Sağlıklı kalmak için düzenli yürüyüş yapılmalı

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonu (TAFISA) tarafından 1991 yılında başlatılan ‘Dünya Yürüyüş Günü' çerçevesinde tavsiyelerini paylaştı: Yürüyüş süresi kısa başlamalı, alıştıkça uzatılmalı…

Sağlıklı kalmak için düzenli yürüyüş yapılmalı
04 Ekim 2022 - 13:55

Yürüyüş bedensel ve ruhsal sağlığa olumlu etki ediyor

Uzmanlar yürüyüşün pahalı ekipman gerektirmeyen, ulaşılması kolay, her yaşta yapılabilecek,  bir spor aktivitesi olduğunu vurguluyor. Yürüyüşün bedensel ve ruhsal sağlık üzerine olumlu etkileri olduğunu belirten Prof. Dr. Nihal Özaras; aynı zamanda kalp damar sağlığı, kilo kontrolü ve şeker düzeyinin kontrolü gibi çok önemli faydalar sağladığından da bahsediyor. Özaras, yürüyüş süresinin alıştıkça uzatılmasını ve yumuşak tabanlı, ayak hareketine izin veren ayakkabılar tercih edilmesini öneriyor.
 
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonu (TAFISA) tarafından 1991 yılında başlatılan ‘Dünya Yürüyüş Günü' çerçevesinde tavsiyelerini paylaştı. 
 

Sağlıklı kalmak için düzenli yürüyüş yapılmalı

Yürüyüşün pahalı ekipman gerektirmeyen, ulaşılması kolay, her yaşta yapılabilecek,  bir spor aktivitesi olduğunu belirten Prof. Dr. Nihal Özaras, yürüyüşün bedensel ve ruhsal sağlık üzerine olumlu etkilerini şöyle sıraladı:
 
- Kas kuvvetini ve kemik yoğunluğunu artırır,
 
- Denge ve koordinasyonu iyileştirir,
 
- Kalp damar sağlığı için çok faydalıdır,
 
- Şeker düzeyinin kontrolüne yardımcı olur,
 
- Kilo verdirir ve sağlıklı kilonun korunmasını sağlar,
 
- Stresi azaltır, psikolojik iyilik halini ve uyku kalitesini artırır.
 
Öncelikle ayakkabıya dikkat edilmeli
 
Prof. Dr. Nihal Özaras yürüyüş yaparken öncelikle yumuşak tabanlı ve ayak hareketine izin veren ayakkabılar tercih edilmesi gerektiğini vurguladı ve tavsiyelerini şöyle sıraladı:
 
- Mevsime uygun, terletmeyen, rahat kıyafetler giyilmeli,
 
- Yürürken sırtın düz olmasına dikkat edilmeli,
 
- Baş yukarıda olmalı ve karşıya bakılmalı, yere bakarak yürümemeli,
 
- Kollar serbestçe yanda sallanmalı ve dirsekler hafif bükük olabilir,
 
- Önce kısa sürelerle yürüyüşe başlanmalı, alıştıkça yürüyüş süresi uzatılmalı.
 

İleri yaşlarda arkadaşlarla yürümek daha faydalı

Düzenli yürüyüş yapmanın ileri yaşlardaki kişilerde faydalı olduğunun bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Nihal Özaras, “2021 yılında yayınlanan bir araştırmada 60 yaş üstü kişiler, tek başına ve akranlarıyla birlikte yürüyüş yapanlar olarak iki gruba ayrılarak değerlendirildiler. Birlikte yürüyüş yapanlarda motivasyon, fiziksel aktivite, vücut yağ miktarı, fonksiyonel kapasite gibi değerlendirme parametrelerinde tek başına yürüyenlere göre daha fazla iyileşme saptandı” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"