3. Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi'nin hazırlık çalışmaları devam ediyor

Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) tarafından 05-06 Kasım 2021 tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenlenen 3. Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi’nin hazırlık çalışmaları yoğun bir biçimde devam ediyor.

3. Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi'nin hazırlık çalışmaları devam ediyor
21 Ağustos 2021 - 12:03

Kongre’de Dünyanın Geleceği Konuşulacak

Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) tarafından 05-06 Kasım 2021 tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenlenen 3. Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi’nin hazırlık çalışmaları yoğun bir biçimde devam ediyor. Kongre Düzenleme Kurulu ve TARGET Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ, “Ülkemizin değişik bölgelerinden akademisyen ve uzmanların Kongremize katılmak için gelen talepleri üzerine Kongre Düzenleme Kurulu’nun Bildiri Özeti Son Gönderim Tarihi’ni uzatarak 17 Eylül 2021 Cuma günü olarak belirlediğini” açıkladı.

Prof. Taluğ, “Pandemi, tarım ve gıda sisteminin sorunlarını daha açık bir biçimde ortaya çıkardı; kırılganlıklarını gözler önüne serdi. Tarımsal üretimden kopuşları hızlandırdı, güvenilir gıdaya erişmekte yaşanan sorunları ve eşitsizlikleri derinleştirdi. Bugün dünya nüfusunun önemli bir kısmı açlıkla baş etmeye çalışırken en az onun iki katı insan da her an açlığın pençesine düşme tehdidiyle karşı karşıya yaşıyor. Buna karşın giderek artan sayıda insan obezite ve yol açtığı sağlık sorunlarıyla boğuşuyor. Bir diğer ironik gerçek ise, üretilen gıdaların yaklaşık üçte birinin gıda kayıpları ve israfı nedeniyle tüketilmeden çöpe gidiyor olmasıdır” dedi.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde iklim krizinin de şiddetli şekilde hissedilmeye başlandığını vurgulayan Prof. Taluğ, “Son günlerde farklı bölgelerimizde yaşanan orman yangınları ve sel felaketleri, insanlığın, ülkemizin ve doğanın geleceği için çok kaygı verici bir noktaya ulaşmıştır. Doğanın esenliği için yapılması gereken çok acil işler, alınması gereken önlemler var. Bilimin gösterdiği yolu dikkate almayan, etik değerleri gözetmeyen insan faaliyetlerine doğa bir yere kadar tahammül ediyor; sonrasında bir şekilde kurallarını işletiyor. Doğaya kendisini onaracak fırsatı vermek gerekiyor. Günümüzde ve gelecekte daha yaşanabilir bir dünya adına herkesin sorumluluğu var. İklim krizinin etkilerinin en çok bu krizde en az suçu bulunan ülkelerde görüleceğini, bu ülkelerin böylesi sorunlarla başa çıkacak kaynaklardan ve birikimden yoksun olmaları nedeniyle çok daha olumsuz etkileneceklerini, bu nedenle de iklim adaletsizliğinin acımasızca yaşanacağı görülüyor. İşte buradan hareketle Kongremiz’de ekoloji ve iklim başlıklarına daha fazla yer ayırmayı ve konunun etik boyutunu kapsamlı biçimde ele almayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Kongre ile ilgili ayrıntılı bilgilere www.targetcongress.com web sitesinden ulaşılabileceğini hatırlatan Prof. Taluğ, “Etik değerlerin toplum yaşamında yeşermesi ve kökleşmesi tarım ve gıda sisteminde doğaya saygılı bir dönüşümünün güvencesi olacaktır. Aydınlık bir gelecek için gerekli önlemleri ivedilikle almak hem canlı ve cansız doğaya hem de gelecek kuşaklara karşı dünyanın emanetçisi olan insanın en temel insanlık ödevidir. Bu ödevin yerine getirilmesine katkıda bulunmak isteyen herkesi Kongre’ye katılmaya, Kongre’yi izlemeye davet ediyorum” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir Kitap Fuarı başladı
İzmir Kitap Fuarı başladı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 29'uncu kez kapılarını açtı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı...