzenlemektedir.

Gazi Paşa, 95 yıl önce 17 Şubat 1923'de İzmir'de Osmanlı'nın tükenmiş idaresine kesin ve son  noktayı koyarak, yepyeni bir devletin ilk temellerinin atıldığı, “1923 İzmir İktisat Kongresi”ni toplamıştır...

17 Şubat'lar aynı zamanda, Türkiye'nin İlk Medeni Kanunu'nun 1926 yılının Adalet Bakanı Merhum Mahmut Esat Bozkurt tarafından T.B.M.M.'ne sunulduğu ve kabul edildiği gündür.

Medeni Kanunun 17 Şubat 1926'da kabul edilişinin 92'nci yıldönümünde İzmir Mebusu ve Atatürk'ün Adalet ve İktisat  Bakanı Mahmut Esat Bozkurt'u da Yüce Atatürk’ümüzle birlikte, 95 yıl öncesinin İktisat ve Adalet mücahitlerini rahmet ve sevgiyle anarak yad ediyoruz.

Sancar Maruflu  / İzmir Basın Grubu 

YORUMLAR

  • 0 Yorum