AYT'de hangi sorular zorladı? Bilfen'den 2025 AYT Değerlendirmesi
22 Haziran 2025’te uygulanan AYT sınavı sonrası, öğrencilerden alınan bilgiler ışığında Türkçe, matematik, tarih, coğrafya ve fen soruları uzmanlarca değerlendirildi.

22 Haziran 2025 - 15:20
2025 AYT Yorumları: Matematik Ayırt Edici Oldu, Türkçe'de Bilgi ve Yorum Bir Aradaydı
Yaklaşık 2,6 milyon adayın katılımıyla gerçekleşen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT), 22 Haziran 2025 Pazar günü uygulandı. Sınavın ardından, öğrencilerden alınan ilk bilgilere göre soruların zorluk düzeyi ve kapsamına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilfen Liseleri Bölüm Başkanları, testleri branş branş analiz etti.
"Ezberleyen değil, kavramları içselleştiren öğrenci başarılı olur"
Değerlendirmelerde sınavın, kavramlara hâkimiyet ve okuma-anlama becerisi gerektiren yapısıyla öne çıktığı belirtildi. Soruların genellikle Millî Eğitim Bakanlığı’nın müfredatına uygun şekilde hazırlandığı aktarıldı.Türk Dili ve Edebiyatı: Anlamlandırma Gücü Ölçüldü
Bilfen Liseleri Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Birsen Çiçek, 2025 AYT Türk Dili ve Edebiyatı sorularının hem bilgi hem yorumlama yetisini ölçtüğünü belirterek şunları söyledi: "2025 AYT sınavı Türk dili ve edebiyatı sorularında yorumlama ve bilgi birlikte ölçüldü. 24 sorunun 6’sı anlam olup, yorumlama gücünü ölçen sorulardan oluşurken 18 soru edebiyat bilgisine dayalıydı.Türk dili ve edebiyatı soruları, Millî Eğitim Bakanlığı’nın öğretim programı kazanımları doğrultusunda hazırlanmış. Sorular, dönemsel bilgiyle birlikte sanatçı ve eser bağlamında çok boyutlu düşünmeyi gerektiren nitelikte yapılandırılmış. Soru dağılımı şu şekildedir: 2 şiir bilgisi, 1 söz sanatı, 1 geçiş dönemi, 2 halk edebiyatı, 4 divan edebiyatı, 1 geleneksel tiyatro, 1 edebî akımlar, 1 Tanzimat edebiyatı, 1 Servetifünun, edebiyatı, 1 Millî Edebiyat, 3 Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı. Metinler arası bağ kurabilen, çıkarım yapabilen, anlam katmanlarını fark edebilen öğrenciler avantaj sağladı. Sınav, sadece bilgi değil, aynı zamanda anlamlandırma gücünü de ölçen dengeli bir yapıya sahipti. Sınav, öğrencinin düşünsel yeterliliğini sınadı."
Tarih: Temel Kazanımlar ve Kronoloji Ön Planda
Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Turgut Özel, tarih sorularının orta zorluk seviyesinde olduğunu belirterek şunları söyledi: "2025 AYT tarih soruları orta zorluk düzeyindedir. AYT ED - SOS bölümünde tarih soruları, çoğunlukla ilgili konuların temel kazanımları kronoloji ve temel tarih bilgileri sorgulanmıştır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi 9.sınıf kazanımlarından 4 soru, 10. ve 11.sınıf kazanımlarından birer soru, 12.sınıf kazanımlarından da 4 soru sorulmuştur. Sosyal Bilimler 2 testinde ise tarihte 11 soru yer almıştır. Sorular dengeli bir dağıtılmış ve bilgi sorularında oluşmuştur. AYT de tarih alanında 4 yılın kazanımlarına yer verilmiştir. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersine yeni eklenen ünitelerden soru sorulmamıştır. Soruların çözümünde doğrudan tarih bilgisinin yanında yorum yapabilme gücü de etkili olacaktır. Kısaca 2025-AYT /tarih; alanına hâkim, düzenli çalışan, kronoloji bilgisine sahip, tarih okuryazarı öğrencilerin başarabileceği bir sınav olarak görülmektedir."
Coğrafya: Bilgi Ağırlıklı ve Harita Okumaya Dayalı Sorular
Coğrafya sorularının bilgi ağırlıklı ve zorlayıcı olduğunu ifade eden Coğrafya Bölüm Başkanı Emin Avni Atalar, "2025 AYT sosyal bilimler 1 testinde coğrafyadan 6 soru ve Sosyal Bilimler 2 testinde ise coğrafyadan 11 soru yer almıştır. 11 ve 12. sınıflarda okutulan MEB müfredatındaki kazanımlara uygun olarak hazırlanan sorular bilgi ağırlıklı olup zorlayıcı niteliktedir. Sosyal bilimler 1’de 3 soru 11. sınıftan 3 soru da 12. sınıftan sorulmuştur. Sosyal bilimler 2’de 11. ve 12. sınıflardan dengeli bir soru dağılımı yapılmıştır.
Coğrafya dersi ile ilgili alan bilgisini ve yorumlama gücünü ölçen, harita okuma becerilerini ölçmeye yönelik sorular yer almıştır. Alanındaki bilgilere hâkim olan ve düzenli çalışan, coğrafya okuryazarlığına sahip öğrencilerin başarabileceği, net ve anlaşılır nitelikte bir sınav olduğu görülmektedir." diye konuştu.
Matematik: İşlem Gücü Öne Çıktı
Matematik Bölüm Başkanı Mahmut Şişmanoğlu, soruların işlem yoğunluğu ve zaman yönetimi açısından öğrenciler arasında fark yaratacak nitelikte olduğunu belirterek şöyle dedi: "Soruların MEB müfredatına uygun ve kazanımlar taranarak oluşturulduğu gözlemlenmiştir. Soru dağılımı 2024 AYT sınavıyla benzerlik göstermiştir. Geometri soruları, çok uzun ve işlem gerektiren yapıda olmasa da doğru çözüm stratejisi geliştirmeyi zorunlu kılan nitelikteydi. 2025 AYT matematik sınavı, genel olarak öğrencilerin süre konusunda zorlanabileceği bir yapıdaydı. Her ne kadar çok sayıda “çok zor” soru olmasa da neredeyse tüm soruların işlem yönü güçlüydü. Bu da öğrencilerin hata yapma riskini artırabilir."
Fizik: Bilgi ve Kavrama Temelli, Gerçek Yaşamla İlişkili
Fizik Bölüm Başkanı Hakan Özdemir, fizik sorularının büyük bölümünün günlük yaşamla ilişkili kavramlara dayandığını belirterek şunları söyledi: "2025 AYT sınavında 11. ve 12. sınıf konularından yedişer soru sorulmuştur. Soruların konu bazlı dağılımı aşağıdaki gibidir:
11.sınıf; enerji, momentum, hareket, yer çekimi etkisinde hareket, elektrik ve manyetizma, alternatif akım, elektriksel iş, 12. sınıf; basit harmonik hareket, uyduların hareketi, genel çekim ve kepler kanunları, tek yarıkta girişim, dört temel kuvvet, elektromanyetik dalgalar, görüntüleme teknikleri... Soruların büyük çoğunluğun günlük hayat ile iç içe geçmiş, yaşam temelli kavramları içerdiği tespit edilmiştir. 2 kısa işlemli soru dışında kalan 12 soru, bilgiye ve kavrama dayalı olarak sorulmuştur. Ezber yapmayan, kavramları, özümseyerek öğrenen, günlük hayat ile bağdaştırarak içselleştiren ve okuma hatası yapmayan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği bir sınavdı. Soru çözerek öğrenmeye çalışmak yerine anlatılan konuların özünü öğrencinin kendi başına ders tekrarı yaparak öğrenmesini gerektiren ve bu şekilde daha başarılı olacağı bir sınav uygulanmıştır. Sınavda orta düzeyde fakat belirleyici ve çalışan öğrenci ile çalışmayan öğrenciyi ayırıcı sorular bulunmaktadır. Sorulardan beşi de birden fazla konuya ait kazanımlar birleştirilmiş, böylece bir soru aracılığıyla birden fazla konuya ilişkin kazanım sorgulanmıştır. Bu açıdan 2025 AYT fizik soruları geçen yıla göre daha zor bir sınav olma niteliği taşımaktadır. Genel olarak 2025 Ayt fizik sınavı orta zorlukta ayırıcı sorulara içeren, konu ve kapsam geçerliliği kuvvetli ve ölçme güvenirliği yüksek bir test niteliği taşımaktadır."
Kimya: Açık, Anlaşılır ve Orta Zorlukta
Kimya testinin 11. sınıftan 7, 12. sınıftan 6 sorudan oluştuğunu belirten Kimya Bölüm Başkanı Demet Akçayöz, "2025 AYT kimya testi müfredata uygun olarak hazırlanmış olup 7 soru 11. sınıf, 6 soru 12. sınıf kazanımlarını kapsamaktadır. Sınav genel itibari ile bilgi temelli, açık ve anlaşılır sorulardan oluşmaktadır. Sınavda işlem gerektiren soru sayısının az olması dikkat çekicidir. Zorluk seviyesi açısından değerlendirildiğinde sınav orta düzeyde olup 3-4 sorunun öğrencileri zorlayabileceği düşünülmektedir. Sonuç olarak kimya soruları beklenen düzeyde sorulmuş olup hem bilgi hem de çıkarım yapmayı gerektirmektedir. Konu hâkimiyeti olup ayrıntıları görebilen, okuduğunu anlayıp yorumlayabilen, temel kimya bilgisine sahip ve düzenli çalışan öğrencilerin yapabileceği düzeyde bir sınavdır." diye konuştu.
Biyoloji: Bilgi Ağırlıklı, Çeldirici Sorular Dikkat Çekti
Biyoloji Bölüm Başkanı Taner Altunbaran da 11. ve 12. sınıf kazanımlarından dengeli biçimde soru sorulduğunu belirterek şöyle dedi: "AYT ‘de 11. sınıftan 7 soru, 12. sınıftan 6 soru sorulmuştur. 11. sınıftan sinir sistemi, sindirim sistemi, bağışıklık, üriner sistem, üreme sistemi ve embriyonik gelişim konularından 1 ve komünite ekolojisinde 2 soru gelmiştir. 12. sınıftan; nükleik asitlerin keşfi ve önemi, biyoteknoloji, fotosentez, fermantasyon, konularından 1, bitki biyolojisinden 2 soru gelmiştir. Bu sorular bitkide taşıma ve çiçekli bitkilerde üremedir. Sınav yorumdan ziyade bilgiyi ölçen, konuları detaylıca bilen öğrencileri dahi düşürebilecek çeldiricilere sahip zorluktadır. Bir soruda birden fazla kazanımın sorulduğu öğrencinin birden fazla konuyu bilmesini gerektiren, geçen yıla göre daha zor bir sınav olduğu görülmektedir."
YORUMLAR