Bakan Ersoy, İzmir Başkanlar Kurulu ile Çeşme için görüştü

İzmir kent gündeminde uzun süredir yer alan Çeşme’ye yapılacak projeler konusundaki tartışmaları birinci ağızdan dinlemek isteyen İzmir Başkanlar Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’u ziyaret etti...

Bakan Ersoy, İzmir Başkanlar Kurulu ile Çeşme için görüştü
13 Şubat 2020 - 19:42

Son dönemde kamuoyunda ortaya atılan ve Çeşme’ye yapılacağı iddia edilen projelerle ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’u ziyaret eden İzmir Başkanlar Kurulu, Bakan Ersoy ile yaklaşık 2 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Bakanlık olarak Çeşme’ye yapılması planlanan projeler hakkında,  İzmirli Başkanlara detaylı bir sunum yapan Bakan Ersoy, kamuoyunda yer alan “Kanal Çeşme” diye bir projelerinin bulunmadığını ifade etti. Görüşmede, Çeşme için hazırlanan projelerin daha geniş tabanda tartışılması için önümüzdeki günlerde bir sempozyum yapılması da kararlaştırıldı.

İzmir kent gündeminde uzun süredir yer alan Çeşme’ye yapılacak projeler konusundaki tartışmaları birinci ağızdan dinlemek isteyen İzmir Başkanlar Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’u ziyaret etti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ ile AK Parti MKYK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın öncülük ederek randevu aldığı görüşmede, İzmir Başkanlar Kurulu Üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Çeşme vizyonu ve o bölgeye yapılacak olan yatırımlar hakkında bilgi aldı.

ÇEŞME SEMPOZYUMU YAPILACAK

 İzmir Başkanlar Kurulu’nun sekreteryasını yürüten Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı’nın (EGEV) Başkanı Mehmet Ali Susam, yaptığı açıklamada Bakan Ersoy ile gerçekleştirdikleri görüşmenin çok yararlı geçtiğini ifade etti. Susam, görüşme hakkında şu bilgileri verdi:

“İzmir Başkanlar Kurulu olarak, yıllardır korunan Çeşme Yarımadası’nın hem  turizm açısından hem de İzmir ve ülkemiz açısından iyi bir noktada olmasını arzu ediyoruz. Yarımada korunarak gelişmeli. Bunda hepimiz hemfikiriz. Çeşme Yarımadası’nın planlanmasını istiyoruz. Bu planın da kentteki tüm paydaş kurumların görüşlerinin alınarak, konsensüs içinde yapılmasından yanayız. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da bize Bakanlık olarak Çeşme’de neler planladıklarını ve Çeşme vizyonlarını aktardı. Bakanlığın planladığı Ege Turizm Merkezi – Çeşme Projesi hakkında bir sunum yaptı. İzmirliler’in görüşlerini alarak ilerleyeceklerini söyledi. Bunun için uygun zamanda bir sempozyum düzenleme kararı da aldık. Bilimsel bir tartışmayla konuyu ele alacağız”.

ÇEŞME’NİN PLANLAMASINA DESTEĞİZ

Yılın 12 ayı turizm potansiyeli bulunan Çeşme’nin, mavi bayraklı plajları, dünyaca ünlü sörf alanı ve muhteşem doğası ile turizm açısından bulunmaz bir bölge olduğunu ifade eden Susam, Çeşme Yarımadası’nın planlanmasına acil ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bu sürece katkı sağlayacak başta Turizm Bakanlığı olmak üzere her kuruma destek olacaklarını ifade eden Susam “İzmir Başkanlar Kurulu olarak Çeşme gibi dünyaca ünlü bir bölgeye yapılacak projelerin mutabakatla gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bakan Ersoy da projelendirme sürecinde yerel yönetimlerin, STK’ların, İzmirlilerin hassasiyetlerini dikkate alınmasını ve sürece dahil edilmesi gerektiğini ifade etti. Bunu kentimiz ve Çeşme için çok önemsiyoruz. Ayrıca Sayın Bakan, Çeşme için Bakanlık olarak planladıkları projeyi aktardı, alanın ne olduğunu ve nasıl bir vizyonu olduğunu anlattı. Yapılacak projenin önemli bir bölümünün hazine arazileri üzerinde olduğu bilgisini verdi. Ve ayrıca kamuoyunda dolaşan projeyle ve konuşanlarla Bakanlığın hiçbir ilgisinin olmadığını ifade etti” dedi.

KİMLER KATILDI

AK Parti İzmir Milletvekilleri Hamza Dağ, Mahmut Atilla Kaya, Cemal Bekle, EGEV Başkanı Mehmet Ali Susam, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş, İTB Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Emin Kentli, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, ESİAD Başkanı Fadıl Sivri, EGİAD Başkanı Mustafa Aslan, İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, ETİK Başkanı Mehmet İşler.

TOPLANTIYA KATILAN KURUM TEMSİLCİLERİ NE DEDİ?

İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz:

Son dönemde Çeşme hakkında iddia olarak ortaya atılan projelerin ardından İzmir Başkanlar Kurulu’na zaman ayıran ve bölgeye yapılacak projeleri ortak mutabakat ile gerçekleştireceklerini açıklayan Sayın Bakanımız Nuri Ersoy’a teşekkür ediyoruz. Dünya çapında bir turizm bölgesi olan Çeşme Yarımadası için mutlaka bir planlama yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın bölge için gerçekleştirdiği planlama çalışmasının İzmir için faydası olduğunu düşünüyoruz. Bu tür planlamaların kentteki meslek kuruluşları, yerel yönetimler ve kenti ilgilendiren tüm paydaş kurumlarla bilgi paylaşımı ve mutabakat içinde yapılmasından yanayız. Bu kapsamda Sayın Bakanımızın Çeşme’de yapılması planlanan projelerin daha geniş tabanda tartışılması için bir sempozyum düzenleme kararını büyük bir memnuniyetle karşıladık. Ayrıca, kamuoyunda bugüne kadar paylaşılanların gerçek dışı ve hayal ürünü olduğunu gördük. Süreç çok şeffaf yürüyor. Çeşme, yılın 12 ayına yayılan turizm çeşitliliği ve potansiyeli ile dünya çapında bir merkez özelliğini taşıyor. Çeşme’mizin ve dolayısıyla İzmir’in ekonomi, turizm ve istihdam potansiyelini geliştirecek ortak bir proje oluşturmak en büyük dileğimizdir.

İTB Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Emin Kentli :

Sayın Bakan’ın, Çeşme için yapılması planlanan projeleri katılımcı bir anlayışla sivil topluma açma ve fikir alışverişinde bulunma anlayışını son derece yapıcı bulduk. İzmir, turizmde çok önemli bir destinasyon olarak Akdeniz’in çekim merkezi haline gelebilir. Kentin agro turizm, sağlık turizmi, ekstrem, macera ve doğa sporları alanları ile tema park ve film stüdyoları ile bir turizm hub’ı haline gelmesi önemli. Ama çok dikkat edilmesi gereken nokta, atılacak tüm adımlarda bölge insanının desteğinin alınması ve işlerin, rant tartışmasına yol açmayacak bir şeffaflıkla yürütülmesidir.

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu:

Turizm Bakanı Nuri Ersoy'a yapılan ziyaretin olumlu yansımalarını kısa sürede göreceğimize inanıyorum. İzmir için çok önemli ve gerekli bir ziyaret oldu. Ziyarette değerli bakanımızın en ince  detaylarıyla projeler hakkında sunum yapması, İzmir’in ne kadar önemsendiğini gösterdi. Türk turizminin gözbebeği Çeşme hakkındaki projede esnaf sanatkarların da yer alması gerektiğini bakanımıza aktardık.  Üyelerimiz bir kente gelen ziyaretçileri ilk karşılayan, ihtiyaçlarını ilk elden temin eden kesimlerin başında gelmektedir. Projede hediyelik eşya, gıda, konfeksiyon, butik v.b. esnaf sanatkarlara ait bir çarşı da yer almalı. Esnaf sanatkarlar ayrıca ulaşım hizmetleriyle de projeye katkı koymalılar.  Bunun için İzmir Birliği de üyelerini  projeye hazırlayacak ön hazırlıkları yapacaktır. Üyelerimize yabancı dil eğitimi, projede kullanılacak elektrikli araçların temini gibi hazırlıklara öncelik vereceğiz. Netice itibarıyla çalışmaların meslek kuruluşları ile işbirliği altında gerçekleştirilmesi istenilen amaçlara ulaşılmasını kolaylaştıracaktır.

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri:

Çeşme Yarımadası ile ilgili planlama aşamasında olan proje oldukça güzel. Proje, İzmir ve Ege ekonomisine önemli bir katkı sağlayacaktır. Projenin doğa ve çevre ile uyumlu bir şekilde, bilimsel kurumlardan görüş alınarak, Oda ve STK’ların işbirliği içinde geliştirilmesi konusunda Bakanımızdan söz aldık. Proje tamamlandığında Çeşme Yarımadası’nın Akdeniz havzasında önemli turizm merkezi haline geleceğini düşünüyorum.

EGİAD Başkanı Mustafa Aslan:

Çeşme Yarımadası ile ilgili büyük ölçekli bir turizm bölgesi oluşturulması  hakkında Turizm Bakanımız Sayın Nuri Ersoy’un İzmir Başkanlar Kurulu ile yaptığı toplantı çok verimli oldu. Direkt olarak en üst makamdan bilgi almak ve görüş bildirmek biz iş dünyası temsilcileri için çok önemliydi. Projenin yatay ve düşük oranda bir mimariye sahip olacağı, en son teknoloji ve yaklaşımları içeren doğa dostu bir proje olacağı, yüksek katma değer yaratacak turizm faaliyetlerine ev sahipliği yapacağı, sahil şeridi ile halkın arasına hiçbir işletmenin giremeyeceği bir proje olacağı, ve tüm süreçlerin bölgedeki yerel yönetim ve sivil inisiyatiflerle eş güdümlü yürütüleceği bilgilerini Sayın Bakanımızın direkt kendisinden duyduk. Sayın Turizm Bakanımızın; yüksek katma değerli, sürdürülebilir ve çevreci turizm faaliyetlerini önceliğine alması; ve süreçte başta yerel yönetim olmak üzere tüm yerel paydaşları projenin oluşumuna dahil edeceğinin altını özellikle çizmesi; bizi oldukça mutlu etmiştir. Biz de EGİAD olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt:

Sayın Bakanımız iş dünyasından gelen bir isim. Bu nedenle iş insanları olarak aynı pencereden bakıyoruz. Çeşme Yarımadası ile ilgili çok güzel projeler planlanıyor. Biz de bu projeler için elimizden ne gelirse yapmaya hazırız. İzmir'e çivi çakmak isteyen herkes bizim için çok değerlidir. Bakanımız da İzmir'deki tüm kurumlarla birlikte projeleri hayata geçireceğini özellikle vurguladı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Kendisine bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler:

Turizm sektörü stratejik sektör ilan edildi. Bu alanda yapılacak çalışmalar giderek daha önemli hale geliyor. İzmir turizminin atağa geçirilmesi, zengin turizm potansiyeline sahip İzmir’in turizmden aldığı payın arttırılması gerekiyor. Bu kadar zenginliğin üzerinde olan İzmir bu kadar fakir kalamaz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İzmir turizmini atağa kaldıracak yenilikçi “Ege Turizm Merkezi - Çeşme Projesi”ni destekliyoruz. Bu projenin İzmir’in turizm pastasından daha fazla pay almasını sağlayacağına inanıyoruz. İzmir turizminin beklenen atılımı gerçekleştirebilmesi için bu tür projelere ihtiyaç duyuyor. İş dünyası olarak bu projenin kentin ekonomik ve sosyal hayatına katkı koyup koymamasıyla ilgiliyiz. Ege Turizm Merkezi - Çeşme Projesi siyaset üstü bakılması gereken, siyasete malzeme edilmemesi gereken bir proje. İzmir’e piyango vurdu. Bu proje İzmir turizmi için belki de köprüden önceki son çıkış.

ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir:

Sayın Bakanımızdan Çeşme için planladıkları projeyi detaylarıyla dinledik. Proje henüz ham ve turizmcilerin, profesyonellerin, yerel yönetimlerin  ve STK’ların görüşü bekleniyor. Sayın bakan bu konuda hız istiyor ve görüşlerin alınmasını önemsiyor. O nedenle burada bir uyumluluk gördük. Bakanlık olarak kendi başlarına bu projeyi yapmayacaklarını, bu projenin Ege hatta bir Türkiye projesi olduğunu iletti.  Dolayısıyla çok görüşe ve bilgiye ihtiyaç olduğunu, tüm doğruların bu projede yer alması gerektiğini ifade etti. Şahsen proje ile ilgili ciddi güven duydum.  Çeşme Cannes ve Nice’in üzerinde, yani Fransa’nın Côte D’azur dediğimiz Güney sahillerinin de ötesinde bir turizm merkezi olacağını hayal ettim. Hepimizin hayalini süsledi. İnşallah hızlı bir şekilde projeye adım atılır. İnşallah hayırlı olur diye düşünüyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"