Başkan Koştu'dan Tunç Soyer'e çağrı: Bergama İzmir'in çöp deposu olmak istemiyor!

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu yeni yılın ilk meclis toplantısında dilek ve temenniler bölümünde yaptığı açıklamada...

Başkan Koştu'dan Tunç Soyer'e çağrı: Bergama İzmir'in çöp deposu olmak istemiyor!
16 Ocak 2023 - 18:58
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu yeni yılın ilk meclis toplantısında dilek ve temenniler bölümünde yaptığı açıklamada:  İzmir Büyükşehir Belediyesinin yeni yıl öncesi kendilerine gönderdiği yazıda; 2019 yılında faaliyete giren ve Aliağa, Bergama, Kınık ve Dikili ilçelerinin evsel atıklarının toplanacağı bir tesiste genişleme faaliyetlerinin yani Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova’nın da evsel atıkları kamyonlar ile Bergama’daki tesise taşınıp burada bertaraf edilecek olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Başkan Hakan Koştu: "Buradan Sayın Tunç Soyer’e seslenmek istiyorum; Biz Büyükşehir Belediyesinin bu projesini hemen rafa kaldırmasını bekliyoruz. Bergama bir Çiğli Harmandalı olamaz! Burası bir tarım ve turizm kenti. UNESCO Miras Listesinde olan bir kentte çöp kamyonlarının dolaşması hiç yakışık almaz” açıklamasında bulundu. 
 
 Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Meclis toplantısında satır başlarıyla şunları söyledi:  

“Bildiğiniz gibi Bergama'da biz göreve geldiğimiz ilk yılda Aliağa, Bergama, Kınık ve Dikili ilçelerinin evsel atıklarının toplanacağı bir tesis yapıldı. Bu elbette güzel bir projeydi. Ben bu konuda Bergama Belediye Başkanı olarak Büyükşehir Belediyesinde komisyonlara katılıp projeye destek de verdim. Olması ve yapılması gereken bir projeydi. Eski tip vahşi depolama yerine bu tip çıktı olarak komposit üreten bir tesisin yapılması olumlu idi.  
Büyükşehir bu tesis için 15 yıllık bir ihale yaptı. Biz de böyle bir moderne tesisin burada yapılmasına destek verdik.  Bildiğiniz gibi evsel atıklarda, sıfır atık projesi Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Hanım ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından destekleniyor ve önem veriliyor. Elbette Bakırçay’ın evsel atıklarının burada toplanması olumluydu. 
 
BERGAMA BİR HARMANDALI OLAMAZ  
İzmir de biliyorsunuz katı atık bertarafı konusunda büyük sorunlar var.  Aziz Kocaoğlu döneminde Çiğli Harmandalı’nda yapılan tesisin durumu ortada. Bu karardan Büyükşehir Belediyesinin ivedilikle dönmesini istiyoruz. 100- 150 kilometre öteden metropolde yaşayan yüzbinlerce insanın çöplerinin buraya kamyonlar TIR’lar ile getirilmesi hem ekonomik açıdan verimli değil hem de Bergama gibi geniş tarım ve orman arazilerinin olduğu ve Armanlar'da genişleme sahasının yapılmasının hedeflendiği aynı zaman bir turizm kenti ve İzmir ilimizin tek UNESCO Şehri olan Bergama için tam bir facia olur.  

Biz, Büyükşehir Belediyesinin bu projesini hemen rafa kaldırmasını bekliyoruz. Bergama bir Çiğli Harmandalı olamaz! Burası bir tarım ve turizm kenti. UNESCO Miras Listesinde olan bir kentte çöp kamyonlarının dolaşması hiç yakışık almaz. Bu tesis için arada Menemen, Foça ve Aliağa’nın arkasındaki dağlar var. Biz otobandan suları aka aka gelen çöp kamyonlarını Bergama'da istemiyoruz. Bergama metropolün çöplüğü değildir ve olmayacaktır da. 

STK VE ÇEVRE PLATFORMLARININ DA DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ 
Ben, bu meclis toplantısında Meclis Üyelerimize ve kamuoyuna bunu duyurmak istedim.  Meclis Üyelerimiz başta olmak üzere ilçedeki siyasi partilerin, STK ve Bölgedeki çevre platformlarının desteğini istiyoruz. Onlar da gelip bir şeyler söyleyip bu konuda fikirlerini beyan etsinler. Elbette İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’den bu konunun bir daha açılmamak üzere kapatılmasını rica ediyorum."

Rıdvan Karapehlivan / Bakırçay 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
"Türk Dışişleri açısından yılın belki de en sorunlu günü 24 Nisan..."
“Türk Dışişleri açısından yılın belki de en sorunlu günü...
Prof. Dr. İlber Ortaylı İZKİTAP Fest'e konuk oldu
Prof. Dr. İlber Ortaylı İZKİTAP Fest'e konuk oldu