Manisa'da Kurtuluş Coşkusu

Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı önünde tören düzenlendi. Törene Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve protokol üyeleri katıldı.

08 Eylül 2020 - 16:30
Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı önünde düzenlenen törene Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa milletvekilleri, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kazaz, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Öztozlu, MASKİ Genel Müdürü Ramazan Burak Aslay, siyasi partilerin il başkanları ve temsilcileri, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende ilk olarak Manisa Valisi Yaşar Karadeniz ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün başta olmak üzere anıta çelenkler sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün yaptı. Başkan Ergün’ün konuşması öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen kutlama mesajı okundu.

“Derdi vatan olanlara kutlu olsun”
Başkan Ergün konuşmasında, “Güzel Manisa’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıldönümü vesilesiyle sizlerle bir arada olmaktan mutlu olduğumu ifade ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bugün, “Ya istiklal, ya ölüm” diyenlerin, bizlerin bu topraklarda özgürce yaşayabilmesi için ölümü seçtikleri gündür. Bugün, bu eşsiz topraklara artık hiçbir kirli ayağın basmayacağını tüm dünyaya ilan ettiğimiz gündür. Her 23 Nisan’da, 19 Mayıs’ta, 30 Ağustos’ta, 29 Ekim’de heyecanla uyandığımız sabahlar gibi bir heyecan var bugün yüreğimizde. Çünkü bugün 8 Eylül. İdam fermanıyla çıktığı yolda, “Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” diyen Mustafa Kemal’in milletine olan güveni ve inancı var bugün yüreğimizde. Bu kutlu gün, buram buram şehit kokan gün. Bu gün; vatanımızın kıymetini bilenlere, rengini şehitlerimizin kanından alan şanlı bayrağımızdaki hilalle yıldızın anlamını bilenlere, derdi vatan olanlara, derdi Türk milleti olanlara kutlu olsun” dedi.

“Manisa enkaz bir şehir haline gelmişti”
Başkan Ergün, “1. Dünya Savaşı’nın ardından İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar ve Yunanlar ülkemizi işgal etme cüretini kendilerinde bulmuşlardır. Manisa’mız da işgalci Yunan askerleri tarafından 26 Mayıs 1919 tarihinde işgal edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük lider Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 19 Mayıs 1919’da yakılan kurtuluş ateşi hızla Anadolu’ya yayılırken, işgalcilerin Türk milletine yaşattığı zulüm ve işkenceler artıyor, gözü dönmüş alçaklar durumu tecavüz ve yağmaya vardırıyordu. 30 Ağustos 1922’de Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki kahraman Türk ordusunun ilan ettiği büyük zaferle birlikte Manisa’mızın yaşadığı zulüm ve esaret, 8 Eylül 1922’de son buldu. İşgalci Yunan ordusu, kahraman ordumuzdan kaçarken şehrimizi ateşe vermiş, Manisa’nın yüzde 85’ini yakıp yıkarak, geriye enkaz bir şehir bırakmıştır. Fahrettin Altay komutasındaki birlikler Manisa’ya vardığında, geride yangınlar içinde bir şehir, binlerce masum insanın cesedi ve gözü yaşlı kadın ve çocuklar kalmıştı. Müftü Alim Efendi, Gördesli Makbule, Bakırlı Saçlı Efe, Demirci Akıncıları, İbrahim Ethem Bey ve daha nice isimsiz kahramanların bu önemli gün vesilesiyle ruhlarına dualar gönderirken, vatan uğruna toprağa düşmüş kahraman atalarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum” diye konuştu.

“Manisa küllerinden doğdu”
Kurtuluş Kahramanları Anıtı’nı inşa ederek, Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak Kurtuluş Savaşı kahramanlarının isimlerini ölümsüzleştirdiklerini de sözlerine ekleyen Başkan Ergün, “Yakın geçmişimizde az önce bahsettiğim zorluklar ve yokluklar içinde yepyeni bir ülke kurulurken, Manisa’mız da adeta bir anka kuşu misali küllerinden doğmuş ve geleceğe ümitle bakmaya başlamıştır. Yüz yılın yetiştirdiği büyük deha Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte başlatılan şehirleşme, eğitim, bilim, kalkınma hareketi Manisa’mızda da hızlı bir şekilde vücut bulmuş ve bugünlere gelinmiştir. Manisa’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıldönümünü kutlarken, bugünlere nasıl ve ne şekilde gelindiğini çocuklarımıza ve gençlerimize iyi bir şekilde anlatmanın hepimiz için görev olduğunu düşünüyorum. Bu topraklarda yetişen yiğit efelerimiz, atalarımız, düşmana karşı her zaman dik durarak, bize Türkiye Cumhuriyeti’ni miras bıraktı. Türkiye Cumhuriyeti: gönlünde vatan aşkı olan, ülkesi için çalışan, fedakarlıkta bulunan, gerektiğinde canını verecek insanlarındır. Ne mutlu bizlere ki, büyük bir gururla ve onurla onların bize bıraktığı bu büyük mirasın emanetçisi olmaya devam ediyoruz ve sonsuza kadar devam edeceğiz. Çünkü biz Manisa’yız. Çünkü biz Kuvayı Milliyeyiz. Çünkü biz Mustafa Kemal’iz. Çünkü biz Türkiye’yiz” ifadelerine yer verdi.

“Taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun”
Manisa’yı daha güzel bir şehir haline getirmenin çabasında olduklarını belirterek, sözlerine devam eden Başkan Ergün, “Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak 11 yılı aşkın süredir bu güzel şehrin daha da güzelleşmesi için mesai arkadaşlarımla birlikte canla başla çalışıyoruz. Şehrimizin kanayan yarası olan sorunlarına neşter vuracak, gelecek nesillere yaşanabilir şehir bırakacak çalışmalar yürütüyoruz. Bu bağlamda Cumhuriyet’in ilanından günümüze kadar bu şehirde valilik yapmış, belediye başkanlığı yapmış ve şu anda hayatta olmayan tüm büyüklerimizi rahmetle anıyorum. Bu şehir için çalışan, bu güzel şehir için taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun diyorum. Bu duygularla güzel Manisa’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıldönümünü bir kez daha kutluyorum. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, vatan topraklarının kurtarılması, bağımsızlık ve özgürlüğümüzün sağlanması yolunda verdikleri mücadele sırasında canlarını feda eden şehitlerimizi rahmet ve minnetle gazilerimizi saygıyla anıyor, değerli hemşerilerimi ve burada bulunan herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi. Başkan Ergün’ün konuşması sonrasında Halil Görgülü Lisesi öğrencileri tarafından Manisa’nın kurtuluşuna yönelik şiirlerin seslendirilmesinin ardından kutlama programı sona erdi.

Vali Karadeniz Protokol Üyelerini Makamında Ağırladı
8 Eylül Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, törene katılan protokol üyelerini makamında ağırladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"