Dr. Sinan Güzel: İş Güvenliği Farkındalığı Aliağa'da Daha Yüksek

2014 Yılında Aliağa'da kurduğu iş sağlığı ve güvenliği ortak birimi ile Aliağa iş dünyası ve sanayisine hizmet veren Dr. Sinan Güzel,

Dr. Sinan Güzel: İş Güvenliği Farkındalığı Aliağa'da Daha Yüksek
31 Ağustos 2023 - 23:06
2014 Yılında Aliağa'da kurduğu iş sağlığı ve güvenliği ortak birimi ile Aliağa iş dünyası ve sanayisine hizmet veren Dr. Sinan Güzel, “Aliağa'da olmak iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri söz konusu olunca:  Türkiye'nin diğer yerlerinden çok farklı bir durum,  Sayıca bu kadar fazla ve sektör olarak da bu kadar çok sektörden "çok tehlikeli" iş yerinin bir arada bulunduğu tek yer Aliağa'dır desek pek de yanlış olmaz. Dolayısıyla çok riskli durumlarla sık karşılaşmaktayız. Bu da çalışmalarımızda tecrübenin çok önemli olduğu anlamına gelmektedir.  Bu durumun avantajı olarak özellikle iş güvenliğinin farkındalığının ülkemizin diğer bölgelerine nazaran daha fazla olmuş olmasını söyleyebiliriz. Bu da verimli çalışmalar yürütebilmemizi sağlamakta” açıklamasını yaptı.

Sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Dr. Sinan Güzel,  Tıp doktoruyum. Aliağa'da büyüdüm. İlkokul, Ortaokul ve Lise eğitimimi Aliağa'da tamamladım. 1987 yılında Üniversite, ardından mecburi hizmet ve hekim olarak verdiğim devlet memuru hizmetlerinden sonra 2005 yılında Aliağa'ya geri döndüm. 2014 yılında Aliağa'da kurmuş olduğum Güzel Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ile ben ve çalışma arkadaşlarım iş sağlığı ve güvenliği konusunda hizmet vermeye başladık. Bunun yanında 1999 yılında kendi sağlığım nedeniyle bir şekilde bulaştığım hipnoz ve hipnozla tedavi yöntemini önceleri uygulayıcı olarak hayatıma kattım. Daha sonra üniversiteler ve derneklerde sadece hekim, diş hekimi ve psikoloji profesyonelleri olmak üzere bu konuda 2005 yılından bu yana eğitim vermekteyim. 2014 yılında çıkmış olan yasa sonrası düzenlenen eğitimlerde bakanlık eğitmeni olarak görev yapmaktayım.

Hipnoz tedavi yönteminden biraz bahseder misiniz?
Türkiye'de kurulmuş olan dört büyük hipnoz derneğinden İzmir'de kurulmuş merkezi Aliağa olan Klinik ve Uygulamalı Hipnoz Derneği'nin başkanıyım. Ayrıca hem dostum hem meslektaşım olan sevgili Dr. Haluk Alan ile yine Türkiye'de bir ilk ve hali hazırda tek olan yine Aliağa'da kurmuş olduğumuz Klinik Hipnoz Akademisi çatısında profesyonel hipnoz dersleri vermekteyiz. Kendi geliştirdiğim ve telif hakları bana ait olan 3 hipnoz tekniğim bulunmakta. Kitap çalışmalarım arasında bu teknikleri kaleme aldığım bir kitap, sevgili arkadaşım ve dostum Dr. Haluk Alan ile birlikte yazdığımız 2 kitabın yanında hazırlanışında yazar olarak görev aldığım biri İngilizce basım olmak üzere 3 kitap, basılmakta olan ve Ege Üniversitesinde Tıp profesörü olarak görev yapmakta olan çok kıymetli bir arkadaşımla birlikte editörlüğünü üstlendiğim, bilimsel çalışmalara dayalı kronik ağrı tedavisi konusundaki bir kitap çevirisi bulunmakta. Hali hazırda sevgili kızım Dr. Okyanus Rengin Güzel ile birlikte yazımını tamamlamaya çalıştığımız, içinde temel hipnoz bilgilerinin olduğu bir başka kitabımız daha var. Şu an itibariyle daha önce bahsettiğim Aliağa'da kurmuş olduğum Güzel OSGB de işyeri hekimi olarak çalışmamın yanından, Sağlık Bakanlığı onaylı ve sanırım Bakırçay bölgesinde tek olan hipnoz uygulama ruhsatı bulunan muayenehanemde çalışmaktayım.

Güzel OSGB’den biraz bahseder misiniz?
Güzel OSGB, Türkiye'nin ağır sanayisinin kalbi olan Aliağa'mızda 2014 yılında ruhsatlandırması tamamlanmış olan yani 10 uncu yılını doldurmakta olan, iş sağlığı ve güvenliği konusunda hizmet veren bir kurumdur. Kurumumuzda İş güvenliği uzmanlarımız, tam ve yarı zamanlı çalışan hekimlerimiz, tam ve yarı zamanlı iş yeri hemşirelerimiz ayrıca tüm bu çalışanlar ile firmalar ve işçiler arasındaki ahengi sağlamaya, koordine etmeye çalışan becerikli bir görevli arkadaşımızla birlikte 10 kişi hizmet vermekte.
Adından da anlaşılacağı üzere işyerlerindeki çalışma şartlarından tutun, mekan ve teçhizat şartlarına kadar her şeyin güvenliğini denetleyen, düzenlenmesi konusunda ilgili yetkililere önerilerde bulunan bir firmayız. Ayrıca işyeri ve işçi sağlığının kontrolü ile birlikte çalışanların sağlığının işe giriş aşamasından başlayarak denetlendiği, yine yetkililere bu konularda da önerilerde bulunulduğu, risk analizlerinin yapıldığı, acil durumlarda nerede ve nasıl eylemlerde bulunulacağının planlandığı geniş kapsamlı bir çalışma alanımız mevcut. Bu nedenle bu konuda eğitim almış ve bakanlık tarafından yetkilendirilmiş profesyoneller firmamız çatısı altında istihdam edilmektedir.

Aliağa'da iş sağlığı ve güvenliği sektöründe çalışmak nasıl artı ve eksileri sizce neler?
 Aliağa'da olmak iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri söz konusu olunca Türkiye'nin diğer yerlerinden çok farklı bir durum,  Sayıca bu kadar fazla ve sektör olarak da bu kadar çok sektörden "çok tehlikeli" iş yerinin bir arada bulunduğu tek yer Aliağa'dır desek pek de yanlış olmaz. Dolayısıyla çok riskli durumlarla sık karşılaşmaktayız. Bu da çalışmalarımızda tecrübenin çok önemli olduğu anlamına gelmektedir.  Bu durumun avantajı olarak özellikle iş güvenliğinin farkındalığının ülkemizin diğer bölgelerine nazaran daha fazla olmuş olmasını söyleyebiliriz. Bu da verimli çalışmalar yürütebilmemizi sağlamakta.

Hipnoz Tedavi Konusunu Biraz Daha Açar mısınız?
Hipnoz ile tedavi konusunda elbette ki söylenebilecek çok şey var ancak yasal anlamda "reklam" yasağı bulunmakta ve yönetmelikte belirtilen kullanım alanlarını kısa bir ki başlıkta vermenin ötesine geçemeyeceğim. Zira internet bu konuda (doğru ve bilimsel bilgilerin olduğuna dikkat etmek şartıyla) çok fazla bilgi barındırıyor zaten. Ancak şunu belirtmeliyim ki uzun yıllardır hipnozla tedavi eğitimi verdiğimiz için biz "hoca"lara daha komplike vakalar öğrencilerimiz tarafından gönderilebilmekte yani tabiri caizse zor vakalarla da ilgilenmekteyiz.
 
Hipnoz dünyada ve ülkemizde çok uzun zamandır yoğun olarak psikolojik birçok rahatsızlıkta, ağrıların tedavilerinde, ağrısız doğum ve hipnoanestezi gibi cerrahi durumlarda destek tedavi olarak kullanılmaktadır zaten. Ancak burada çok önemli bir konu var ki, hipnozla yapılan müdahaleleri kimin yaptığı. Şu bilinmelidir ki Sağlık Bakanlığı kimin, hangi şartlarda hipnoz uygulayabileceğini yasal olarak belirlemiştir. Uygulamasına izin verilen meslekler dört tanedir.
1 - Tıp doktoru
2 - Diş Hekimi
3 - Klinik Psikolog
4 - Psikolojinin Tıbbi Uygulamaları Yetki Belgesine Sahip psikoloji profesyonelleri.
Elbette bu mesleklere sahip kişiler olması hipnoz uygulayabilecekleri anlamına gelmez. Bunun için ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın izin verdiği üniversite hastanelerinde eğitim almış ve ilgili sınavları geçerek "Hipnoz Uygulama Yetki Belgesi" kazanmış olmaları gerekmektedir. Vatandaş olarak size düşen bu belgelerinin olup olmadıklarını kontrol etmek, böyle bir belgeleri yoksa ve hipnoz uyguluyorlarsa psikolojinizi bu kişilere teslim etmemektir. Ayrıca bu kişileri Sağlık Bakanlığı'na bildirmekte, diğer vatandaşlarımızı korumak adında yapacağınız bir vicdani göreviniz olmalıdır diye düşünüyorum.


Bakırçay Bölge Gazetesi 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı
Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı
 Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024'te Felsefe ve Modern Bilimi Ele Aldı
Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024’te Felsefe ve Modern Bilimi...