İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını açtı

Bu yıl 90'ıncısı "90 Yıldır Birlikte Kutluyoruz" ve "Geleceği İzmir'de Birlikte Kuruyoruz" temalarıyla Kültürpark'ta düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını açtı.

İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını açtı
03 Eylül 2021 - 23:29

90. İzmir Enternasyonal Fuarı açıldı

Bu yıl 90'ıncısı "90 Yıldır Birlikte Kutluyoruz" ve "Geleceği İzmir'de Birlikte Kuruyoruz" temalarıyla Kültürpark'ta düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını açtı. Başkan Soyer, "Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi ifadesiyle; İzmir Enternasyonal Fuarı Türkiye’nin gelecek planlarını hayata geçirmek için kuruldu. Buluşmamızın menzili, İzmir’in hudutlarıyla sınırlı değil. Doksan yıldır Türkiye’nin geleceğine yön veren Enternasyonal Fuar, bir kere daha ülkemizi ve dünyayı İzmir’de birbirine bağlıyor" dedi. Fuar 12 Eylül tarihine kadar konserler, tiyatro, sinema gösterimleri, spor ve eğlenceli etkinlikleriyle ziyaretçilerini ağırlayacak.

Başkan Soyer: "İEF ülkemizi ve dünyayı İzmir'de birbirine bağlıyor"

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 90'ıncı kez Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu'nda düzenlenen törenle açıldı. Açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger,  İzmir Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, CHP PM Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri Bedri Serter, Murat Bakan, Kani Beko, Sevda Erdan Kılıç, Kamil Okyay Sındır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, AK Parti İzmir Milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya, Yaşar Kırkpınar, Necip Nasır, ilçe belediye başkanları,  İYİ Parti Grup Başkan Vekili, İzmir Milletvekili Musavat Dervişoğlu,  CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Folkart A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ve davetliler katıldı.  

“Gururluyuz”

Açılış konuşmasında İzmir Enternasyonal Fuarı'nın Cumhuriyet'in en köklü değerlerinden biri olduğuna değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi ifadesiyle; İzmir Enternasyonal Fuarı Türkiye’nin gelecek planlarını hayata geçirmek için kuruldu. Dolayısıyla bu akşamki buluşmamızın menzili, İzmir’in hudutlarıyla sınırlı değil. Doksan yıldır Türkiye’nin geleceğine yön veren Enternasyonal Fuar, bir kere daha ülkemizi ve dünyayı İzmir’de birbirine bağlıyor. Behçet Uz’un İzmir’e kazandırdığı, gözümüz gibi koruduğumuz Kültürpark’ta yaşam buluyor. İEF'nin doksanıncı açılışında sizlerle olmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum"dedi.

İEF hayat kadar gerçek

Fuar neredeyse bir asra yaklaşan ömrü boyunca sayısız yenilik ve küresel kriz gördüğüne dikkat çeken Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü: "17 Şubat 1923. Henüz Cumhuriyet ilan edilmemişti. İzmir İktisat Kongresi toplandı ve Türkiye ekonomisinin temelleri İzmir’de inşa edildi. Yıl 1943. İkinci Dünya Savaşı, insanlığı kasıp kavuruyordu. İzmir’in Fuarı o yıl da kapılarını açtı. İzmir, yapılması neredeyse imkânsız olanı yaptı ve cephede birbiriyle savaşan devletleri yan yana getirdi. 1960’lar, 70’lerde, dünya soğuk savaşı yaşıyordu.  İzmir’ de çocuklar  ellerinde pamuk şekerleri, ABD pavyonundan kızıl yıldızlı Sovyet pavyonuna gidebiliyordu. Kültürpark’ın bu yaşlı ağaçları ve onların üzerindeki gökkubbe, dünyanın en heyecan verici keşiflerine ve en hüzünlü anlarına aynı anda kucak açtı. İnsanoğlu ayda yürüdü, bilişim devrimleri oldu. Berlin duvarı yıkıldı. Sovyetler Birliği dağıldı. Alman Markı tarih oldu. Ekonomik bunalımlar birbiri arkasına geldi. Beatles ve 68 kuşağı dünyayı sarstı;  ekonomik bunalımlar biriri ardına geldi  İzmir Enternasyonal Fuarı, tüm bu olup bitenlere rağmen ayakta. Kaybolup gitmek şöyle dursun, fuarımız hiç eskimeyen bir ayna oldu. Dünyada olup biten ne varsa 90 yıldır İzmir’e ve Türkiye’ye,  memleketimizdekileri de dünyaya yansıtmaya devam ediyor.   İzmir Enternasyonal Fuarı’nı Cumhuriyetin yarattığı en değerli küresel markalardan biri haline getiren belki de budur. Hayat kadar gerçek olması."

İEF'yi dünya markası haline getirmek görevimiz
İEF'nin bir etkinlik olmadığını, şehrin bir kültür mirası olduğunu da söyleyen Soyer, "İEF, yalnızca bir etkinlik değil, şehrimizin bir kültür mirasıdır. Tıpkı EXPO gibi, uluslararası bir fuar markasıdır. O yüzden sadece İEF geleneğini sürdürmekle yetinemeyiz. İEF’yi hak ettiği gibi bir dünya markası haline getirmek bizim asli görevimiz. İEF geleneğinin İzmir’de doğmuş ve 90 yıldır yaşıyor olması asla bir tesadüf değil. İzmir, tüm tarihi boyunca Anadolu’nun dünyayla bağını kuran ve büyüten öncü bir ticaret ve kültür limanı oldu. Dünyayla kurduğu güçlü bağlar sayesinde gelişip değişti. Kendisini geliştirdi ve dönüştürdü, ama bununla da yetinmedi. Akdeniz ve Türkiye’nin ufuk çizgisini tarif etti. Şöyle de denebilir… İzmir’in dünyadaki izi, İzmir coğrafyasından daha büyük oldu.   Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın temellerinin atıldığı İktisat Kongresi’ni gerçekleştirmek için İzmir’i seçmiş olmasının nedeni şehrimizin köklü geçmişindendir" şeklinde konuştu.

Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi'ne de ev sahipliği yapacağız
İzmir Enternasyonal Fuarı ile birlikte bu yıl yedincisini düzenledikleri İzmir İş Günleri'nin de önemine değinen Başkan Soyer, şunları söyledi:
"İzmir Enternasyonal Fuarı bu yıl “90 Yıldır Birlikte Kutluyoruz” ve “Geleceği İzmir’de Birlikte Kuruyoruz” temalarını taşıyor. İEF, Türkiye ve dünyanın birçok yerinden gelen sanatçı için yine görkemli bir buluşma noktası. Altı yıl önce, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ’ın, öncü bir bakış açısıyla hayata geçirdiği İzmir İş Günleri bu yıl da İEF’ye paralel olarak düzenleniyor. İzmir İş Günleri’nde şimdiye kadar 100 ülkeden 1500’ün üzerinde katılımcı yer aldı. Milyarlarca dolarlık iş bağlantısı imzalandı.  İEF, dünyanın Türkiye’deki aynasıdır demiştim. ??7. İzmir İş Günleri de tam bu noktada devreye giriyor. İEF’ye paralel olarak düzenlenen İzmir İş Günleri bu yıl küresel sorunların en büyüğünü, pandemiden de tehlikeli olan, iklim krizini ele alıyor. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat düzenlemesi odağında, iklim krizine karşı yeni nesil ticareti tartışıyor. İnsanlık artık ekonomiyi ekolojiden ayrı düşünemez. Geleceğin ekonomisi, ancak ekolojiyle bir arada büyüyebilir. Doksanıncı İEF’nin, insanlık için hem yeni ama hem de son derece kadim olan bu düşüncenin somut adımlarını ortaya koymak için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu yıl, ilk kez önemli bir küresel etkinliği İzmir Enternasyonal Fuarı’yla birlikte düzenliyoruz. Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’ne önümüzdeki hafta ev sahipliği yaparak, dünyanın önde gelen şehirlerinin belediye başkanlarını ve kültür temsilcilerini ağırlayacağız. Zirvede, kültürü ortak bir değer olarak hem ekonomik kalkınmanın hem de doğayla uyumlu yaşamın bir kaldıracı olarak nasıl kullanabiliriz, bunu müzakere edeceğiz."

Hem sanat hem spor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İEF'deki bir diğer yeniliğin ise spor olduğunu, ilk kez sanatın yanında spor etkinlikleri yapacaklarını, İEF kapsamındaki Next Game Girişimcilik Yarışması'nın ise İzmir’in yaratıcı endüstriler açısından bir cazibe merkezi haline gelmesine önemli katkı koyacağını söyledi.

65 ülke katılıyor
İzmir'in demokrasi ve özgürlükler şehri olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, konuşmasını şöyle tamamladı: "İzmir, özgürlükler şehridir. Şehrimiz, bir yanıyla haksızlığa başkaldıran Amazon kadınıdır. Efedir. Öte yanıyla farklı kültür ve düşünceleri kucaklayan bir meclistir. Bir halk meclisidir. İzmir’in ve fuarımızın herkesi birleştiren bu ruhu, farklılıkları bir araya getirebilme gücü, hiçbir zaman değişmedi.  İkinci Dünya Savaşı’nın yaşandığı günlerde dahi düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl yine hepimizi birleştirerek kapılarını açıyor. Pandemiye yönelik tüm önlemleri gözeterek düzenlediğimiz Kültür Zirvesi ve doksanıncı İEF’ye bu yıl 65 ülke katılıyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, Behçet Uz’u ve kendisinden sonra fuarın yaşamasını sağlayan Reşat Leblebicioğlu'nu, Hulusi Naci Selek'i, Rauf Onursal'ı, Selahattin Akçiçek'i, Enver Dündar'ı, Faruk Tunca'yı, Sefa Poyraz'ı, Burhanettin Uluç'ı, Enver Saatçigil'i, Rebii Başol'u, Osman Kibar'ı, İhsan Alyanak'ı, Cahit Günay'ı, Ceyhan Demir'i, Burhan Özfatura'yı, Yüksel Çamkur'ı, Ahmet Piriştina'yı ve Aziz Kocaoğlu'nu minnet ve saygıyla anıyorum. Bugün aramıza katılarak bizler için onur kaynağı olan Sayın Ticaret Bakanımıza, Sayın CHP Genel Başkan Yardımcımıza ve tüm konuklarımıza şükranlarımı sunmak isterim. Emeği geçen tüm kuruluşlara ve ekip arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ederim.  90 yıldır heyecanla sürdürdüğümüz Fuar’da, 90 yıldır burada, İzmir'de, geleceği birlikte kuruyoruz. Birbirimizle kucaklaşarak,  gelecek güzel günlere olan ortak umuduzu büyüterek hepinizi en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum".

Özgener: "Fuarı yaşatmak ve yüceltmek görevimiz"
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ise, temelleri Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1. İktisat Kongresi'nde atılan İEF'nin Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı haline geldiğini vurguladı. Özgener,  fuarın geleceğe ışık olma misyonunu yerine getirdiğini ve ülkenin en önemli organizasyonu olarak biri dünya markası olduğunu vurguladı. Özgener, fuarın bu yıl Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak olmasının da çok değerli olduğunu kaydetti. Özgener, "Fuar Cumhuriyetimizin kentimize kazandırdığı en önemli değerdir. Bunu yaşatmak ve yüceltmek hepimizin vazifesidir" dedi.

Gülle: "İEF'nin İzmir'de olması tesadüf değil"
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle “Pandemi nedeniyle uzun süredir yapamadığımız fiziki fuarları özlemiştik. İzmir’de fuarcılık oldukça köklü ve eski bir gelenek. Binlerce yıllık ticaret geçmişiyle Osmanlı’dan Cumhuriyet’e fuarcılık perspektifi olan bu topraklar, bir liman şehri olarak ticaret erbabının tercih ettiği çok önemli bir şehir olmuş. Bu gelenek sürüyor, İzmir ihracatımıza önemli katkı sağlıyor. Yılın ilk yedi ayında İzmir 8 milyar doları aşan ihracatıyla en çok ihracat yapan ikinci ilimiz oldu” dedi. Türkiye’nin ilk İktisat Kongresi’nin 1923 yılında henüz Cumhuriyet kurulmadan İzmir’de düzenlemesinin ve ilk uluslararası fuar merkezinin İzmir’de hayata geçirilmesinin tesadüf olmadığını belirten İsmail Gülle sözlerini şöyle sürdürdü: “Fuarlar ihracatçının dünyaya açılan penceresidir. Birlikte çalışarak, üreterek, ihraç ederek ülkemizi müreffeh ülkeler seviyesine hep beraber ulaştıracağız” şeklinde konuştu.

Erkek: "Birlikte geleceği kuracağız"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, çocukluk ve gençlik döneminde sık sık gezdiği fuarda dünya kültürünü tanıma fırsatı bulduğunu belirterek, "İEF fuar olmanın ötesinde çok değerli anlamı var. Cumhuriyetimizin izlerini taşıyor. Bu gece muazzam bir tarihe tanıklık etmenin gururunu yaşıyoruz. İEF'nin temeli İzmir İktisat Kongresi'ne dayanıyor. Siyasi bağımsızlığımızın yanında iktisadi bağımsızlığımızın mihenk taşı fuar. Bugün dünyada alanında çok büyük ihtisas fuarlarını gerçekleştiriyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu gururu bize yaşatan belediye başkanları minnetle anıyorum. Başkanımız Tunç Soyer'e ve ekibine teşekkür ediyorum.  İzmir harika bir on gün geçirecek. Sloganda da yazdığı gibi barış içinde birlikte geleceği kuracağız" dedi.

Köşger: "İEF İzmir ve Ege'nin can damarıdır"
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise kentle özdeşleşen İEF’nin kapıları 90. kez dünyaya açmasının coşkusunu yaşadıklarını belirterek “İzmir’in ticaret, teknoloji, kültür ve turizm kenti olarak anılmasında tartışılmaz bir yeri olan İEF’nin kentimize ve ülkemize yararlı olmasını temenni ederim. İzmir’in ve ülkemizin fuarcılık alanındaki başarısını da kanıtlayan bu fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tanıtım ve iletişimin uluslararası ticaretteki yeri yadsınamaz.  Bunu sağlayacak en iyi enstrümanlardan biri de fuarlardır.  İletişim ve tanıtımın aynı anda yapılabildiği İEF İzmir ve Ege’nin can damarıdır” şeklinde konuştu. Köşger, İEF ile eş zamanlı yapılacak İzmir Kültür Zirvesi’nin de önemine değinerek “Yerel kültür politikalarının sürdürülebilir kılınmasında dünya genelinde iyi uygulamaların paylaşıldığı ve teşvik edildiği Kültür Zirvesi’nin verimli geçmesini temenni ediyorum” dedi.

Bakan Muş: "90 yıllık mirası geleceğe taşımak için çalışıyoruz"
Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, İzmir tarihi, kültürel mirası, turizm potansiyeli, doğal güzellikleri ile Egenin incisi olduğunu belirterek, İzmir'in Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğündeki istiklal harbimizin ve milli mücadele hareketinin sembol kenti olduğunu belirtti. İzmir, yerli ve milli  İktisat Kongresi'ne ev sahipliği yaptığını da hatırlatan Muş,  "Ülkemizin iktisadi bağımsızlığının ve ekonomik  temellerinin atıldığı yer olması nedeniyle İzmir'in gönlümüzdeki yeri ayrıdır.  İktisat Kongresi ile birlikte açılan Yerli Malları Sergisi İEF'nin ilk adımlarını tesis etmiştir. Ticaretimiz için büyük önem taşıyan ve ilkleri ülkemize yaşatan bu fuar İzmir'de 90 yıldır devam ediyor. Bu yüzden bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak için tüm dünyadan dostlarımızla yakın işbirliği içinde çalışıyoruz" dedi.

Yeşil Mutabakat eylem planı hayata geçiyor
Ülkemizin ikinci ticaret üssümüz olan İzmir, Türkiye'nin kalkınmasında ve dışa açılmasında Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana büyük önem rol oynadığını ve fuar kapsamında düzenledikleri İzmir İş Günleri'ni küresel çapta kabul görmüş bir etkinlik haline getirmek istediklerini söyledi. Bu yıl İzmir İş Günleri'nde pandemi nedeniyle bu yıl uluslararası resmi temscileri ağırlayamadıklarını ancak programları sanal ortamda düzenlediklerini söyleyen  Muş, zengin içerikli birçok oturum düzenlediklerini, çevrimi içi açılışta çeşitli ülkelerden bakan ve bakan yardımcılarını ağırladıklarını aktardı. Tüm dünyada etkisini gösteren afetlere değinen Muş, "Bu afetler insanoğlunun doğaya karşı değil doğayla birlikte hareket etmesi gerektiğini gösteriyor. Hükümetimizce Yeşil Mutabakat eylem planı Temmuz ayında yürürlüğe koyduk. Eylem planımızı kararlılıkla hayata geçireceğiz. İklim krizi gerçeğinin ticari hayata etkileriyle mücadele etmek için gerekli çalışmaları yapacağız. İEF'nin düzenlenmesine katkıda bulunan yetkililere teşekkür ediyorum.  Fuarın hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum" dedi.

Tepecik Filarmoni Orkestrası konser verdi
Fuarın açılışında şefliğini Hamdi Akatay'ın yaptığı Tepecik Filarmoni Orkestrası konser verdi. Şef Himdi Akatay, "Arka sıradakilirin abisi Başkanımız Tunç Soyer'e bize bu fırsatı verdiği için teşekkür ediyoruz" dedi. Kurdele kesim töreninin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuklarla fuarı gezdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"