Alinur Aktaş: "Alnım ak, gönlüm rahat. İz bırakan işler yaptık"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bir otelde düzenlenen toplantıda 6,5 senelik görev süresini değerlendirdi.

Alinur Aktaş: "Alnım ak, gönlüm rahat. İz bırakan işler yaptık"
03 Nisan 2024 - 17:11

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 6,5 senelik görev süresinde yaptıklarını anlatarak, hakkındaki iddialara da cevap verdi. Başkan Aktaş, “Sırtımda hiçbir kamburum yok. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı olarak gördük biz bunu. Alnım ak, gönlüm rahat. Kazananlara hayırlı olsun. Kazanan Bursa olsun” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bir otelde düzenlenen toplantıda 6,5 senelik görev süresini değerlendirdi. Son seçimlerde hür iradesiyle sandığa giden ve demokrasinin gereğini yerine getiren başta Bursalı hemşeriler olmak üzere tüm vatandaşlara teşekkür eden Başkan Alinur Aktaş, sandığa gitmeyenlerin de muhakkak bir mazereti olduğuna inandığını ifade etti. Bursa’da son seçimde 505 bin 650 kişinin sandığa gitmediğini hatırlatan Başkan Aktaş, “Ortada böyle bir enteresan bir rakam var. Bu da bir önceki seçime göre 210 binden fazla insan sandığa gelmemiş. Bana göre bu ciddi dipnotlardan bir tanesidir. Vatandaşlarımızın biraz seçimle alakalı, yani diğer kodları falan incelediğimizde, diğer rakamları incelediğimizde biraz böyle protest bir tavırla da hareket ettiklerini sandıkta gösteren bir şey olduğu söyleniyor” dedi.


“Hangi çağda yaşıyoruz?”

Şehri yönetmeye talip olan insanların sorumluluk çerçevesinde konuşması gerektiğini anlatan Başkan Aktaş, “Ben anı yaşayan bir insanım. Benim görevim neyse ben o görevi en iyi şekilde yaparım. Benim artık Perşembe günü itibariyle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevim yok. Dolayısıyla ben kendi işime, kendi konuma adapte olacağım. Ama sorumluluk makamında bulunan insanların her konuştuğunu büyük bir sorumlulukla konuşması lazım. Belediye binasından tırlarla dosya çıkarılmasından bahsediliyor. Hangi çağda yaşıyoruz? Kan dondurucu ve dehşet verici bir olay. Böyle bir şey olamaz. Hatta arkadaşlara ‘binadaki nöbetçi arkadaşalar sorun’ dedim. Kamera kayıtlarının incelenmesini istedim. Böyle bir olay da yok. Ben bu tür usulleri bilmem. Bu yaklaşım hiç hoş olmadı” diye konuştu.


“Maaşları dün itibariyle yollandı”

Son dönemde Büyükşehir Belediyesi’ndeki maaş mevzuunun da konuşulduğunu söyleyen Başkan Aktaş, “Buradan tekrar ilan ediyorum. Bütün şirketlerin maaşları dün itibariyle yollandı zaten. Bizim güncel rakamla 12 bin 980 çalışanımız var. Maaşlar zaten normalde her ayın 7-8’i gibi yatırılıyor. Onların maaşlarının yatırılması için kararnameye de gerek yok. BUSKİ zaten kendi bünyesinde veriyor. Bünyemizde ayrıca 2 bin kusur civarında da memur çalışıyor. Memurların maaşı ise her ayın 15’inde yatıyor. Erken yatırılması için bir kararname çıkması gerekiyor. Kararın çıkarılacağına da inanıyorum. Ona rağmen bunun da parası hazır” dedi.

“Biz de ağabeylik yaptık”
Kendisinin hala görev başındaki bir belediye başkanı olduğunu anlatan Başkan Aktaş, “Bu nasıl bir saygısızlıktır. Mustafa Bey, Genel Sekreterimi arayıp talimatlar veriyor. Seçildiniz evet ama henüz mazbatayı alarak göreve gelmediniz ki? Gerçekten çok üzüldüm. 20 sene belediye başkanlığı yapmış sorumluluk sahibi insanın bunun söylemesi doğru olmadı. Genel Sekreterim de kendisine de çok güzel şekilde izah etti. Şimdiye kadar hiç Büyükşehir Belediyesi’nde maaşların yatırılmadığını duydunuz mu? Mustafa Bey dün telefonda diyor ki, ‘Sayın Genel Sekreter, kimseye herhangi bir ödeme yapmayın. Kulağımıza bazı duyumlar geliyor’ diyor. Dijital çağda yaşıyoruz Allah aşkına. Kendisine buradan çok rahat olmasını ifade etmek istiyorum. Belediyede yıllarca maaş konusunu hiç konuşulmadı. Sayesinde bu konuda konuşulmuş oldu. Algı oluşturularak ‘Mustafa ağabeyiniz geliyor’ diyorlar. Biz de ağabeylik yaptık. Despotluk falan yapmadık kimseye. Kimsenin maaşı kalmadı. ‘Alın teri kurumadan işçinin hakkını verin’ zihniyetinde insanlarız. Gerçekten çok üzüldüğümü dipnot olarak söylemek istiyorum” dedi.

“Sırtımda hiçbir kamburum yok”
Her yöneticinin şehrini gülümsetmek isteyeceğini belirten Başkan Aktaş, “Belediye başkanı şehreminidir. Şehrin emirliğini yapacak kişi de böyle tezviratlarla, algılarla vatandaşı yönlendirmemeli. Mevcut veya görevi bırakacak belediye başkanını zan altında bırakacak söylemlerle tavır takınmamalı. Büyük bir suhuletle olaylara yaklaşması lazım. Çok zor bir 5 yıla rağmen birçok olaylar başarıldı. Geldiğimiz noktada durum ortada. Nihayetinde Mustafa Bey de bazı vaatlerde bulundu. Bu vaatleri gerçekleştirmek adına muhakkak güvendiği yerler vardır. Hesabını kitabını yapacaktır. Az çok bütçeyi, imkânları tahmin ediyordur. Bu vaatleri ortaya koydu. Gerçekleştirmek adına mazeret üretmeden şehrin katmanlarıyla birlikte hareket edecektir. Bursalı hemşehrilerimiz şunu bilsinler. Sırtımda hiçbir kamburum yok. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı olarak gördük biz bunu. Benim alnım ak, gönlüm rahat. İz bırakan işler yaptık. 2 gündür de çok az uyumama rağmen çok güzel uyku uyuyorum. Artık bunlar benim sorumluluğumdaki işler değil. Dolayısıyla bu manada ben sorumluluk sahibi insanların sorumluluk sahibi gibi hareket etmesini özellikle istirham ediyorum” dedi.

“Bu şehirde yaşıyorum”
CHP Genel Başkanının Bursa geldiğinde ‘Bizim bir tane mega projemiz var. Alinur Aktaş’ı değiştirmek’ dediğini hatırlatan Başkan Aktaş, “Evet, Perşembe sabahından itibaren Alinur Aktaş belediye başkanı değil. Mustafa Bey yeni dönemde görevi devralacak hayırlısıyla. Ben bu şehirde yaşayan bir vatandaş olarak kendisine başarılar diliyorum. Seçmen sadece Bursa’da değil Türkiye’de de aynı sesi çıkardı. Aynı ifadeyi kullandı. Rahmetli Demirel'in 'tencere ve ceple oynanırsa netice sıkıntı olur' gibi böyle belirli söylemleri var. 20 milyondan 13 milyona düşen oydan, bir önceki seçimlerdeki oyun varlığından görürsünüz. Sandığa gitmeme oranının anormal derecede arttığını görüyorsunuz. Bu aslında birçok şeyin de rengini gösteriyor. Çevremden biliyorum. ‘Gidersem dayanamam ampule basarım çünkü. Gitmeyeceğim’ dedi. Gitmeyerek protesto etti. O kadar çok kişiden bu muhabbeti dinledim ki. Bunların hiçbirini mazeret olarak söylemiyorum. Nihayetinde bir seçimi kaybettik. Kazananlara hayırlı olsun. Kazanan Bursa olsun. İnşallah bu süreçte Bursa’ya güzel işler yapılsın. Bende kendi arabamla bu şehrin sokaklarında dolaşacağım. Bu şehirde yaşıyorum. Bu şehirde hizmet alan bir vatandaşım. 15 günden sonra benim mekânım işyerim olacak. İleriye dönük herhangi bir beklenti içerisinde değilim. 20 yoğun yılın ardından biraz daha dinlenmeye ihtiyacım olduğunu düşünüyorum. Daha önceden aldığım kararla perşembe günü umreye gideceğim” dedi.

“Hiçbiri zarar etmiyor”
Belediyenin mevcut mali durumunu anlatan Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Onlarca yeni tesis açılmasına rağmen personel sayımız artmadığı gibi azaldı. 2017 yılında ben göreve geldiğimde 3,2 milyar olan borç toplamı, yani bütçenin 1,34'ü kadar borç varken güncel 7,1 milyar borcumuz var. Bütçenin de 0,35'i kadar borcumuz var. 1,4 milyar vergi borcu, 9 milyon bütçe emaneti, yani müteahhitlere olan borçlar. 1,9 milyar iç borç, anapara ve faiz. 85 milyon avro, 2,9 milyar lira da dış borç. Yani 3 milyar civarında eski kalan avro borçları, avro 34,52 arkadaşlar. Göreve geldiğimde 4,69'du, bunu da ifade etmiş olayım. Ben biliyorsunuz iç borç yaptım, yani dışarıdan yurt dışı kredisi Büyükşehir’e rağmen kullanmadım. Burfaş, Binted, Kültür AŞ, Burkent, Besaş, Jeotermal AŞ, Tarım AŞ iştiraklerimizde hiçbir sıkıntımız. Hiçbiri zarar etmiyor. Sadece BURULAŞ ile alakalı zararımız var. Onun sebebi de, 115 liralık öğrenci kartını 200 lira yaptık. 2 katı bile değil. Ancak, asgari ücret 12 katı, akaryakıt 10 katı, elektrik 8 katı arttı. Ucuz ulaşım politikası yüzünden böyle olduğunu daha önce de ifade etmiştim. Zararın sebebi bu. Bunu belediye ayağından fonluyoruz” dedi.

Hazırlanan sunumla görev süresi boyunca hayata geçirilen projeleri katılımcılarla paylaşan Aktaş, kentsel dönüşüm, ağaçlandırma, sahil çalışmaları, katı atık işleme ve aktarma tesisleri, yenilenebilir enerji, kültür tesisleri ve restorasyon gibi projelerinden bahsetti. Bursa'da ulaşım anlamında büyük yol kat edildiğini belirten Aktaş, kentin trafik sorununda dünya ve Türkiye sıralamasında gerilediğini dile getirdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Muhtarlık kurumuna gerek var mı?
Muhtarlık kurumuna gerek var mı?
Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu
Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nda ödüller...