Gediz Deltası'ndaki İzmir Kuş Cenneti'ni Yaşatma Mücadelesi

Prof. Dr. Mehmet Sıkı’nın “Gediz Deltası’ndaki İzmir Kuş Cenneti’ni Yaşatma Mücadelesi” kitabı yayınlandı.

Gediz Deltası'ndaki İzmir Kuş Cenneti'ni Yaşatma Mücadelesi
26 Ağustos 2020 - 12:07
KUŞLARIN ELÇİSİ PROF. DR. SIKI, 36 YILLIK ‘KUŞ CENNETİ’ MÜCADELESİNİ ANLATTI

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı’nın “Gediz Deltası’ndaki İzmir Kuş Cenneti’ni Yaşatma Mücadelesi” kitabı yayınlandı. Kuşların elçisi olarak da bilinen Prof. Dr. Sıkı, kitabında dünyanın çok önemli ve kırılgan ekosistemleri arasında kabul edilen ve ülkemizin en önemli doğal zenginlik ve güzelliklerinden biri olan İzmir Kuş Cenneti’nin biyolojik özellikleri,  korunması,  ekosistemlerin sürdürülebilirliği ve gelecek nesillere aktarılması konularında yaptığı çalışmalara değindi.
 
Prof. Dr. Sıkı, “Kamuoyu tarafından İzmir Kuş Cenneti olarak bilinen sulak alan Gediz Deltası’ndadır. Burası 1982 ve 1994 yılında ‘Yaban Hayatı Koruma Sahası’, 1985,1999 ve 2002 yılında ‘1.Derece Doğal Sit Alanı’ ve 1998 yılında da ‘Ramsar Alanı’ ilan edilmiştir. Değişik koruma statülerine sahip İzmir Kuş Cenneti 1982-2018 yılları arasında çok farklı tehlikelerle karşı karşıya gelmiştir. Bu tehlikeleri uluslararası sözleşmeler, kanun ve yönetmeliklerden yararlanarak aşabildik”  dedi.
 
İzmir Kuş Cenneti’nin önemine değinen Prof. Dr. Sıkı, “İzmir Kuş Cenneti; Türkiye’de gözlenen 487 kuş türünden 298’inin burada gözlemlenmesi, bu türlerden 120’sinin kuluçkaya yatması ile Türkiye ve dünya için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Ayrıca İzmir metropolü içinde olması, 17-18 bin çift flamingo ile 180 çift Tepeli Pelikanın burada kuluçkaya yatması Kuş Cennetinin önem ve değerini artırmaktadır” dedi.
 
Kitapta İzmir Kuş Cenneti, için yaptığı çalışmaları kronolojik sıra ile verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sıkı, “İzmir Kuş Cennetini Yaşatma Mücadelesi kitabımda; 1982-2018 yılları arasında geçen 36 yıllık süreçte kuş cennetinde yaşanan olayları kronolojik sıraya göre okumanız mümkün olacaktır. Bu süreçte yaptığım girişimler sonucu alanı tehdit eden 20 projenin yapılması engellemiş olup her türlü mücadeleme rağmen çözümlenmeyen 10 olay yargıya taşınmıştır. Ayrıca koruma sahasında 67 faaliyet de ilk defa gerçekleştirilmiştir” diye konuştu. İzmir Kuş Cenneti’nin 2020 yılına kadar gelmesi ve yaşatılması için elimden geleni yaptığını belirten Prof. Dr. Sıkı, “36 yıl yaptığım mücadele sonucu İzmir Kuş Cenneti’nin 2020 yılına kadar gelmesi ve yaşatılması için elimden geleni yaptım. Bundan sonra İzmir Kuş Cenneti’ni yaşatacak, koruyacak ve yüceltecek olan sizlersiniz. İzmir Kuş Cenneti’ni ve burada yaşayan canlıları tabiatın korunmasına inanan tüm insanlara emanet ediyorum” dedi.
 
Prof. Dr. Mehmet Sıkı, akademik hayatına başladığı 1978 yılından günümüze kadar geçen 40 yıllık süreçte Ornitoloji (Kuş Bilimi) alanında çok sayıda yüksek lisans ve doktora tezi yönetti.  Bu konuda uluslararası ve ulusal dergilerde çok sayıda makale yayınladı ve bildiri sundu. Bu yayınların 25’i Doktora Tez konusu olan Gediz Deltası ve bu delta içinde yer alan İzmir Kuşcenneti ile ilgili. Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Kuş Cenneti’nin bilim dünyasına ve kamuoyuna duyurulmasının yanı sıra bu habitatın yasal statü kazanması,  korunması ve geliştirilmesi için çok sayıda bilimsel proje üreterek bu projelerin hayata geçirilmesini sağladı.
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
"Türk Dışişleri açısından yılın belki de en sorunlu günü 24 Nisan..."
“Türk Dışişleri açısından yılın belki de en sorunlu günü...
Prof. Dr. İlber Ortaylı İZKİTAP Fest'e konuk oldu
Prof. Dr. İlber Ortaylı İZKİTAP Fest'e konuk oldu