DEÜ'de organik atıklar bitkilere can veriyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, sıfır atık hareketi kapsamında kendi imkanlarıyla atık malzemeden geliştirdiği kompost sisteminde 2 ton organik atıktan 220 kg ham kompost ürün elde etti. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, uygulamanın yakın zamanda tüm yerleşkelerde hayata geçeceğini söyledi.

DEÜ'de organik atıklar bitkilere can veriyor
13 Eylül 2019 - 18:56

Küresel ısınma insan kaynaklı nedenlerle hızla ilerlerken, doğal kaynakların hatalı kullanımı dünyayı günbegün tüketiyor. Bu olumsuz ilerleyişe dur demek, kaynak kullanımı ve geri dönüşüm konusunda bilinç yaratmak adına dünya genelinde birçok proje gerçekleştiriliyor ve toplu hareket başlatılıyor. Türkiye de ulusal çapta başlattığı ‘Sıfır Atık Hareketi’ ile genç nesillere daha temiz bir dünya bırakmak için çalışıyor. Sıfır Atık Hareketi’ne kararlı şekilde destek veren kurumlardan biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi de yıl içinde gerçekleştirdiği toplantılar, seminerler, çevre konulu sempozyumlarla 90 bin kişilik mevcudunu çevre gönüllüsü olmaya teşvik ediyor. Yapılan bu çalışmaların ilk meyvelerinden biri de Mühendislik Fakültesi’nde alındı. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin ahşap palet atıklarını kullanarak geliştirdikleri kompost sisteminden ilk ürün alındı.

ORGANİK ATIKTAN GÜBRE

Mühendislik Fakültesi’nde geliştirilen, yaklaşık 1 metreküp kapasiteye sahip 5 adet basit kompost sistemleri bahar yarıyılında işletime alındı. Kompost üretimi için gerekli olan organik malzemeler ise Tınaztepe Yerleşkesi Sosyal Tesislerine ait yemekhaneden sağlandı. Mutfakta oluşan yeşil yapraklı atıklar ile budama ve bahçe artıkları toplanarak işlendi. Kurulan beş sistemde toplam 2 ton organik atıktan toplam 220 kg ham ürün elde edildi. Elenen ürünün ince taneli kısmı kampüste bulunan zeytin ağaçları ve çiçekli bitkilerin çevrelerine uygulanarak toprağın organik madde miktarının artması ve bitki besin elementlerince zenginleşmesi, gözenekliliğinin artması yoluyla su tutma kabiliyetinin gelişmesi sağlandı. İri taneli kısım ise Fakülte bahçesindeki ağaç diplerinde buharlaşma ile su kaybını önlemek maksadı ile kullanılmaya başlandı. Toprağın bu sayılan özelliklerinin iyileşmesi ile bitkinin kök derinliğinin artması, suni gübre kullanmaksızın yeterli derecede beslenmesi sağlanmış oluyor. Uygulamada gelinen aşamada ise kompost kullanılan ve kullanılmayan bitkilerin gelişimlerindeki, çiçek ve meyvelerindeki farklar da ekip tarafından takip edilmeye başlandı.

 TÜM YERLEŞKELERDE ÜRETİLECEK

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, sıfır atık uygulamalarına önem verdiklerini belirterek, “Üniversitemizin her biriminde, akademisyenlerimiz, idari kadromuz ve öğrencilerimizle sıfır atık uygulamalarımızı artırarak sürdürmeye kararlıyız. Yetiştirdiğimiz gelecek nesillere, yaşanacak bir dünya bırakmak bizim görevimiz. Mühendislik Fakültemizin öğretim üyeleri ve öğrencilerinin emekleriyle başlattığımız kompost üretimi ve kullanımı uygulamamızı yakın zamanda tüm yerleşkelerimizde de uygulayarak organik atıklarımızı sıfıra indireceğiz. 2019 yılında 100 ton geri dönüştürülebilir atığı ayrı toplayarak yeniden kazanımını sağladık. Bu konuda düzenlediğimiz eğitimler ve kampanyaları yeni eğitim döneminde de devam ettireceğiz. Dokuz Eylül Üniversitesi olarak kaynakların verimli kullanımı ve atık yönetimi konularında yaptığımız uygulamaların diğer kurumlara da örnek olmasını diliyorum” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 29'uncu kez kapılarını açtı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı...
Türk demir çelik sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor
Türk demir çelik sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım...