Esma Dereboy'dan "İz" Bırakan Bir Koleksiyon

Seramik sanatını kendine has bir teknikle yorumlayan Esma Dereboy, ilhamını yaşamın içinden alan koleksiyonlarıyla dünya vitrinlerinde yerini alıyor. Bir sanatçının bakış açısıyla doğan dekoratif objeler ve sofra ürünlerinin her biri el işçiliğiyle özenle hazırlanıyor.

Esma Dereboy'dan "İz" Bırakan Bir Koleksiyon
03 Mart 2021 - 12:50
Seramik sanatını kendine has bir teknikle yorumlayan Esma Dereboy, ilhamını yaşamın içinden alan koleksiyonlarıyla dünya vitrinlerinde yerini alıyor. Bir sanatçının bakış açısıyla doğan dekoratif objeler ve sofra ürünlerinin her biri el işçiliğiyle özenle hazırlanıyor.

Yetenekli seramik sanatçısı Esma Dereboy, yenilikçi bakış açısıyla hayata geçirdiği özgün çalışmalarıyla global bir marka olma yolunda hızla ilerliyor. 60 metrekarelik küçük bir atölyede doğan Esma Dereboy markası, bugün Lübnan’dan Fransa’ya, Güney Afrika’dan Japonya’ya dünyanın dört bir yanında büyük beğeni topluyor. Pandemi sürecinde çalışmalarına ara vermeyen Esma Dereboy, Almanya, Fransa ve ABD’de birçok dijital fuara katılarak ev ve dekorasyon ürünlerine yönelik artan ilgiyle büyümesini sürdürüyor. 

Geleneksel desenlere bağlı kalarak geliştirdiği kabartma ve gömme tekniğinin çini ve seramikteki tek uygulayıcısı olan Esma Dereboy, en küçük objenin üretimin üç hafta sürdüğü koleksiyonu ile Türkiye’nin el sanatları konusundaki gücünü de dünyaya gösteriyor. Dereboy’un katıldığı NY NOW dijital fuarında düzenlenen, ilham veren markaların ödüllendirildiği “En İyi Yeni Ürün” Yarışması’nda beş finalistten biri olması da bu gücün bir göstergesi oluyor. Esma Dereboy’un tasarımları modadan güzelliğe, dekorasyondan yiyecek içecek endüstrisine trendleri belirlemede küresel bir otorite olan WGSN’in Sonbahar-Kış 2021-2022 kataloğunda da yer alıyor.

Sofralara elegan bir dokunuş
Seramik eserlerde edindiği tecrübeyi 2018 yılından bu yana el imalatı sofra takımlarına taşıyan Dereboy’un porselen sofra ürünleri, herkesin kendi hikayesini anlattığı sofralar hazırlamasına imkan veriyor. “Mix and Match” yaklaşımıyla tek tek sunulan parçalar, bir araya geldiğinde oluşturduğu bütünlükle fark yaratıyor. Yalın formdaki koleksiyon mavinin en romantik tonu aqua ve gri renklerle zenginleşiyor. Koleksiyondaki silindir kaseler hem fırın hem de servis için keyifle kullanılabiliyor. Minimal ve yer kaplamayan ürünler ise hayatı kolaylaştıran natürel bir şıklık sağlıyor. 

Koleksiyonlarında porselenle muhteşem bir uyum sergileyen deriye de yer veren Dereboy, el yapımı ve yerli üretim, deri Amerikan servislerle sofralara seçkin bir hava katıyor. Dereboy’un koleksiyonunda el yapımı porselen sofra ürünleri ile mükemmel uyumdaki çatal bıçak takımları da sunuluyor. Esma Dereboy, yakın zamanda koleksiyonuna cam bardakları da ekleyerek seçkin zevkleri olanlar için A’dan Z’ye tüm detaylarıyla bir masa konsepti sunmayı hedefliyor.  Yeni renkler ve formlar üzerinde çalışan Dereboy, baharda koleksiyonlarına daha renkli ürünlerin yanı sıra 2 farklı kahve fincanı koleksiyonu da ekleyecek.

Hayat bir oyun!
Esma Dereboy’un hayatında iz bırakan eserlerin seramiğe uygulandığı “İz” koleksiyonunda yer alan Satranç serisi ise geometrik formdaki modern çizgisiyle dikkat çekiyor. Hayatın bir oyun olduğu ve bu oyunda hamlelerimizi doğru yapmamız gerektiği fikrinden yola çıkan seride, satranç taşlarından ilham alan dekoratif objeler çağdaş bir yaklaşımın yansıması oluyor. Dereboy’un kızı Nil’e adadığı “İz” koleksiyonunda Türk denizci ve kartograf olan Piri Reis’in 1513 yılında çizdiği ilk dünya haritasının işlendiği, kapaklı kutu, Rudyard Kipling, vefat etmeden önce oğluna nasihat olarak yazdığı ‘if’ şiirinin eskitme tekniği kullanılarak işlendiği kase ve vazonun yanı sıra Mevlana’nın duasının işlendiği turkuvaz vazo ve kase yer alıyor.

Esma Dereboy koleksiyonu Beymen Zorlu, Beymen Suadiye, Sır Maison mağazaları, Luxuria ve Emila Casa gibi Türkiye’nin seçkin noktalarında satışa sunuluyor.

Esma Dereboy kimdir?

1980 yılında Kütahya'da doğan Esma Dereboy, Anadolu’da seramiğin beşiği olan Kütahya'da birçok seramik atölyesinde klasik ve yöresel çalışmalar yaparak çini sanatını öğrendi. Eğitim hayatını tamamladıktan sonra kariyerine perakende sektöründe başlayan Dereboy, bu dönemde resim ve çiniyle ilişkisini koparmadı. Yeniliklere olan ilgisiyle seramikte kabartma ve gömme desen tekniğinin ilk uygulayıcısı olan Dereboy, bu teknikle özgün sanat eserleri oluşturdu. 2018 yılında ise seramik eserlerde edindiği tecrübeyi el imalatı sofra takımlarına taşıdı. Ufak bir atölyede üretime başlayan Esma Dereboy’un ürünleri bugün Hong Kong, Fransa, Lübnan, Amerika, Dubai, Ürdün, İsviçre Güney Afrika ve Japonya’da  satılıyor.  

 www.esmadereboy.com


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz kalmadı
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz...
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet...