HASAN ESER

HASAN ESER

mahalligundem.com Genel Yayın Yönetmeni

Erdoğan'ın AK Parti iktidarına biçtiği ömür? 

07 Mayıs 2018 - 09:27

Geçen gün kişisel kütüphanemi düzenlerken...

Bergamalı gazeteci-yazar merhum Şakir Süter'in 'Merkez Sağda Tapu Kavgası' adlı kitabı geçti elime. 

2004 yılında, Maviağaç Yayınları'ndan çıkan bu kitabı uzun zaman önce okumuştum, ama üşenmedim geçtiğimiz hafta sonu bir daha okudum!

Süleyman Demirel'den Muhsin Yazıcoğlu'na,  Mesut Yılmaz'dan Aydın Menderes'e...

Türkiye siyasetinin bir dönemine damga vurmuş birbirinden kıymetli isimler ile yaptığı söyleşileri bir kitapta toplayan Şakir Süter'in tarihe not düşmek adına nefis bir esere imza attığını söylemek gerekir. 

Gelecek nesillere çok kıymetli bir eser bırakan Süter, o dönem iktidarda henüz bir buçuk yılını geride bırakan AK Parti'nin lideri ve dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da söyleşi dizisine dahil etmeyi ihmal etmemiş. 

Şakir Süter'in "Türkiye'de merkez sağ" çerçevesine oturttuğu söyleşide...

Sayın Erdoğan'ın son derece samimi yanıtlar verdiğini de belirtmek gerekir.

Örnek mi vereyim?

Mesela sayın Erdoğan'ın  "Biz üç dönem iktidardayız" diyerek, AK Parti iktidarına 15 yıl ömür biçmiş olması, sizce önemli bir samimiyet karinesi  değil midir?

Neyse, uzatmayalım.

Kabul edersiniz ki, söyleşinin tamamını alıntılamak, alanı sınırlı bir köşe yazısında mümkün olmamakla beraber meslek etiği kuralları bakımından da hoş olmazdı. 

Bunun içindir ki satır aralarından bazı bölümleri paylaşmakla yetineceğim.  

Ve işte Şakir Süter'in "15 Yıl iktidardayız!" başlığı altında sayın Erdoğan'ın ağzından  kaleme aldığı söyleşiden altını çizdiğim o satırlar: 

-..."Bugüne kadar hep şunu gördüm; çöküşe giden parti, bir daha belini kolay kolay doğrultamaz!" 

- ..."Siyasi partiler bir canlı gibi; doğar, büyür, gelişir ve ölürler. Bugün de bazıları ölüme gidiyor. Bu gerçek, yarın bizim için de geçerlidir." 

-..."Önce bu sağ-sol kavramlarının yeniden tanımlanması yerine geçerliliğini yitirdiğini söylemeliyim. Siyaset kendine yeni tanımlar getiriyor ve bu kimliklere de oturuyor. Fakat tabi bütün bunlara rağmen, ülkemizde şu anda hala yine o eski siyaset anlayışını devamını sahiplenmek suretiyle merkez sağ, merkez sol anlayışını koruma gayreti içinde olan siyasi partiler var. "

-..."Şu değerlendirmeler de yapılıyor bazen. 'Efendim, marka olmak kolay değil. Bazıları marka olabilmek için en az 4 tane seçim geçirmek gerek' diyor. Buna katılmıyorum. Teorisyenler bunu yazıyorlar, doğrudur diye birşey yok. Yazanların çoğu da bunlar olduktan sonra yazıyor. Marka olup olmadığını, yaşadığı zaman görüyorsun..."

Dediğim gibi söyleşi uzun! 

Ayrıca...

Mezkur kitapta Mehmet Ağar, Hüsamettin Cindoruk, Devlet Bahçeli, Nesrin Nas, İlhan Kesici, Dengir mir Mehmet Fırat, Yalım Erez, Mehmet Ali Bayar, Cemil Çiçek, Rifat Serdaoğlu, Meral Akşener, Gürcan Dağdaş, Namık Kemal Zeybek, Işın Çelebi, Hüsnü Doğan, Aytun Çıray, Süleyman Soylu, Güneş Taner, Tuğrul Türkeş ve  Mehmet Keçeciler gibi birbirinden önemli isimlerin görüşleri de  yer alıyor.

Altını çizdiğim satırları fırsat buldukça sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. 

Bu bağlamda, Bergamalı efsane gazeteci Şakir Süter'i rahmetle anarken...

Son sözüm şudur: Söz uçar yazı kalır!..

YORUMLAR

  • 0 Yorum