Ege'nin Yabancı Dilde Eğitim Veren İlk Hukuk Fakültesi İKÇÜ'de

Türkiye’nin İngilizce eğitim veren dördüncü, Ege Bölgesi’nin de yabancı dilde eğitim veren ilk hukuk fakültesi olma özelliğini taşıyan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi...

Ege'nin Yabancı Dilde Eğitim Veren İlk Hukuk Fakültesi İKÇÜ'de
14 Haziran 2023 - 16:18

Türkiye’nin İngilizce eğitim veren dördüncü, Ege Bölgesi’nin de yabancı dilde eğitim veren ilk hukuk fakültesi olma özelliğini taşıyan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Hukuk Fakültesi, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında lisans düzeyinde ilk öğrencilerini almaya hazırlanıyor.

Ezberci Değil, Analitik Bir Eğitim
 İlk yıl 60 kişilik kontenjan ile adayların karşısına çıkacak İKÇÜ Hukuk Fakültesi olarak uluslararasılaşmanın önem kazandığı yeni dünyada, hukuk alanında yenilikçi yaklaşımlar sunmayı hedeflediklerini kaydeden Dekan Prof. Dr. Kerem Batır, çağın beklentilerine cevap veren bir hukuk eğitimi vereceklerini aktardı.  Prof. Dr. Batır, “Öğrencilerimizin hem ana dillerinde hem de İngilizce ile kendilerini ifade edebilmeleri ve meslekte yeterli olabilmeleri için nitelikli ve çağın beklentilerine cevap veren bir hukuk eğitimi vereceğiz. Ezberci değil, analitik bir eğitim vereceğiz. Küresel vizyona sahip, teknolojik gelişmelere açık, çağın gerekliliklerini takip edebilir bir eğitim almak istiyorlarsa gençlerimizi fakültemize bekliyoruz” dedi.


İKÇÜ’den Donanımlı Uluslararası Hukukçu Profili

İlk öğrenciler ile buluşacak olmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Dekan Prof. Dr. Kerem Batır, hedeflerine uluslararasılaşmayı koyan İKÇÜ’de, uluslararası hukuktan ve diğer ülkelerin yargı sistemlerinden haberdar olan, sorun oluşmadan çözmeye odaklı bir hukukçu profili yetiştireceklerini ifade etti. Prof. Dr. Batır, “Küreselleşen dünyada hukukçuların artık kendi iç hukuklarını bilmeleri yetmiyor, dünyayı takip edip uluslararası anlamda geçerli kuralları ve normları da bilmeleri gerekiyor. Bizim ilk hedefimiz çağı doğru okuyan ve çağın gerektirdiği donanıma sahip hukukçular yetiştirmek. Bu çerçevede, Erasmus anlaşmaları ile öğrencilerin eğitimlerinin bir dönemini yurtdışında geçirmelerini sağlayacak çalışmalar da yürütüyoruz” diye konuştu.


Kadromuz Pek Çok Köklü Fakültenin Önünde

Yeni kurulan bir fakülte olarak genç ve dinamik bir akademik kadroya sahip olduklarını kaydeden Prof. Dr. Batır, İngilizce ve Türkçe temel eğitimin yanında öğrencilerinin talepleri doğrultusunda; seçmeli ders olarak Hukuk Almancası, Hukuk İngilizcesi, Hukuk Fransızcası, Hukuk İspanyolcası derslerinin de eklenebileceğini söyledi. Prof. Dr. Batır, “ABD’de ve Fransa’da yüksek lisans ve doktora yapan, Almanya’da eğitim alan akademisyenlerden oluşan bir kadroya sahibiz. Her yıl kadromuza yapacağımız yeni takviyelerle çok daha geniş bir ekibe sahip olacağız. Yeni kurulan bir fakülte olmamıza rağmen kadromuz şu anda bile pek çok köklü fakültenin üstündedir” şeklinde konuştu.

Çağın Gerektirdiği Donanıma Sahip Hukukçular
Yapay zekâ tabanlı uygulamaların kısa vadede hayatın her alanına girmesinin en fazla hukuk alanını etkileyeceğine dair araştırmaların yayımlandığına işaret eden Dekan Prof. Dr. Batır, çağı doğru okumanın gerekliliğine değinerek yeni dünyada hukukçuların görevinin bilgiyi ezberlemek değil, analiz etmek olacağının altını çizdi. “Hukukçu biraz da veri analizi yapan kişi haline dönüşecek. Ona gelen her türlü bilginin doğruluğunu, nerede neyi kullanması gerektiğini analiz etmesi gerekecek.  Öğrencilerimize analitik düşünme becerisini kazandırmak için disiplinlerarası bir müfredat, yan dalda eğitim, sektör temsilcileri ile buluşturacak etkinlikler gibi bir yelpazeyi eğitim sürecimize dâhil edeceğiz” dedi.

Uluslararası Hukuka Hâkim Büro Sayısı Çok Az
Türkiye’nin son dönemlerdeki uluslararasılaşma politikaları ile dünya üzerinde farklı bir şekilde konumlanmasından doğan imkânlar ve kabiliyetlerin ortaya çıktığını belirten Dekan Prof. Dr. Batır, ülkemizin batıya açılan penceresi, tarih boyunca bir ihracat, ticaret ve turizm merkezi olan İzmir’de, deniz hukuku ve deniz ticaret hukuku konularını önceleyen bir eğitim anlayışını yerleştirmeyi planladıklarını aktardı.

Dekan Prof. Dr. Kerem Batır, “İzmir’de ihracatçılarımıza yönelik, uluslararası hukuka hâkim bir yaklaşımla hizmet veren büro sayısı çok az sayıda ve bu konuda büyük bir açığımız var. İhracatçımız uluslararası alanda ticaret yapmak istiyor ama kendisini koruyacak sözleşmelerden mahrum, çünkü hukuk hizmeti aldığı avukatların böyle bir becerisi yok. Biz İKÇÜ Hukuk Fakültesi olarak bu açığı kapatmak ve ülkemizin politikalarını hukuki yaklaşımlarla destekleyecek bir bakış açısını yerleşik kılmak istiyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
 Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024'te Felsefe ve Modern Bilimi Ele Aldı
Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024’te Felsefe ve Modern Bilimi...
"2024 Yılında Evlenmenin Maliyeti Ortalama 750 Bin TL'yi Buluyor"
"2024 Yılında Evlenmenin Maliyeti Ortalama 750 Bin TL'yi Buluyor"