Zeynep Şebnem Korkut: "Kadın olmak iş yaşamında hep zordu"

İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) geleneksel hale gelen Başarı Hikayeleri Sohbetleri’ni sürdürüyor.

Zeynep Şebnem Korkut: "Kadın olmak iş yaşamında hep zordu"
27 Nisan 2021 - 19:52

Toplantının açılışında konuşan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, Kadın üyelerinin başarı hikayesinin erkeklere göre çok daha etkileyici ve derslerle dolu olduğunu söyledi. Türkiye’de iş kadını olmanın zorluklarını, nerelerde ne tür mücadeleler verdiklerini kadınların bugün anlattıkları hikayelerden öğrendiklerini belirten Küçükkurt “O yüzden erkeklere nazaran başarıya ulaşmış kadınlar çok daha emek harcamış, bedel ödemiş, mücadele vermiş oluyorlar. Hepsini kutluyoruz” dedi.
 
İZSİAD’ın konuğu olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren İnci Sigorta Acenteliği Sahibi ve Genel Müdürü Zeynep Şebnem Korkut, iş yaşamının engelli koşu gibi olduğunu belirterek, “Hep engelleri aştım, hep bir mücadele içinde oldum ama asla yılgınlık göstermedim, hiç kimse karşısında da geri adım atmadım, bildiğim yoldan şaşmadım” dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ni bitirdiğini ancak hiç mesleğini yapamadığını ifade eden Korkut, “Mühendislik yapmak istedim ama iş şartları bana uymadı. Ben de önce bir firmada muhasebecilik yaparak iş yaşamına başladım ve 1991 yılında bir sigorta şirketinin bölge müdürlüğünde işe başladım” dedi.

O zaman müdürlükte kendisi dahil üç tane üniversite mezunu sigortacı olduğunu söyleyen Korkut, “İlk ayımda maaşımı alınca benden daha düşük maaş alan 10 yıllık çalışanın hışmına uğramıştım. O zaman anladım iş hayatı mücadele istiyor ve kimse size mücadele etmeden bir mevki, makam vermeyecek” dedi.

Bu firmada 1 buçuk yıl çalıştıktan ve 3 ayrı proje yönetmesine rağmen işten çıkarıldığını söyleyen Korkut, “İşten çıkarılırken ‘Yanlış kişiyi çıkarıyorsunuz, falanca kişi çalışırken benim çıkarılmamın mantığını anlamıyorum’ dedim. Müdürüm, ‘Kadınsın sen, ev geçindirmiyorsun, o yüzden seni çıkarıyoruz. O evli, ev geçindiriyor o yüzden onu değil seni çıkarıyoruz’ dedi. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin olmadığı bir başka kırılma anını da bu şekilde yaşadım. İş yaşamında kadın erkeğe göre çok daha fazla çalışmalı, buna rağmen ayrımcılıkla da mücadele ettik, ediyoruz” diye konuştu.
 
“Kadınlara çıkarılan engelleri hep aştım” 
1994 yılında kendi acentesini kurduğunu, ancak şirketi kurarken yasa gereği eşinden şirket kurabilir muvaffakatnamesi almak durumunda kaldığı hatırlatan Korkut, “Eşim bu konularda eşitlikçi bir insan, sorun olmadı, ancak kadınlar olarak iş yaparken bile eşten izin almak durumunda kaldığımız bir dönemde var olma çabası verdim” dedi.
Kadın olduğu için sürekli bir ayrımcılığa uğradığını ama asla pes etmediğini ifade eden Korkut, “O zaman çalıştığım sigorta şirketinin Karşıyaka’da bulunan büyük bir acentesi vardı. Ben de Karşıyaka’daki evimi ofis olarak gösterince, bu acentenin sahibi bölge müdürümüze, ‘Mini eteklilere acentelik vereceksiniz, bizim işimizi elimizden alacaksınız’ dedi. Ben de ‘mini etek giymeden, hatta etek giymeden size sigortacılık nasıl yapılır, öğreteceğim’ dedim, 40 yaşıma kadar ne etek giydim ne de elbise. Ama nasıl çalışılır herkese de gösterdim” dedi.
 
“30 şube, 100 milyon ciro, 83 çalışan”
 1998 yılında İnci Holding’den teklif aldığını belirten Korkut, “’İnci Sigorta’yı senin yönetimine veriyoruz’ dediler ama ne personel ne de ofis var. Arşivi boşaltarak bana oda yaptık. İnci Sigorta’nın masası, sandalyesi, arşivi, benim getirdiğim belgelerle oldu. İnci Sigorta’yı böyle yarattık. Benim portföyüm neyse İnci Sigorta’nın portföyü de oydu” dedi.
17 sene boyunca Cevdet Bey’in beş kızının yönetimde olduğu sürece İnci Holding bünyesinde çalıştığını ifade eden Korkut, “Holding yönetimi, üçüncü kuşağa devredilirken şirketlere ortaklıklar alma ya da kimi şirketleri satma kararları aldılar. İnci Sigorta’yı satarlarsa tüm portföyü ile gideceğimi, satılacaksa bana satmalarını istedim. Bir de şart sundum: İsmiyle beraber alacağım. Kendi soyadları olmasına rağmen kabul ettiler, sağ olsunlar. Böylece 17 yıllık emeğimi İnci Holding’den satın alarak kendi şirketimi tekrar yaratmış oldum. Bugün 30 ayrı şubesi, 83 kişilik çalışan kadrosu, 100 milyon TL’nin üzerinde bir ciroyla 16 şirketin acentesi olarak yoluma devam ediyorum” diye konuştu.

İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) geleneksel hale gelen Başarı Hikayeleri Sohbetleri’ni sürdürüyor. İnci Sigorta Acenteliği Sahibi ve Genel Müdürü Zeynep Şebnem Korkut, online yapılan toplantıda, iş yaşamında yaşadığı sorunları ve tecrübelerini İZSİAD üyeleri ile paylaştı. Kadın olarak iş yaşamında zorlukları aşarak sıfırdan kariyer sahibi olduğunu söyleyen Korkut, “’Mini etek giyecekler, işimizi elimizden alacaklar’ diyerek önümüze set çeken meslektaşlarıma karşı mücadele verdim, 40 yaşına kadar etek giymeden çalışmak durumunda kaldım. Kadın olmak iş yaşamında hep zor oldu” dedi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz kalmadı
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz...
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet...