HASAN ESER

mahalligundem.com Genel Yayın Yönetmeni

Osman Gürün'e Açık Mektup

19 Aralık 2016 - 00:13

Hasan ESER / 19 Aralık 2016 - Çocukken büyüyünce balıkçı olmak istediğimi söyleyince ninem anlatmıştı:

Günün birinde bir grup balıkçı yaya olarak bir yerden bir yere gidiyormuş.

Balıkçılar sokağın birinden geçerken o sırada pencereden dışarıyı seyreden küçük bir çocuk balıkçıları görünce dönüp annesine; “Anne, anne bizim sokaktan adamlar geçiyor” diye seslenmiş.

Anne gelip pencereden dışarıya bakmış ve oğluna demiş ki: “Oğlum onlar adam değil, onlar balıkçı…

Şimdi durduk yere nerden çıktı bu hikâye?’ demeyin.

Çünkü durduk yere çıkmadı. Geçtiğimiz hafta yaşadığım bir diyalog hatırlattı bana bu hikâyeyi…

Neyse lafı fazla uzatmadan konuya gelmek istiyorum.

Muğla Büyükşehir Belediyesi,  geçen Eylül ayında,  geçirdiği kalp krizi sonrasında yaşama veda ederek aramızdan ayrılan Prof. Dr. Gürol Ergin hocamızın anısına bir sempozyum düzenledi.

Ancak…

"Muğla’da Tarım, Hayvancılık ve Tarımsal Kooperatifçilik" adı altında düzenlenen bu anlamlı etkinlikten benim daha sonra haberim oldu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Ege Basın Grubu üzerinden servis ettiği basın bülteninden öğrendim böyle bir etkinliğin gerçekleştirildiğini.

Beni yakından tanıyanlar iyi bilir, ebediyete intikal eden Gürol Hocamı ne kadar çok sevdiğimi…

Ne yalan söyleyeyim, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ni bu vefalı davranışından dolayı takdir ettim.

Ki CHP’den iki dönem Muğla Milletvekilliği görevinde bulunan Gürol Hocamızın, Muğla’ya ne kadar büyük hizmetleri geçtiğini çok iyi biliyorum.

Bunun içindir ki ‘Allah razı olsun’ diyerek,  ‘Prof. Dr. Gürol Ergin’ ismini yaşatmaya kararlı gördüğüm Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Gürün’e de bir teşekkür yazısı kaleme almayı notlarım arasına aldım.

Ayrıca konu ile ilgili basın bültenini de derhal bizim Yeni Vizyon Gazetesi’nin gündemine aldırarak,  Ege Haberleri sayfasında yayınlattım.

Bu arada, ‘Yahu bu anlattıklarının yazının başında anlattığın hikâye ile ne alakası var?’ dediğinizi şimdiden duyar gibiyim.

Anlatayım…

Prof. Dr. Gürol Ergin Hocamız tarım profesörüydü ve ülke tarımına büyük hizmetleri oldu.

Ancak bizim Gürol Hoca ile tanışıklığımız,  Ankara’da faaliyet gösteren Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği’nde görev yaptığım döneme rastlar.

Milletvekili olduğu dönemde ve sonrasında Gürol Hocamızın uzmanlık alanı olan tarıma verdiği büyük hizmetlerin yanı sıra Türk balıkçılık sektörüne verdiği desteğin de en yakın tanıklarındanım.

Gürol Hocam, balıkçı dünyası ve sorunları ile yakından ilgilenirdi. TBMM’de balıkçılarımızın sesi olmuştu. Neredeyse ülkemiz sahillerinde bulunan tüm balıkçı barınaklarını ziyaret etmişti. Toplantı davetlerine de icabet ederdi.

Öyle ki balıkçıların ağabeyi gibiydi.

Bunda elbet balıkçıların en başındaki Sür-Koop Genel Başkanı Ramazan Özkaya’nın da büyük payı vardı.

Gürol Hoca,  Ramazan Özkaya’yı öz kardeşi gibi severdi.

Uzatmayalım…

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin sempozyum haberini kişisel sosyal medya hesabımdan paylaşınca, telefonum çaldı.

Baktım arayan sevgili Genel Başkan Ramazan Özkaya…

Klasik hal hatır faslını geçelim,  sitemkâr bir üslupla Sayın Genel Başkan bana şöyle dedi:

Ey Hasan Eser, paylaştığın haberi okudum. Sevindim, gurur duydum.

Ancak iki şey var söylemek istediğim;

Birincisi teşekkür etmek gerekir ki, Muğla Büyükşehir Belediyesi böylesine anlamlı bir organizasyona ev sahipliği yapmış.

Ama Tarım konulu bir toplantının gündemine ‘balıkçılık’ dahil edilmemiş.

Neden Muğla’da balıkçı mı yok?

İkincisi ise;  Merhum Gürol Ergin Hocamızın balıkçılara ne kadar yakın olduğunu bilmeyen, Gürol Hocamızı tanımıyor demektir.

Zira bizim hami olarak gördüğümüz bir büyüğümüzün anısına bir etkinlik düzenleniyor ve bu etkinliğe sektörümüzü temsilen hiç kimse davet edilmiyor.

Bu noktada üzüntüsünü benimle paylaşan Sayın Özkaya’nın Muğlalı olduğunu belirtmek isterim.

Yani Türk balıkçılık sektörünün temsil noktasında olan isim Muğla bölgesinden…

O zaman Sayın Osman Gürün’e sormak gerekir;

-Türkiye’nin emek-yoğun sektörlerinden olan balıkçılık sektörünü dikkate almamanızın özel bir nedeni var mı?

-Yoksa siz de ninem gibi mi düşünüyorsunuz?

- Türkiye’de 500’ün üzerinde Su Ürünleri Kooperatifi var. Ve bu kooperatifleri, Ankara’da Genel Başkan sıfatıyla bir Muğlalı temsil ediyor. Ama siz bununla gurur duymak yerine, Sayın Genel Başkanı  ‘Tarım’ konulu, üstelik rahmetli Hocamızın anısına yapılan bir organizasyona davet etme nezaketini göstermiyorsunuz, öyle mi?

-Sayın Osman Gürün, mensubu olduğunuz Parti’nin Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bile balıkçılık sektörüyle yakından ilgilenirken, siz bu sektörü gerçekten yok mu sayıyorsunuz?

- Gürol Ergin Hocamızın anısına yaptığınız etkinliği gelenekselleştireceğinizi söylemişsiniz. Pekiyi bir daha ki etkinliğe balıkçıları da çağırmayı düşünüyor musunuz?

Son olarak…

Ben tüm bu yazdıklarıma rağmen ortada bir yanlış anlaşılmanın ve iletişim aksaklığından kaynaklanan bir durumun söz konusu olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki Osman Başkan’ın ne kadar kadirşinas bir insan olduğunu da iyi biliyorum. Bir daha böyle bir  ayrışmanın ortaya çıkacağına da hiç ihtimal vermiyorum.

Not:  Sayın Osman Gürün başta olmak üzere ‘Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nden temennimiz; Prof. Dr. Gürol Ergin adının Muğla’da bir esere verilmesi yönündedir.

YORUMLAR

• 0 Yorum