Faruk Güler: "BASBAŞ Bergama'yı İl Konumuna Taşır"

Bergama Girişimci İş İnsanları Derneği yönetici ve üyelerini Batı Anadolu Serbest Bölgesinde ağırlayan BASBAŞ CEO’su Dr. Faruk Güler: “BASBAŞ Bergama’yı İl Konumuna Taşır”

Faruk Güler: "BASBAŞ Bergama'yı İl Konumuna Taşır"
04 Mart 2024 - 23:06
Bergama Girişimci İş İnsanları Derneği yönetici ve üyelerini Batı Anadolu Serbest Bölgesinde ağırlayan BASBAŞ CEO’su Dr. Faruk Güler, “Elbette burada Bergama’nın vilayet olma şartlarını mutlaka zorlayacaktır. Bergama bugün olamaz ise yarın mutlaka vilayet olacaktır. Vilayet olursa kendi imar planlarını kendi belediyesinde bir yere onaylatmadan yapacak. Kamu kaynakları daha hızlı ve fazla miktarda Bergama’ya akacaktır. Elbette Bergama bu esnada göç alacaktır. Buna karşı çıkamazsınız önemli olan bu süreci sağlıklı ve doğru planlayıp yönetmektir” dedi

Faruk Güler, Bergamalı iş insanlarına hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi: 

“Serbest Bölgenin etrafına Şehir kurulmasının ve arazi spekülasyonun hiçbir faydası olmaz. Ama kurulduğu şehrin gelişimine çok katkı sağlıyor.  Bergama ve Dikili kentleri çok gelişecek. Bergama ve Dikili de yaşayan insanlar burada iş bulacak. Ama vasıflı elaman yönetici ve mühendis ihtiyacı tamamıyla bu bölgelerden karşılanamayacak.

Mutlaka kentlere bir göç olacak. Yetişmiş kalifiye insanlar buralara gelecek. Hatta Bergama’nın dışarı göç verdiği gençler bile geri gelecek. Gelen insanlar elbette şehirde özel okullar AVM’ler yaşam alanı olan siteler bulmak isteyecekler.  

Bergama buna mutlaka hazırlıklı olmalı bu tür yatırımları hemen başlatmalı aksi takdirde gelecek bu beyaz yakalılar bu kez İzmir de yaşayıp buraya çalışmaya geleceklerdir. Burada çalışacak insanlar Bergama esnafından alışveriş yapacaklar. Buradan konut alıp yada kiralayacaklar. Bu ESBAŞ’ta da böyle oldu içeride 25 bin kişi çalışıyor Gaziemir de 100 bin kişi 25 bin kişiye hizmet ediyor. Elbette esnaf dışında küçük ve büyük sanayi sitelerinde kalifikasyonu yüksek işini bilimsel ve hassas yapan yeterli elaman sahip demirci, kaynakçı, mobilyacı vb. esnafa çok iş düşecek ama dediğim gibi bunlar sertifikalı ve işini iyi şartlarda yapması gerekecek.

Dediğim gibi Bergamalılar için burada çalışanlar dışında tedarikçiler esnaf ve sanayi sitesi esnafı bu işten iyi para kazanacaklardır. Elbette burada Bergama’nın vilayet olma şartlarını mutlaka zorlayacaktır.

Bergama, bugün olamaz ise yarın mutlaka vilayet olacaktır. Vilayet olursa kendi imar planlarını kendi belediyesinde bir yere onaylatmadan yapacak. Kamu kaynakları daha hızlı ve fazla miktarda Bergama ya akacaktır. Elbette Bergama bu esnada göç alacaktır. Buna karşı çıkamazsınız önemli olan bu süreci sağlıklı ve doğru planlayıp yönetmektir.

Elbette gönül ister ki buradaki Bergama, Kınık ve Dikili'den firmaların da burada üretim yapmasıdır ama serbest bölgede yatırımın kriter ve şartları OSB’lere göre ağırdır.

Serbest Bölgelerdeki firmalar genelde yabancı ortaklı veya yabancı menşeli firmalardır. Devlet, fiziki dış yatırımlarının önünü açmak için 1985 yılında Serbest Bölge Yasasını çıkardı ve ilk olarak Rahmetli Özal tarafından Antalya ve Mersin'de iki serbest bölge kamu kaynakları ile kuruldu.

Buradaki firmalar vergisel ve yatırım anlamında teşvikli firmalardır aynı zamanda onun için belli bir teknolojiye sahip, yüksek katma değer üreten, istihdam kapasitesi yüksek ve asgari yüzde 85 ihracat yapan firmalardır. Parsellerimiz burada 10 dönüm ile 300 dönüm arasında yüzde 60 a kadar kapalı alan yapılıyor çevreci bir üretim anlayışına sahip bir yapılanma var.

Biz, Serbest Bölge yönetimi olarak alt yapı ve binaları biz yapıp kiraya veriyoruz toprak mülkiyeti devlete ait bu durum pazara ve reklama daha çok yatırıma kaynak ayıracak firmalar için cazip geliyor arazi ve bina ile uğraşmıyorlar,  leasing ile makinelerini alıyorlar hazır şekilde üretime başlıyorlar.

Firmalar burada üretim modeline göre 30 ile 45 yıl arasında faaliyet gösteriyorlar. Toprak dediğim gibi temelli devletin şu anda 4 binamızı hazırlıyoruz. Yatırımcı konusunda pazarlama ekiplerimiz çalışıyor proje onayı serbest bölge yönetimince veriliyor. Burası tabi Gümrüklü bir bölge özel gümrük bölgesi sayılıyor ve ona uygun yasal hükümler uygulanıyor. Bergama ve Dikili'de hızlı bir şekilde tıpkı Gaziemir de olduğu gibi gelişecek ve büyücektir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu