Müzik ve spor bilimcilerden multidisipliner proje

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Utku Işık'ın yürütücülüğünü yaptığı “Yüzme Antrenmanları Esnasında Dinletilen Farklı Özelliklere Sahip Müziklerin Performansa Etkisi" başlıklı proje, TÜBİTAK- ARDEB 1002-A Hızlı Destek Modülü Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Müzik ve spor bilimcilerden multidisipliner proje
29 Nisan 2024 - 09:49
Egeli spor ve müzik bilimcilerden farklı özellikli müziklerin sporcuların performansına etkilerini inceleyen proje: Yüzme antrenmanlarında dinletilen farklı özelliklere sahip müziklerin performansa etkisini araştıracaklar

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Utku Işık'ın yürütücülüğünü yaptığı “Yüzme Antrenmanları Esnasında Dinletilen Farklı Özelliklere Sahip Müziklerin Performansa Etkisi" başlıklı proje, TÜBİTAK- ARDEB 1002-A Hızlı Destek Modülü Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Proje ekibi ile Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. R. Timuçin Gençer'i makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam akredite, öğrenci odaklı, araştırma üniversitemiz sağlık bilimlerinden temel bilimlere, mühendislik bilimlerinden spor bilimlerine geniş yelpazede akademik birimi çatısı altında bulunduruyor. Üniversitemizde oluşturduğumuz bilim ekosistemi içerinde tüm birimlerimizde görev yapan bilim insanları önemli projeleri hazırlayarak hem literatüre hem de insanlığın hizmetine sunuyorlar. Spor Bilimleri Fakültemizde görev yapan araştırmacılarımızın öncülüğünde spor bilimleri disiplinine yönelik önemli bilimsel araştırmalar yürütülüyor. TÜBİTAK tarafından  desteklenen bu nitelikli çalışmalardan birisi de  Doç. Dr. Utku Işık hocamızın yürütücülüğünde hazırlandı. Bilim ekibimiz, yüzme antrenmanları esnasında dinletilen farklı özelliklere sahip müziklerin sporcuların performansına etkisini araştıracaklar. Önemli ve anlamlı bulduğum müzik ve spor ilişkisini güncel veriler ile araştıracak olan Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Utku Işık’ı ve proje ekibini tebrik ediyorum” dedi.


“Spor ve müzik endüstrisi paydaşlarına rehberlik edecek”

Hazırladıkları projenin detayları ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Utku Işık, “Projemizin amacı; sporcuların antrenman esnasında dinledikleri müzikleri tonalite ve ritimleri açısından kategorize ederek, farklı özelliklere sahip olan müzik çeşitlerinin sporcuların performansları üzerindeki etkilerini anlamaya çalışmaktır. Araştırmamız mevcut literatürden farklı olarak belirli bir müzik türüne veya tonuna odaklanmayacaktır. Performans üzerinde etki yaratan müziklerin ortak özellikleri belirlenerek spor ve müzik endüstrisi içerisindeki paydaşların faydalanacağı sonuçlar barındıracaktır. Hazırlanan playlistler ile yüzme sporcularının performans gelişimi anlaşılmaya çalışılırken, su geçirmeyen müzik dinleme cihazlarının antrenman esnasındaki ki ergonomik yapısı da ortaya konulacaktır” diye konuştu.


“EÜ’nün güçlü bir spor altyapısı var”

Arş. Gör. Sevinç Tırpan ise “ Üniversitemiz hem spor tesisi hem de sporcu ve antrenör kaynağı açısından zengin bir kurum. Elimizde böyle imkanlar mevcutken, sporcu performansının gelişimi için klasik yöntemlerin dışına çıkarak bilimsel çalışmalar yapabilmek kaçınılmaz. Akademik kimliğimin yanı sıra Ege Üniversitesi  Spor Kulübü Yöneticisi olarak, projemizin çıkış noktası olan genç sporcuların, çağın gereklilikleri ve alışkanlıkları ile performanslarını nasıl arttırabiliriz ? sorusuna yanıt aramaktayız ” dedi.


Müzik ve spor bilimcilerden multidisipliner proje

Multidisiplinler bir yaklaşım ile gerçekleştirilecek olan projede, Spor Bilimleri Fakültesi Arş. Gör Meral Sevinç Tırpan; Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Müziği Bölümünden Doç. Dr. Özgen Küçükgökçe ve Öğretim Görevlisi Didem Taştabanoğlu da görev alıyor. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu 'Enflasyon Raporu'nu değerlendirdi
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu 'Enflasyon Raporu'nu değerlendirdi
TESK'ten "Paketli ürünlere gramaj standardı getirilsin" önerisi
TESK'ten "Paketli ürünlere gramaj standardı getirilsin" önerisi