Skolyoz Hastalarına Bunlara Dikkat Etmeli

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir, Belirtileri ve Tedavisi... Medicana International İzmir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr.Sinem İnce,“Özellikle ergenlik çağındakilerin vücutlarında bir yana doğru eğiklik, kalça ve omuz seviyelerinde farklılık varsa geç kalmadan hekime başvurulmalı..."

Skolyoz Hastalarına Bunlara Dikkat Etmeli
01 Ağustos 2023 - 17:11

Skolyozda “Erken Teşhis“ Önemli

Tıp dilinde skolyoz olarak tanımlanan omurga eğriliği, ilerlediğinde sırt ve bel ağrıları hatta nefes darlığına sebep olabilen bir hastalık. Medicana International İzmir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr.Sinem İnce, “Özellikle ergenlik çağındakilerin vücutlarında bir yana doğru eğiklik, kalça ve omuz seviyelerinde farklılık varsa geç kalmadan hekime başvurulmalı“ dedi.  

Dr. Sinem İnce, omurgaya karşıdan bakıldığında net olarak görülebilen kavis, sağ ya da sol yana doğru eğrilik, kalça ve omuz seviyelerinde farklılık, bir omuzun- kalçanın daha aşağıda olması, vücut ile kollar arasındaki mesafede farklılık, vücut dengesinin bozuk olması, kürek kemiklerinde tümsek  gibi belirtileri olan skolyozun, bunun dışında nefes darlığı, sırt ve bel ağrıları, yürüyüş sırasında bir omzun önde olması ve bir bacağın diğerine göre daha uzun olduğu hissi ve kıyafetlerin bedene tam uymaması gibi şikayetlere yol açtığını söyledi.

Her yaşta görülebilen skolyozun en sık görülen tipinin ergenlikte, yani 10-17 yaş arasında görülen sebebi bilinmeyen skolyoz olduğuna değinen İnce, bazı sinir sistemi, kas sistemi hastalıklarında da skolyoz görülebildiğini söyledi.  Dr.Sinem İnce “Genellikle ilk aşamalarda kişi ciddi bir ağrı hissetmez. Özellikle omuzlarda, kürek kemiklerinde, leğen kemiklerinde seviye farkları ile aileler tarafından tespit edilir.  İlerleyen zamanlarda sırt ve bel ağrısı şikayetleri gelişebilir. Temel sorun bozulmuş omurga mimarisinin yarattığı asimetrik kas hareketlerinin sonucu oluşan ağrıdır“ dedi.


Egzersizler Doktor Kontrolünde Olmalı

Eğriliğin derecesine göre skolyoza özgü egzersiz, korse hatta cerrahi tedavi gibi seçeneklerin olduğuna değinen İnce şu bilgileri verdi: “Skolyoz egzersizlerinin doktor kontrolünde ya da önerisiyle  yapılması önemli. Aksi halde yanlış uygulamalar ve egzersizlerle ek problemler yaşanabilir. Tedavi sürecinde erken tanı son derece önemli.  Erken tanı konulan hastalarda, kişinin estetik görünümünü düzeltmek ve omurgayı olabildiğince eski haline çevirmek mümkün. Geç tanı ile birlikte omurgada oluşan deformitenin ilerlemesi, tedavi sürecini zorlaştırıyor. Cerrahi gerektirmeyen, ileri evrelere ulaşan omurga eğriliklerinde, kişinin yaşadığı ağrıları hafifletmek ve diğer fiziksel sorunları tedavi etmek amaçlanır. Skolyoz vakalarında omurga eğriliklerinin yüzde 90'ı, cerrahi dışı tedavi teknikleri ile kontrol altına alınabilir. Bu yüzden fark edildiği zaman uzman doktor tarafından değerlendirilmesi çok önemlidir.“

Skolyoz Hastalarına Bunlara Dikkat Etmeli
Hafif dereceli skolyozu olan kişinin hafif egzersizler ve omurgayı zorlamayacak sporları tercih etmeli Yüzme sırt sağlığı için oldukça faydalı.

İkili mücadelenin olduğu ve fizik temas içeren tekvando, boks vb yoğun fiziksel temas içeren sporlar ve ağır kaldırarak yapılan fitness, cross fit gibi spor programları tercih edilmemeli.

Kişi dans, bale, jimnastik, yüzme ya da futbol gibi aktiviteleri yapabilir. Ancak bu sporların da aşırı yoğun bir şekilde yapılmaları sakıncalı olabilir.

Özellikle çocuklar, uzun süreli telefon ya da tablet kullanmaktan kaçınmalı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zeyrek: "Hayatımın sonuna kadar Manisa'ya hizmet etmek istiyorum"
Başkan Zeyrek: “Hayatımın sonuna kadar Manisa’ya hizmet etmek...
UEZ 2024'te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu
UEZ 2024’te "Yeni Global Düzende Büyüme Fırsatları" konuşuldu