Yoganın insan hayatına etkileri neler?

Youtube kanalı Yogadayoga üzerinden özel eğitimler veren Zeynep Şensoy yoganın insan hayatı üzerindeki etkilerini MAG okurları ile paylaştı: “Türkiye’nin ilk sertifikalı eğitmeni olmaktan gurur duyuyorum”

Yoganın insan hayatına etkileri neler?
16 Nisan 2021 - 03:11

Yüz yogası ile başladığı yolculuğunda Hatha yogası ve hamile yogasını de ekleyen Türkiyen’nin sertifikalı eğitmeni Zeynep Şensoy, yoga ile tanışma hikayesini ve çalışmalarını MAG okurlarına anlattı. 

Herkesin sadece yüz yogası ile sınırlı kalmamasını belirten ünlü eğitmen, hamile yogasını öğrenirken bir kadın olarak kendi vücudunu tam anlamıyla tanımak ve kavramak için istediğini belirtti. Yoganın her insanda mental ve fiziksel olarak faydalarının değiştiğini belirten Şensoy, “Yogada her hareket bir meditasyon. Yoga, pilates, yüzme ya da koşudan çok farklı çünkü bir poza girince o pozun içinde o kadar çok noktaya dikkat etmek gerekiyor ki o pozların içindeyken kendi bedeninizden başka hiçbir şey ile ilgilenemez oluyorsunuz” diye konuştu. Yoga’nın doğru bir şekilde yapıldığında gerçekten bir mucize olduğuna inandığını belirten Şensoy, “ İnsanın kendini tanıması, ihtiyaçlarını kavrayabilmesi ve yönelmesi ile her yaşının hem yüz hem bedensel hemde ruhsal olarak mutlusu oluyor” dedi. 

Ruhun ve Bedenin Şifası

Youtube kanalı Yogadayoga üzerinden özel eğitimler veren Yoga Eğitmeni Zeynep Şensoy’un, bu alana yönelme serüveni, markasının kuruluş hikâyesi ve yoganın insan hayatına etkilerini tüm detayları ile ele aldığı samimi röportajı sizlerle...

Öncelikle bize kendinizden ve kariyer serüveninizden bahsedebilir misiniz?
Aslında ekonomistim. Kurumsal bir firmada ekonomist olarak kredi değerlendirme yapıyordum ama çocukluğumdan beri spor hayatımda vardı. Çocukken karateciydim. Spor akademisine gitmek isterken bir anda kendimi ekonomi okurken buldum. Kurumsal hayatın kendimde çok deformasyonunu görünce “ne yapabilirim?” diye düşünürken diksiyon kursuna gitmiştim. Diksiyon hocamın yönlendirmesi ile karşıma yüz yogası çıktı. Yüz yogası çıkınca ona yöneldim. Pratikleşmeye başlayınca aslında yüz yogası hocamın çok iyi bir yoga hocası olduğunu keşfettim. Böyle olunca hem yoga hem de yüz yogası hayatıma girdi. Yogaya ilk başladığımda küçüklükten beri spor yapan biri olarak daha önce hiç bedenimin hareket etmediğini hissetmiştim.

2014’te kurduğunuz Yogadayoga markanız ile Türkiye’de workshoplar düzenleyip özel dersler veriyorsunuz. Yoga sizin için ne ifade ediyor?
2014 yılında kurdum ama onu öncesinde iki buçuk sene boyunca hem yüz yogası hem de Hatha yogasını pratiklendiriyordum. Yogadayoga’yı kurunca kurumsal hayattan tamamen ayrılmış oldum. Yaklaşık altı buçuk senedir aktif olarak eğitmenlik yapmaya çalışıyorum. Benim için de inanılmaz bir yolculuk.

Yogaya nasıl yöneldiniz? Sizin için bir tutku muydu?
Birkaç cümle ile anlatması çok zor ama yoga, her şeyden önce bedenimi tanımaya çalıştığım bunula birlikte nefesi ve zihnide bu işin parçasına dahil etmeye çalıştığım muhteşem bir yolculuk. Hiç bitmeyen bir yolculuk bu ve bitmesini de hiç istemiyorum. Ömür boyu beni her açıdan beslemesini ve şifalandırmasını diliyorum. Benim yoga yolculuğum ilk olarak yüz yogası ile başladı. Kurumsal hayattan ayrılmak, masa başı işten sıyrılmak ve işin içinde güzellik ve kadın olsun diye düşünürken yogaya yöneldim. Yüz yogasının sadece estetik kaygı ile yapılmasından ziyade yüzdeki kaslarla ilgilenince bütün bedene şifa verdiğini kendimde keşfetmiş oldum. Bu nedenle yüz yogası ben de bir tutku haline dönüştü. Türkiye’nin ilk sertifikalı eğitmeni olmaktan çok gurur duyuyorum. Bugün hem yoga hem de bütün oyuncu camiasında yüz yogası önemli bir yer aldı. Herkes bir şekilde yönelmeye başladı. İnsanlara ilham vermek, ışık olabilmek, verdiğim eğitimler sayesinde insanların hem dış görünüşlerine hem de ruhlarına ucundan da olsa dokunabilmek beni çok mutlu ediyor.

Verdiğiniz eğitimlerden detaylıca bahsedebilir misiniz? Özellikle yüz, hatha ve hamile yogasına yönelmenizin sebebi nedir?
Hamile yogasına eğilmemdeki en büyük neden, eğitimini alırken hamilelik düşünmüyor olsam da bir kadın olarak bedenimi tanımak istedim. Eğitime dişiliğin daha fazla anlatıldığı, doğum ve hamilelik sürecinin daha çok üstünde durulduğu bir süreç olması açısından katılmıştım. Daha sonra bir baktım ki vücut inanılmaz bir sistem harika bir matematik ve bu sistemin içine girdikçe parçaları keşfederek bu parçalardan sifa bulmaya çalışıyorsunuz. O yüzden hamile yogası da hayatıma girdi. Ancak hamile yogası dersi yerine daha çok yüz yogası ve Hatha yogası dersleri veriyorum.

Her yaşta genç kalmanın sırrı olan yüz yogası hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Yüz yogası her yaşta genç kalmak demek doğru mu bilemiyorum. Her yaşın kendi dinamiği, kendi mutlu ifadesi olması diye adlandırıyorum ben çünkü her yaşta genç kalmak dediğimizde biraz umut tacirliği oluyor. Kırk yaşında iken yirmi yaşında olmayı hedeflemiyoruz. Yüz yogasında kendi yaşımızın dinamiği, kendi yaşımızın aktif bir yüzünü ve bunun ile beraber boyun gibi birçok yeri çalıştırdığımız için kendi yaşımızın dinamiğini sağlamaya çalışıyoruz diyelim. Sadece herkesin yüz yogası ile sınırlı kalmasını değil bedensel hareketlerine ve beslenmelerine çok fazla dikkat etmeleri gerektiğini vurgulamaya çalışıyorum.

Yoganın insan hayatındaki etkilerini öğrenebilir miyiz? Sizce yoganın mental ve fiziksel artıları nelerdir?

Hem mental hem fiziksel faydaları kişiden kişiye değişir ama yogada her hareket bir meditasyon aslında. Hem meditasyona oturmak var hem de bir pozisyonda medistasyona girmek var. Yoga, pilates, yüzme ya da koşudan çok farklı çünkü bir poza girince o pozun içinde o kadar çok noktaya dikkat etmek gerekiyor ki o pozların içindeyken kendi bedeninizden başka hiçbir şey ile ilgilenemez oluyorsunuz. Bu durum ilerliyor ve sonunda o zorlayıcı pozların içerisinde nefesi de rahatlatmaya ve kontrol etmeye başlamışsınız. Nefese odaklanmaya öğrendikten sonra ise yavaş yavaş zihinsel olarak da pozlar içinde rahatlamaya başlıyorsunuz. Yoga doğru şekilde yapıldığı zaman gerçekten bir mucize diyebilirim. İnsanın kendini tanıması, ihtiyaçlarını kavrayabilmesi ve yönelmesi ile her yaşının hem yüz hem bedensel bende ruhsal olarak mutlusu oluyor. 



Dillere destan güzelliği ve başarılı kariyeri ile isminden sıkça söz ettiren Nurgül Yeşilçay’ın kapak yıldızı olduğu MAG Nisan,   dopdolu içeriği, 23 Nisan Çocuk Bayramı’na özel hazırlanan dosya konusu, röportajları ve yazarları ile www.magdergi.com.tr , Turkcell Dergilik, Google Play, Apple Store, Issue, Türk Telekom’da online olarak okurlarıyla buluşuyor. Keyifli içeriğimizi ve gündeme dair gelişmeleri @magdergi Instagram hesabından takip edebilirsiniz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"