Faruk Güler: 'BAŞBAŞ, Türkiye Ekonomisinde Bir Yıldız Gibi Parlayacak'

Dr. Faruk Güler: "Batı Anadolu Serbest Bölgesi, yatırımcıların ilgisini çeken bir merkez haline geldi. Hedefimiz, 2025’te 70 milyon dolarlık ihracat ve bin kişilik istihdam."

Faruk Güler: 'BAŞBAŞ, Türkiye Ekonomisinde Bir Yıldız Gibi Parlayacak'
26 Kasım 2024 - 21:24

DR. FARUK GÜLER:  “BASBAŞ’A İLGİ ÇOK BÜYÜK”

Bu yıl mart ayında, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla resmi açılışı gerçekleştirilen Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ), bölge ekonomisi için önemli bir adım oldu. BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, Bakırçay Bölge Gazetesi'ne verdiği röportajda dikkat çekici açıklamalarda bulundu.


BASBAŞ hakkında ilk resmi açıklamasını gazetemize yapan Dr. Faruk Güler, bölgeye yönelik yatırımcı ilgisinin yüksek olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Yatırımcıların bölgemize ilgisi oldukça iyi. Özellikle büyüme yatırımı yapmak isteyen Türk şirketlerinin ilgisi oldukça yüksek. İhracat yapan ve yüksek katma değer yaratan ancak Marmara ve Ege’de yeni yatırımlar için sanayi parselleri bulmakta zorlanan birçok sanayici var. Bergama, bu firmalar için ideal bir yatırım alanı haline geldi. Günümüzde Türkiye’de 10 dönümden 100 dönüme kadar sanayi arazisi bulmak oldukça zor. Ancak BASBAŞ’ta bu büyüklükte arazilerin bulunması, ihracat yapan firmalar için büyük bir avantaj sunuyor. 2025 yılı sonunda bölgemizde bin kişilik istihdam yaratarak 70 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşmayı hedefliyoruz."

BASBAŞ’IN yatırımcı profili- kurulacak fabrika sayısı- tedrici olarak istihdam kapasitesi nasıl bir seyir izleyecek?

"Batı Anadolu Serbest Bölgesinin tam kapasiteye ulaştığında yaklaşık 20 bin kişiye doğrudan istihdam sağlaması, yıllık 4 milyar doların üzerinde ticaret hacmi ve 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmesi hedeflenmektedir. Üretilecek ekonomik değerin İzmir ve ülke ekonomisini güçlendirirken, Kuzey Ege’nin ise talihini değiştirmesi beklenmektedir. Batı Anadolu Serbest Bölgesinde, orta ve yüksek teknoloji, yenilenebilir enerji ile katma değerli üretim yapan firmaların yoğunlaşması hedeflenmektedir."

Bergama ve Bakırçay ekonomisine direkt ve dolaylı katkısı ne olacaktır?

"Bölgede yaratılacak ekonomik değerlerle Bergama, Kınık ve Dikili başta olmak üzere Kuzey Ege’de yüksek istihdam potansiyeli yaratması ve bölge ekonomisine maksimum fayda sağlaması hedeflenmektedir. Batı Anadolu Serbest Bölgesi tam kapasiteye ulaştığında, dolaylı işlerle birlikte yaklaşık 200 bin kişiye iş ve aş kapısı olacak, burada adım adım büyük bir istihdam sağlanacak. Bölge sağlayacağı ekonomik canlılıkla Bergama, Kınık ve Dikili’de ekonomik hayatı hızla canlandıracak, bölgenin çehresini değiştirecektir.

BASBAŞ, ülkemizin çok daha büyük hedeflere ulaşması için sorumluluk alarak, Türkiye’nin ekonomik kalkınması ve toplumsal refahı için daha fazla yatırım çekmeye ve yüksek teknoloji transferi sağlamaya odaklanmıştır. Biz memleket meselesi olarak gördüğümüz bu proje kapsamında çevreye duyarlı yatırımlar yaparak, yenilenebilir enerjinin tam ortasında olduğumuz bu güzel belde Bergama’da ülkemizin ekonomisine, ihracat ve istihdam olarak çok büyük katkı sağlayacağız. Batı Anadolu Serbest Bölgesi Türkiye ekonomisinde bir yıldız gibi parlayacak. Burada oluşacak yatırım, istihdam, ihracat ve döviz ile Kuzey Ege’nin ekonomisi güçlenecek. Bu hedef doğrultusunda BASBAŞ olarak bölgeye daha çok yüksek katma değer ve istihdam yaratan sektörleri çekerek ekonomiye maksimum fayda sağlamayı amaçlıyoruz."

Şu anki yatırımcı durumu nedir önümüzdeki beş yılda nasıl bir gelişim trendi olacaktır?

"Batı Anadolu Serbest Bölgesinde yol, yeşil alan ve idari binalar gibi alanlar düşüldükten sonra 1,7 milyon metrekare kiralanabilecek arazi bulunuyor. 1 milyon metrekarelik birinci etapta altyapı tamamlanmış durumda. Bölgede şu anda 5 yatırımcı var. Global bir otomotiv yan sanayi firması üretime başlamış bulunuyor. Yatırımcıların bölgemize ilgisi oldukça iyi,  büyüme yatırımı yapmak isteyen Türk şirketlerinin ilgisi yüksek. İhracat yapan ve yüksek katma değer yaratan ancak yeni yatırımlar için Marmara ve Ege’de sanayi parselleri bulamayan çok sanayici var. Bergama, yatırım düşünen firmalar için ideal bir yatırım alanı oldu. Bugün Türkiye’de fabrika kurmak için 10 dönümden 100 dönüme kadar büyüklükte sanayi arazisini bulmak oldukça zorken BASBAŞ’ta bu arazilerin bulunması ihracat yapan firmalar için büyük fırsat sağlıyor. Bölgemizde 2025 sonunda bin kişilik istihdamla 70 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşılmasını hedefliyoruz."

- Temel sıkıntılar nelerdir?

"2024’ün ikinci yarısından itibaren doğrudan yatırımlarda bir hızlanma olur diye bekleniyordu. Ancak dünyada merkez bankalarının yüksek faiz politikalarının yılın büyük bölümünde değişmemesi nedeniyle bu beklenti de gerçekleşmedi. Merkez bankalarının faiz indirim konusu bütün dünyada yatırımları etkilediği gibi bizim ülkemizi de etkiliyor. Dolaylı etkisi de olsa ABD Başkanlık seçimi de yatırım sürecini etkiledi. Ortadoğu’daki gelişmeler, Rusya-Ukrayna savaşı bütün bu gelişmeler yatırımların artmasını engelleyen etmenler. "

- Ekonomideki gelişmeler yatırımcı seyrini nasıl etkilemiştir?

"FED başta olmak üzere dünyadaki merkez bankalarının faiz indirim süreçlerinin başlamış olmasının da etkisiyle 2025 ve 2026 yıllarında yatırımların artacağını öngörüyoruz. Bizim güçlü yönümüz; farklı büyüklüklerde sanayi parseli sunabilmemizin yanı sıra, çok esnek yapılarda modüler binalar inşa edip yatırımcının kullanımına hazır hale getiriyoruz. Günümüzde sayıları artan proje bazlı yatırımlarda yatırımcılar binaya sermaye ayırmak istemedikleri için gittikleri yerde hazır tesis seçeneğini önemsiyorlar. BASBAŞ olarak yatırımcılara istedikleri koşullarda tesis seçeneğinin sunuyor olmamız bu bölgeye büyük avantaj sağlıyor. Bu avantaj sayesinde doğrudan yatırımların az olduğu bir yıl olmasına rağmen 2024 yılında bölgemize yatırımcılar gelmiştir."

- Bölge insanına ve iş dünyasına vereceğiniz mesajlar nelerdir?

"Batı Anadolu Serbest Bölgesi faaliyete geçti ve yatırımcılar gelmeye başladı. Başta Bergama olmak üzere bölge değişiyor. Bütün bu gelişmeler ise teknik meslek liselerinden iyi eğitim almış mezunlara ihtiyacı arttıracaktır. Bu gençlerin tek seçeneği burada açılacak işletmelerde çalışmak olmayacak, aynı zamanda burada kurulacak fabrikalara iş ve hizmet üretmek için girişimci de olacaklar. Şimdiden bunun planlanmasını yapmak durumundayız.
BASBAŞ olarak, Bergama’daki iş gücünü, bölgeye gelecek yatırım çeşidine uygun olarak daha vasıflı hale getirmek için buradaki 2 meslek yüksekokulu ve 10 teknik meslek lisesi ile 2 yıldır projeler yürütüyoruz. Geçen yıl 80 öğrenciyle başlattığımız mentorluk eğitimini bu yıl da devam ettiriyoruz. Bu öğrencilerimizi geliştirdiğimiz müfredata uygun olarak çalışma hayatına hazırlıyoruz. Bu bölgede yatırım yapacak şirketler ara elaman sıkıntısı çekmeyecek. Önceden hazırlayacağımız eğitim programlarından geçecek meslek lisesi ve meslek yüksekokulu mezunlarımızı yatırımcılarımız için biz hazır edeceğiz.

Gençlerin iyi eğitim alması ve mesleki yeterliliklerinin arttırılması konusunda imkânlarımızı sonuna kadar kullanmak istiyoruz. İşsizlik üniversite mezunlarında çok daha ciddi boyutlarda olurken, endüstrinin ihtiyaç duyduğu branşlarda eğitim görmüş mesleki ve teknik liselerin mezunları okul biter bitmez iş bulabiliyor. Bizler okul-sanayi iş birliği içinde, okulun verdiği teorik bilgiyi sanayide pratik deneyimle perçinleyerek, öğrencilerin mesleki ve teknik liselerden reel sektörün istediği donanımlara sahip özelliklerde mezun olmasını ve bu sayede kolay iş bulmalarının yolunu açıyoruz. Bölgenin yerel yönetimi, iş dünyası temsilcileri ve tüm dinamiklerinin, sağlanacak ekonomik gelişmenin muhtemel etkilerini öngörerek gerekli çalışmaların zamanında hayata geçirilmesi konusunda duyarlı ve aktif olması gerektiğine inanıyoruz."

BASBAŞ’IN kısaca tarihçesi: BASBAŞ, ihracatı arttırmak, yeni iş alanları yaratmak ve yatırımları çoğaltmak için yerli ve yabancı sermayeye yatırım yapacağı yeni alanlar kazandırmak hedefiyle Türkiye’nin 19. serbest bölgesini kurmak ve işletmek amacıyla 2017 yılında kuruldu.19. serbest bölgenin Batı Anadolu Serbest Bölgesi adı ile Bergama’nın Aşağıkırıklar mevkiinde tespit edilen, yaklaşık 2,5 milyon metrekare büyüklüğündeki hazine arazisine kurulması Ticaret Bakanlığı tarafından kararlaştırılmıştır. 8 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile de resmi onaylar tamamlanmış ve bölgeyi kurup, işletmek üzere BASBAŞ- Batı Anadolu Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş’ye yetki veren sözleşme 26 Nisan 2022 tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından imzalanmıştır.
 

Faruk Güler kimdir?

1975 yılında ODTÜ Kimya Bölümü'nden mezun olan Dr. Faruk GÜLER, aynı üniversitede 1978 yılında Master, 1980 yılında da Doktora derecelerini aldı ve 1984 yılına kadar Türkiye, İngiltere ve Kanada üniversitelerinde akademik görevler üstlendi. 2013 yılına kadar Türkiye, Endonezya ve Tayland’da sanayi şirketlerinde yöneticilik yaptı. 2013 yılından itibaren ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı, 2021 yılı itibariyle de BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yürütme Kurulu Başkanı olarak görevlerini sürdürüyor. YABİSAK Başkanı olan Dr. Faruk Güler, IZKA, EGEV, EGİAD, İEKKK, ESİAD ve TUSİAD’da çeşitli pozisyonlarda aktif görevler üstlenmiştir. Dr. Faruk GÜLER, İngilizce bilmektedir, evli ve iki çocuk sahibidir.




YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Foça'da Mersinaki Koyu Satışına Karşı İmza Kampanyası Başlatıldı
Foça’da Mersinaki Koyu Satışına Karşı İmza Kampanyası...
İDO ile Dikili-Midilli Feribot Seferleri Başlıyor
İDO ile Dikili-Midilli Feribot Seferleri Başlıyor