Nuri Taşkıranoğulları: "Bergama çiftçisi sahipsiz değildir"

Bakırçay Bölge Gazetesine konuşan Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları,“Bergama çiftçisi sahipsiz değildir” dedi.

Nuri Taşkıranoğulları: "Bergama çiftçisi sahipsiz değildir"
07 Mayıs 2024 - 22:42
Bakırçay Bölge Gazetesine konuşan Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, “Sulama birliklerinde sulama ücretlerine yapılan yüksek zam oranı konusunda DSİ ve Sulama Birlik başkanı ile görüştük. İndirim yaptırmaya çalışıyoruz. Bunun için gereken neyse yapacağız.  Gerek iktidar partisi milletvekilleri ve yerel yöneticilerine giderek gerekse de DSİ bölge müdürü ile görüşerek gereken indirimi yaptırmaya çalışacağız. Biz burada çiftçimizi galeyana getirip sonuçta hüsrana uğramasını istemiyoruz. Bergama çiftçisi asla yalnız değildir” dedi.

Nuri Taşkıranoğulları’nın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Aslında bu sorun 8 yıl öncesine dayanıyor ve 'bazı doğu illerinde sulama birliklerinde usulsüzlükler yapıldı' diye tüm ülke genelinde sulama birlik başkanları görevden alınarak yerlerine kayyum atandı. Sistem bu kayyum atanması ile bence tıkandı. Eğer şu an bu sulama birliklerinin başında seçilmiş yöneticiler olsaydı çiftçiye hesap verecekleri için bu zammı yaparken 40 kez düşünürlerdi. Ama maalesef çiftçimiz o zamanlar bu konuya yeterli tepkiyi gösteremedi, göstermedi. O zaman Ankara'da tüm çiftçi örgütlerinin katıldığı bir eyleme Bergama’daki üreticilerimizi götüremedik,  o zamanlar demokratik tepki konulmuş olsaydı belki kayyum atamaları durdurulurdu.

Biz, elbette her zaman olduğu gibi Bergama çiftçisinin yanında olacağız. Onları yalnız bırakmayacağız. Bergama çiftçisi yalnız değildir.  Ben, bu fiyatlar belirlenince hemen sulama birliği başkanı Fatih Bey ve DSİ yetkilileri ile görüştüm, diğer sulama birlikleri ile de görüştüm, bu fiyatın ülke genelinde sabit olduğunu söylediler.

Bir de öyle söylenildiği gibi sulama ücreti 840 lira değil. Bunun yarısını devlet ödüyor, yani 420 lira. Ayrıca geçen yıl seçim nedeni ile 180 TL olan dekar başına sulama ücretinden yüzde 50 indirim yapıldı ve 90 lira çiftçi ödedi. Ben buradan sizin vasıtanız ile bir kez daha sesleniyorum. Bergama çiftçisi, üreticisi yalnız değildir. 

Bu yıl barajlarımızda su seviyeleri çok iyi durumda, geçen yıl su yoktu ve su olmayınca bedava olsa bile bir şey ifade etmez. Suyu tasarruflu kullanmanın önemini mutlaka bir kez daha buradan vurgulamak istiyorum

Temel sorunlarımıza gelince; artan girdi maliyetleri rağmen ütün fiyatlarımız aynı oranda artmıyor. 3 yıl önce 28 TL olan pamuk fiyatı 3 sene sonra aynı yere yeni geldi.

Ayrıca köylerimiz boşalıyor babasının çiftçilikten para kazanamadığını gören gençler şehirlere gelip asgari ücret ile iş bulup geçinmeye çalışıyorlar. Devletimiz bu gençleri hem fiyat politikası hem de köylerdeki yaşam konforunu yükselterek bu göç sorununa mutlaka bir çare bulmaları gerekir. Sizin vasıtanızla Tüm çiftçilerimize önce sağlık sonra bol ve bereketli bir kazanç diliyorum”

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Sosyal Medyada Had Bildirme Psikolojisi Tehlikeli Boyutlara Ulaşıyor
Sosyal Medyada Had Bildirme Psikolojisi Tehlikeli Boyutlara...
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Önemli Kararlar Alındı
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Önemli Kararlar Alındı