Odeabank, 'Eşit Masallar' projesine 2 yeni kitap ile devam ediyor

TÜRKİYE'nin genç, yenilikçi ve dinamik bankası Odeabank, tüm çocukların en çok sevdiği masallar arasında olan “Kurbağa Prens” ile “Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler” kitaplarını eşitlikçi yaklaşımla yeniden yorumladı.

Odeabank, 'Eşit Masallar' projesine 2 yeni kitap ile devam ediyor
22 Nisan 2021 - 05:17

Odeabank, dünya klasiği masalları kadın-erkek eşitliğini gözeten bakış açısıyla yeniden yorumladığı Eşit Masallar projesine iki yeni kitapla devam ediyor. Seriye eklenen “Kurbağa Prens” ile “Pamuk Kalpli Prens ve Yedi Cüceler” kitapları, çocuklarda toplumsal rollerle ilgili eşitlikçi algının yerleşmesini ve kız çocuklarının gelişmesini desteklemeyi hedefliyor. 

Eşit Masallar serisinin ilk üç kitabı Sindirella, Kırmızı Başlıklı Kız ve Rapunzel masallarının eşitlikçi versiyonları, çocuklar kadar büyüklerden de olumlu tepkiler aldı. Seri, dünya klasiği masalların en ünlü örnekleriyle devam ediyor.

TÜRKİYE'nin genç, yenilikçi ve dinamik bankası Odeabank, tüm çocukların en çok sevdiği masallar arasında olan “Kurbağa Prens” ile “Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler” kitaplarını eşitlikçi yaklaşımla yeniden yorumladı. Klasikler “Kurbağa Prens” ve “Pamuk Kalpli Prens ve Yedi Cüceler” başlıklarında çocukların beğenisine sunuldu. 

Can Yayınları ve Odeabank iş birliğiyle, psikolog Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk’un içerik danışmanlığında; modern edebiyat yazarları Fadime Uslu ve Hikmet Hükmenoğlu imzasıyla eşitlik prensibine vurgu yapılarak yeniden yorumlanan iki kitabın illüstrasyonlarını Mert Tugen ve Sibel Açıkalın yaptı. 

Mert Öncü: ‘Eşit Masallar’ın beğenilmesi bizi cesaretlendirdi’ 

Odeabank Genel Müdürü Mert Öncü, geçen yıl başlattıkları ve her kesimden beğeni toplayan Eşit Masallar projesinin devamı ile ilgili şunları söyledi: “Geçen yıl eşitlik kavramını vurgulayarak yeniden yorumlanan Sindirella, Kırmızı Başlıklı Kız ve Rapunzel masal kitapları büyük ilgi ile karşılandı. Eşit Masallar projemiz için çocuklardan, ailelerinden ve eğitimcilerden çok güzel ve bizi motive eden geri bildirimler aldık. Eşitlik, temel bir insan hakkı olmasının yanı sıra aynı zamanda toplumların sürdürülebilir kalkınması açısından da önemlidir. Sürdürülebilir sosyal gelişim, kadınların toplumsal kalkınmaya eşit katılımlarıyla mümkün olabilir. Banka olarak projeye başlama amacımız, eşitlik kavramını küçük yaşlardan itibaren çocukların zihinlerine doğru ve pozitif bir şekilde yerleştirmek ve anne babalar arasında konuyla ilgili farkındalık yaratmaktı. Aldığımız olumlu tepkiler de doğru bir noktaya parmak bastığımızı gösterdi ve projenin devamını getirmek üzere bizi cesaretlendirdi. Eşit Masallar projesine başladığımız Aralık 2020 tarihinden bu yana 120.470 kişiye kitaplarımızı ücretsiz olarak hediye ettik.Kurbağa Prens ve Pamuk Kalpli Prens kitaplarının da seriye dahil olması ile bu yıl çok daha fazla çocuğa ulaşmak istiyoruz.” 

Masallarda neler değişti

Serinin devamında Pamuk Prenses masalının adı Pamuk Kalpli Prens olarak değiştirildi. Masalda bu kez güzel ve iyi kalpli bir prenses yerine akıllı ve iyi kalpli bir prens var. Onun karşısında ise krallığı ele geçirmeye çalışan kötü kalpli cadı yerine vezir tasvir edildi. Bu masalda erkekler ev işleri yapmaz tabusunun yıkıldığını görüyoruz. Yedi cüceler ormana gidince prens ev içi sorumlukları paylaşıyor ve hatta çok güzel yemek pişirebiliyor.  Akıllı prens, vezirin vermek istediği elmaya kanmıyor. Vezirin planı böylece suya düşüyor. 

Kurbağa Prens masalında ise orijinalinden farklı olarak bir değil birkaç prenses var. Masalda prenseslerin hepsi iyi birer yönetici ve bilge kişilikleri temsil ediyor.  Masalın orijinalinde olduğu gibi insanlara ve doğaya saygılı olmadığı için cezalandırılan kurbağa prens yer alıyor. Bencil ve kendini beğenmiş prenses yerine ise akıllı, bilge ve paylaşmayı bilen bir prenses görülüyor. Prenses ve kurbağa arasındaki empati, saygı ve sevgi dolu arkadaşlığa vurgu yapılıyor.

Geçen yıl çocuklar ve aileler arasında büyük ilgi ve beğeni ile okunan Sindirella, Kırmızı Başlıklı Kız ve Rapunzel masallarına ek olarak basılan yeni masal kitaplarına ücretsiz olarak tüm Odeabank şubelerden ulaşılabilecek. Eşit Masallar serisine eklenen Kurbağa Prens ile Pamuk Kalpli Prens ve Yedi Cüceler masallarının dijital versiyonlarını odeabank.com.tr adresinden okumak ve dinlemek mümkün.   

Odeabank kadının güçlendirilmesi alanında çalışmalarına devam ediyor 

Eşitlik kavramının çocuk yaşta yerleştiği düşüncesiyle Eşit Masallar projesine devam eden Odeabank, bugüne kadar sosyal eşitlik alanında birçok çalışmaya imza attı. Toplumsal sorunlara görünenin ötesinde yaklaşımıyla eğilen Odeabank, geçen yıl mart ayında kadınların ekonomik yaşam içinde eşit şartlarda yer alabilmelerini sağlamak amacıyla güçlenmelerini hedefleyen, Birleşmiş Milletler’in özel sektör girişimi "Kadının Güçlenmesi Prensipleri"ni imzalamıştı. Odeabank atmış olduğu imza ile kadın dostu politikalarını, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde taahhüt altına alarak tescilledi. 

Odeabank ayrıca Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlılığın gelişmesi adına Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) girişimi olan Eşitliğe Değer ile iş birliği yaparak, çalışanlarına Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Semineri düzenledi. 350’den fazla Odeabank çalışanı bu eğitimlerden faydalandı. Odeabank, geçen yıl ayrıca Türkiye’de pandemi öncesi ve sonrasında kadınların tasarruf eğilimlerini, yatırım alışkanlıklarını incelemek amacıyla Kadınların Birikim Alışkanlıkları Araştırması’nı gerçekleştirmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"