Kadir Has Üniversitesi'nden Disiplinlerarası Bir Yüksek Lisans Programı: Uluslararası Ekonomi Politik

Küreselleşme, finansallaşma, neoliberalizm, ekonomik milliyetçilik, popülizm, devlet kapitalizmi, demokratik gerileme, artan eşitsizlikler ve iklim değişikliği…

Ekonomi, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi disiplinlerinden beslenen Uluslararası Ekonomi Politik Yüksek Lisans Programı, güncel eğitim yöntemleri ile alanlarında tanınmış akademisyenler tarafından verilen çok çeşitli seçmeli dersleri adaylara sunuyor. Güz Dönemi’nde başlayacak disiplinlerarası programımız tezli ve İngilizce oluşuyla fark yaratıyor.

Küreselleşme, finansallaşma, neoliberalizm, ekonomik milliyetçilik, popülizm, devlet kapitalizmi, demokratik gerileme, artan eşitsizlikler ve iklim değişikliği… Dünyanın köklü değişikliklerden geçtiği ve her düzeyde ve ölçekte büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığı günümüzde, Uluslararası Ekonomik Politik tüm bu süreçlerin doğasını, sebeplerini ve sonuçlarını incelemede ve anlamlandırmada sunduğu farklı çerçeveler bakımından son derece önemli ve kritik bir disiplin olarak ön plana çıkıyor.

Ağırlıklı olarak Ekonomi, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi disiplinlerinden beslenen ve disiplinlerarası bir araştırma gündemi sunan, İngilizce ve Tezli olan Uluslararası Ekonomi Politik (UEP) yüksek lisans programımız, günlük yaşamımızı ve refahımızı doğrudan etkileyen önemli gelişmelerin analitik ve bilimsel olarak incelenebilmesi için gerekli olan teorik ve metodolojik altyapıyı sunuyor.

Piyasa ve devlet, ekonomi ve siyaset, zenginlik ve güç arasındaki karmaşık dinamiğin farklı fakat birbiriyle de ilişkili alanlarını bilimsel yaklaşımlarla araştırabilmek ve anlayabilmek amacıyla kapsamlı bir UEP çerçevesi oluşturan programda üretim, ticaret, finans, emek, kalkınma, cinsiyet, çevre, güvenlik ve küresel yönetişim gibi konu ve alanlar ön plana çıkıyor.

Programımızda, güncel eğitim yöntemleri ile alanlarında tanınmış akademisyenler tarafından verilen çok çeşitli seçmeli dersler veriliyor. Adayların aynı zamanda akademisyenlerin ulusal ve uluslararası araştırma projelerinde yer alarak burs alma imkanları bulunuyor.

14 haftalık Güz-Bahar yarıyılları itibarıyla 4 yarıyıl, 2 akademik yılda tamamlanan bu program, toplam 9 ders ve yüksek lisans tezinden oluşuyor. İlk ve ikinci yarıyıllarda 1’er tane olmak üzere (sırasıyla Araştırma Yöntemleri ve Seminer dersleri) öğrencilerin toplamda 2 zorunlu ders ve 7 seçmeli ders almaları öngörülüyor. Akademik kariyer hedefi olan veya mesleki niteliklerini geliştirmeye yönelik hedefleri bulunan tüm adayların başvurularını bekliyoruz.


PROGRAMDA KİMLER DERS VERİYOR?

Uluslararası Ekonomi Politik yüksek lisans programımızda ders veren akademisyenlerimiz ve araştırma alanları şöyle:

Prof. Dr. Özgür Orhangazi: Ekonomi Politik, Monopolleşme, Fikri Mülkiyet, Finansallaşma

Prof. Dr. Alp Erinç Yeldan: Kalkınmanın Makroekonomisi, İklim Krizi, 21. Yüzyılda Küresel Kapitalizm, Türkiye Ekonomisi

Dr. Öğr. Üyesi Gözde Çörekçioğlu İshakoğlu: Ekonomi Politik, Toplumsal Cinsiyet, Çalışma Ekonomisi

Dr. Öğr. Üyesi H. Emrah Karaoğuz: Kalkınmanın Ekonomi Politiği, Küreselleşme, İktisadi Milliyetçilik/Teknolojik Milliyetçilik

Dr. Öğr. Üyesi Berkay Ayhan: Kültürel Ekonomi Politik, Finansallaşma, Hanehalkı Borçluluğu

Dr. Öğr. Üyesi Kerem Yıldırım: Karşılaştırmalı Politika, Siyasal Davranış, Parti Politikası

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kerem Çoban: Karşılaştırmalı Kamu Politikası, Düzenleyici Yönetişim, Uluslararası Ekonomi Politik


AÇILACAK DERSLERDEN ÖN PLANA ÇIKANLAR

Uluslararası Ekonomi Politik

Politik Ekonomi

İleri Politik Ekonomi

Türkiye Ekonomisi

Makroekonomi

İleri Makroekonomi

Ekonometri

Uygulamalı Ekonometri

Küresel Bağlamda Pazar, Devlet ve Toplum

Küreselleşme Çalışmaları

Karşılaştırmalı Politika

Kamu Yönetimi Kuramları ve Çağdaş Uygulamalar

Siyasa Çalışmaları
Programla ilgili daha fazla bilgi almak için KHAS Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün sayfasını ziyaret edebilirsiniz: https://bit.ly/UluslararasıEkonomiPolitikYüksekLisans

küreselleşme neoliberalizm ekonomik milliyetçilik popülizm devlet kapitalizmi