Yeşim Tekoğlu: Daha çok Tunç Soyer'e ihtiyaç var

CHP'li Yeşim Tekoğlu'ndan  “21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü” mesajı...

Yeşim Tekoğlu: Daha çok Tunç Soyer'e ihtiyaç var
21 Aralık 2020 - 22:53
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kooperatif Komisyonu Başkanı CHP'li Yeşim Tekoğlu, “21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü” nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajında; Mustafa Kemal Atatürk'ün kooperatifçiliğe olan bakış açısına ve ne kadar çok önem verdiğine değinen Tekoğlu, kooperatifçiliğin daha çok desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Kooperatifçiliğin sadece ekonomiye olan katkısıyla sınırlandırılmaması gerektiğini savunan
Yeşim Tekoğlu, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığ mesajında şu ifadelere yer verdi: 

"31 Ocak 1931 tarihinde İzmir Ticaret Odası’nın ziyaret eden Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, burada şöyle demiştir: 'Kanaatim odur ki, muhakkak surette birleşmede kuvvet vardır. Kooperatif yapmak, maddi ve manevi kuvvetleri, zekâ ve maharetleri birleştirmektir. Yoksa bir zayıf ile bir kuvvetlinin birleşmesinden bahsetmiyorum. Birleşmenin böylesi zayıf olanın kuvvetliye esir olması demektir. Ege iktisat mıntıkasındaki bütün insanların hasılalarını ve gayretlerini birleştirmesi muhakkak feyizli neticeler verecektir. Türkiye'nin say, hayat ve mevcudiyetini mütalaa edince birleşmeden mütevellit fayda ve menfaatlerin çok büyük olacağı kanaatine varacağınızdan şüphe etmiyorum. Müstahsillerin birleşmesinden şahsi menfaatlerinim haleldar olacağını düşünenler tabii şikâyet edeceklerdir.'

Ülkemizde 1920 ile 1938 yılları arasında kooperatiflere yönelik yapılan tüm hukuki düzenlemeler; kooperatifçiliğe büyük önem veren Atatürk’ümüzün önderliğinde, onun telkin ve yönlendirmeleriyle gerçekleştirilmiştir.

Sosyo-ekonomik örgütlenmenin en güzel örneklerinden biri olan ve 
Mustafa Kemal Atatürk gibi gerçek bir dünya liderinin gelecek vizyonu ile başlatılan kooperatifçilik, genç Cumhuriyet’in iktisadi gelişiminde katalizör vazifesi görmüştür. 

Ülkemizde Atatürk’ümüzün başlattığı kooperatifçilik hareketi, kooperatifçiliğin çağdaşlık noktasındaki gelişmesine zemin oluşturmuştur. 

Kooperatifçiliği işaret eden Atatürk’ümüzün bu konudaki ısrarını sadece ‘ülke ekonomisine katkı’ olarak değerlendirmek de yetersiz olur. 

Yardımlaşma ve dayanışmayı esas olan kooperatifçiliğin tanımında; demokrasi, adalet, sorumluluk, eşitlik ve paylaşımcılık gibi kavramlar yer almaktadır.  Kooperatifçilik, milli kavramların sözde değil özde uygulandığı yapılanmalardır. 

Daha net bir şekilde ifade etmek gerekirse, kooperatifçiliğin Atatürk’ümüzün ilkelerinden ilham aldığını söylemek mümkündür. 

Toplumun ekonomik ve sosyal kalkınması açısından büyük önem arz eden kooperatifçiliğin merkezinde sadece ve sadece insan vardır. 

Kooperatifçiliğin olduğu yerde sömürü olmadığı gibi paylaşımda adalet vardır. Çünkü kooperatifler faaliyetlerinin merkezine önce insanı koyarlar.  

İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde bir kez daha şahit olduk ki, toplumsal dayanışma, yoksulluğun önlenmesi, sürdürülebilir kalkınma ve toplum refahının artırılması için kooperatifçiliği daha çok önemsemeli, daha çok geliştirmeli ve daha çok yaygınlaştırmalıyız. 

Özellikle de üretime yönelik olan kooperatiflerimizin kurumsal, idari ve mali kapasitelerinin artırılması noktasında çalışmalıyız. 

Kooperatiflerin yeni teknolojilerine ulaşılması, sürdürülebilir üretim tekniklerinin kullanması, pazarlama yöntemlerinin geliştirilmesi, özellikle de kadınların kooperatifçiliğe yönlendirilmesi ve en önemlisi de  gelişim noktasında lazım gelen uygun finansmanların bulunması için kooperatiflerimizin daha çok desteğe ihtiyaç olduğu aşikardır. 

Bunun içindir ki ülkemizde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın  Tunç Soyer gibi, kendine Atatürk’ümüzü örnek alan daha çok insana ihtiyacımız vardır..

Bu duygu ve düşüncelerle;21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü’nü İzmir Büyükşehir Belediyemiz Kooperatif Komisyonu üyeleri olarak  kutluyor ve ‘Verilirse el ele, ulaşılır her yere’ diyoruz."


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz kalmadı
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz...
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet...