Saadet'ten 'elektrik çarpmış vatandaş' ile zam protestosu

Saadet Partisi İzmir İl Başkanlığı, elektrik ve doğalgaza yapılan yüksek oranlı zamları ilginç bir eylemle protesto etti.

Saadet'ten 'elektrik çarpmış vatandaş' ile zam protestosu
14 Şubat 2022 - 12:40
Saadet Partisi İzmir İl Başkanlığı, elektrik ve doğalgaza yapılan yüksek oranlı zamları ilginç bir eylemle protesto etti. Konak Meydanı’nda düzenlenen eylemde zamların bütçeye etkisi ve can yakıcılığı, mizansen şeklinde işlendi. Saçı, yüzü ve kıyafeti ile elektrik çarpmış bir vatandaşın simgelendiği gösteride, fahiş fiyatlı elektrik ve doğalgaz faturaları giydirilmiş kişiler de yer aldı. Sergilenen mizansende zamlı faturaların halkta oluşturduğu etki, esprili ama bir o kadar da vurgulu bir dille anlatıldı.

“Bugünün değil, 20 yıllık iktidarın faturası”, “Isınmak OUT, Titremek IN”, “Elektrik direği satın alsak bu kadar para ödemeyiz”, “Bu hükümet çok yakıyor!”, “Çarparsa AKP çarpar” yazılı dövizlerin taşındığı protestoya, çevredeki vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Cebimizi değil, canımızı yakıyor
Elektrik faturasının çarptığı vatandaşın yanında açıklama yapan Saadet Partisi İl Başkanı Mustafa Erduran, “Ekonomideki yangın elektrik faturalarının alev almasına neden oldu. AKP zam oldu yağıyor. AKP zam oldu çarpıyor.” dedi.  Elektriğe, doğalgaza, akaryakıta ve gıdaya peş peşe yapılan fahiş zamların vatandaşı ekonomik buhranın içine sürüklediğini söyleyen Erduran, “Faturalar eskiden cebimizi yakardı. Şimdi canımızı yakıyor. Maaş artışları, şimdiden faturalar karşısında büyük ölçüde eridi gitti. Asgari ücrete yapılan zam, çerez parasına düştü. İnsanlarımız doğalgaz faturası ödememek için evlerinde battaniyelerin altında kara kışı çıkarmaya çalışıyorlar. Aileler, elektrik faturasından tasarruf etmek için lamba yakmamayı tercih ediyorlar. İnsanımızın televizyon ışığında oturarak kış günlerinde titrediği ve gıda ürünlerinden istediklerini alamadığı yaşam sefaletinde, hangi ekonomik büyümeden ve başarıdan söz ediyorsunuz Allah aşkına?” diye sordu.

Fatura kâbusu
Faturaların vatandaşın kâbusu olduğunu belirten Saadet Partisi İl Başkanı Erduran, “Özellikle esnaf resmen kan ağlıyor ve artık gelen faturaları camlarına asarak zamları protesto ediyor. Ekonominin temel çarkı olan küçük işletmeler ve esnafımız elektrik faturalarıyla boğuşuyor, ayakta kalmaya çalışıyor ve maalesef birçoğu da kepenk indirmek zorunda kalıyor. İşletmeler bu faturaların bedelini müşteriye yansıtmak zorunda kaldıklarında, zaten hayat pahalılığının dayanılmazlığı altında ezilen insanlar ne hale gelecekler? İmalatçılar, sanayiciler bu faturalar karşısında işletmelerini nasıl ayakta tutacaklar? İşte bu kara tabloda, halkımızın büyük bir bölümünün açlık ve yoksulluk içinde yaşadığını, aslında yaşamak yerine hayatta kalmaya çalıştığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yaygara değil, milletin feryadı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, zamlar konusunda oluşan tepkileri ‘muhalefetin yaygarası’ olarak nitelendirdiğini hatırlatan Erduran, “Akıl alır gibi değil. Biz de diyoruz ki: Bunlar muhalefetin yaygarası değil, milletin feryadı ve ızdırabıdır. Zamlar, ödeme gücünü çok aşan boyutlardadır. Hayat standartlarına çok aykırıdır. Artık bıçak kemiğe dayanmanın da ötesine geçmiş, kemiği delmiştir. 20 yıllık bir iktidar süresinin sonunda, ödenemeyecek faturalar nedeniyle elektriği ve doğalgazı kesilecek günlere geldik. İnsanların soğuk ve karanlığa mahkûm edileceği günlere geldik.” şeklinde konuştu.

Zamlar geri alınmalı
Gelen tepkiler üzerine hükümetin attığı küçük adımların bu yangını söndürmeyeceğini vurgulayan Saadet Partili Erduran, şunları söyledi: “Öncelikle ve aciliyetle elektrik, akaryakıt ve doğalgaza yapılan zamlar geri alınmalıdır. Faturalardan KDV kaldırılmalıdır. Maddi imkânsızlık nedeni ile faturalarını ödeyemeyenlerin elektrik ve doğalgazı kesilmemelidir. Bu fiyatlar karşısında maaşları eriyen çalışan ve emeklilerin gelirleri, insanca yaşamalarına imkân verecek düzeye yükseltilmelidir. Saadet Partisi iktidarında doğru, tutarlı ve milli bir enerji politikası uygulanacaktır. Günlük hayatımızın temel ihtiyacı olan enerjinin; kalitesi, maliyeti, yeterliliği ve devamlılığı öncelikle teminat altına alınacaktır. Temel ihtiyaç olan elektrik ve doğalgaz faturalarında vergi ve fonlarda indirime gidilecektir.”
Açıklamanın ardından Saadet Partililer, elektrik çarpmasını temsil eden kişi ve fahiş faturaları elbise yapıp üzerlerine giyinen kişilerle birlikte Kemeraltı Çarşısı’nda yürüyüş yaptı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"