Yılbaşı Akşamı Takılarınız Sağlığınızdan Etmesin

Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, takı alerjisi ve korunma yolları hakkında bilgi verdi...

Yılbaşı Akşamı Takılarınız Sağlığınızdan Etmesin
30 Aralık 2018 - 20:02

Çeşit çeşit, rengarenk takılar her kadının vazgeçilmezi. Özellikle yılbaşı gecesi gibi özel günlerde kıyafetini gösterişli takılarla tamamlamak isteyen kadınların ortak problemi ise takı alerjisi. Ancak sağlığa zarar veren sadece imitasyon takılar değil. Düşük ayarlı altın ve gümüşlerde de imitasyon ürünlerde alerjiye sebep olduğu bilinen nikel maddesi bulunabiliyor. Takı hassasiyeti olanların 24 ayar altın, som gümüş ya da kumaş takılar tercih etmeleri gerekiyor. Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, takı alerjisi ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Yüksek ayarlı altın ve gümüş alerji yapmıyor

Takı alerjisi, takıların içinde bulunan bazı maddelerin deriye teması ile ortaya çıkan alerjik reaksiyonlardır. Takı alerjilerinden sorumlu başlıca madde olan nikel, özellikle metal takılarda çok sık kullanılmaktadır. Aynı şekilde düşük ayarlı altın ve gümüş takılarda da nikel kullanımı yaygındır. Özellikle kolye, küpe, yüzük, tokaların metal aksesuarları, giysilerin zımbaları ve metal düğmelerin temas yerlerinde alerjik reaksiyon görülüyorsa imitasyon metal takılardan uzak durulmalı, yüksek ayarlı gümüş ve altın takılar tercih edilmelidir. Yüksek ayarlı altın ve gümüşün alerjik reaksiyon yapma ihtimali çok düşüktür. Ayrıca bazı takılarda kullanılan boyalar da alerjik reaksiyon sebebi olabilmektedir.

Kuru cilt tipine sahip kişiler dikkat!

Takı alerjisi daha çok;

• Hassas

• Alerjik bünyeli

• Egzamaya yatkın

• Kuru cilt tiplerinde görülmektedir.

Kuru cilt tipinin çevresel faktörlere ya da alerjik maddelere reaksiyon verme ihtimali çok daha yüksektir. Yine yaz aylarında sıcak ve terlemeye bağlı cilt reaksiyonları daha sık görülmektedir. Sıcaktan vücudun terlemesi sebebiyle nikel deriye daha yoğun temas etmektedir. Bu nedenle özellikle kuru ciltlerde mutlaka banyodan sonra nemlendirici önerilir. Nemlendirme, cildin bu tarz reaksiyonlara karşı savunmasını artırarak, deride bariyer sağlamaktadır.

Yama testiyle cildin nelere hassasiyeti olduğu belirlenebiliyor

Ciltte alerjik reaksiyonlar ortaya çıkıyorsa mutlaka bir dermatoloğa başvurulması önerilmektedir. Muayene sonrası hekim uygun görürse hastalara yama testi adı verilen, alerjik reaksiyonlara en sık neden olan maddelerden oluşan bir test yapılır. Hastanın sırtına yapıştırılarak 48 saat deride bekletilir. Kişide herhangi bir maddeye karşı alerjik reaksiyon varsa, buna sebebiyet veren maddenin ne olduğu belirlenir. Alerjik reaksiyonlar; kızarıklık, kaşıntı ile başlayıp temasın uzun süre devam ettiği hallerde sulu yaralara hatta mikrop kaparak enfeksiyonlara dahi sebebiyet verebilmektedir.

Takı alerjisine karşı öneriler

• Yüksek ayarlı altın, gümüş veya kumaş takılar kullanılabilir.

• Direkt deriye temas ettirmek yerine kolye gibi takılar giysilerin üzerinde kullanılabilir.

• Terliyken takı takılmamalıdır.

• Temas süresi önemlidir. Birkaç saatte reaksiyon göstermezken aynı takının günlerce vücuda temas etmesi, uyurken dahi çıkarılmaması problem yaratabilmektedir.

• İmitasyon takıların üzerine şeffaf oje sürülerek hem kararması engellenir hem de alerjik vücutlarla temas etmemesi sağlanabilmektedir. Uzun vadede kalıcı bir çözüm yolu olmasa da ojeye alerjisi olmayan kişiler bu yolu da tercih edebilir. Belli bir süre sonra sürülen cila soyulacağı için işlemin tekrarlanmasına özen gösterilmelidir.

• Atopik bünye denilen alerjik bünyeli kişiler mutlaka banyodan sonra özel nemlendiriciler kullanmalıdır.

• Makyaj malzemesinin üzerine veya parfüm sıkılan yerin üzerine imitasyon ürün takmak bu tarz reaksiyonları artırmaktadır.

• Güneş de takı alerjisini artırır. Ayrıca lekelenmelere de sebebiyet verir. Bunun yanında takı alerjisi ortaya çıktıktan sonra mutlaka güneşten korunmak gerekmektedir.

• Ciltte çizik, yara izi, sivilcelenme gibi deri bütünlüğü bozulmaları varsa o bölgeye imitasyon takı temas etmemelidir. Alerjik olmayan ciltlerde bile bu tür bozukluklara takı değmesi reaksiyon yaratabilir. Bu tür deri bütünlüğü bozuklukları güneşe de maruz kalmamalıdır. Aksi halde kalıcı lekelenmeler görülebilmektedir.

• Cilt reaksiyonlarında vakit kaybetmeden dermatoloğa başvurarak tedavi olmak, eğer ciddi bir alerjik reaksiyon söz konusuysa testlerle bunun belirlenmesi tavsiye edilmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Uluslararası Çömlekçileri Buluşturan Menemen Festivali Sona Erdi
Uluslararası Çömlekçileri Buluşturan Menemen Festivali Sona Erdi
İzmir'in Kurtuluş Gününde Çifte Coşku: Türkiye, İzlanda'yı 3-1 Mağlup Etti
İzmir'in Kurtuluş Gününde Çifte Coşku: Türkiye, İzlanda'yı...