YAŞAR EYİCE

YAŞAR EYİCE

[email protected]

Zekeriya Başkan'dan da 'Mutlu haberler' bekliyor ve duymak istiyoruz...

04 Ocak 2018 - 13:40

İzmir’den iki haberi sizinle paylaşmak istiyorum...

Bu arada bakış açısını da sergileyeceğim...

Önce iyi haberi gururla ve sevinçle vereyim:

Çiğli’de; Yüzde yüz Türk sermayeli, KOBİ Statüsünde Yüksek Taknolojili ürünler üreten bir fabrika var, ELEKTRAL...

40 yıldır Türkiye’de olmayanları ve ithal edilenleri üreten bir fabrika bu ELEKTRAL...

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB)’nde yüksek teknolojili elektronik cihaz üreten Elektral şimdi resmen ‘Ar-Ge Merkezi! oldu. Belgeyi, Elektral A.Ş adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Erdem Dinçsoy, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün elinden aldı.

Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) teşviki ile 1978 yılında Yüksek Mühendis M. Sayıl Dinçsoy tarafından kurulan, yazılım, donanım, mekatronik, elektronik, savunma sanayi alanlarında 40 yıldır faaliyet gösteren Türkiye'nin öncü gücü Elektral A.Ş. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde 3 adet tesis ve toplam 20.000 m² kapalı alanda, yıllık 1 milyondan fazla yüksek teknolojili Elektronik Cihaz üretimi yapıyor.

Ve yine en önemlisini  Dr. Dinçsoy şöyle özetliyor:

‘Teknoloji kullanan değil, teknoloji yaratan bir şirketiz!’

Kilogramı 2-3$ olan malzemeleri,  bu fabrikamız kilogramı 100$’a yakın fiyatla dünyaya satıyor.

Bilmem değerini böylece anlatabildim mi?

İzmir’in malı ELEKTRAL;  A’dan Z’ye tüm üretim prosesine sahip...

Yazılım, donanım, mekatronik tüm disiplinleri kullanan Elektral A.Ş.;  İnsanın dokunduğu, laf dinleyen robot makineler üretiyor...

Yani bizim girişimcimiz, mühendisimiz, teknik adamımız, işçimiz isterse ısrarla üzerinde durduğum gibi ‘uçak’ da yapabilir...

Ve bu aradayine tekrarlıyorum: eski teknolojiyi yani ‘otomobil yapma sevdasından’ vazgeçelim...

Geçenlerde yazdım; otomobili bizim ustalarımız da yapıyor, zaten...

*-

Şimdi yine İzmir’den bir habere geçiyorum...

Her ne kadar ‘başarı’ olarak gösterilse de, içinde hüzün de var, büyük kayıp da...

Bugünü kadar sürekli desteklediğim, daha hiç kimsenin bilgisi yokken yazılarımla şaha kaldırmaya çalıştığım bir kentimiz var...

Aliağa..

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, 2017 yılında ALTO’ya 191 şirketin kayıt yaptırdığını, 63 firmanın ise kaydını sildirdiğini belirtti...

Yapılan açıklama şöyle:

‘Türkiye’de sanayisi en güçlü ilçelerden biri olan, petrokimya, demir çelik, enerji, liman-lojistik ve gemi söküm gibi stratejik sektörlere ev sahipliği yapan Aliağa, 2017 yılını da oldukça hareketli geçirdi.

2017 yılında ilçede açılan firma sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5,24 oranında artarken, kapanan firma sayısında ise 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 47 oranında azalma oldu!’

Bırakın 63’ü...

Bir işyerinin, bir fabrikanın kapanması ne demek?

İşsizler sayısının artması ve memleket ekonomisinin zarara uğraması...

Allah hiç kimseyi umutla girdiği yoldan ayırmasın...

Nasıl ELEKTRAL’dan gurur duyduysam, bu işyerlerinin kapanması ile sevincim yarım kaldı...

Geçenlerde İzmir’deki esnafın durumunu da  Necil Civelek aracılığıyla İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu’dan öğrendik.

Umarım 2018’de Zekeriya Başkan’dan ‘Daha mutlu’ haberler duyarız.

*- Acaba neden, neden?

ETİ’nin reklamını biliyorsunuz:

‘Bir bilmecem var, çocuklar!’ diye başlıyor ve devam ediyor:..

Neredeyse yıllardan bu yana sürüyor!

Ben de bu televizyon reklamından esinlenerek size bir soru soruyorum:

İBB 1.6 milyar liralık ihaleyi neden iptal etti?

‘İBB’ dediğim İzmir Büyükşehir Belediyesi değil!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kısaltılmışı...

Acaba bunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun son konuşmalarından birinde, İzmir’deki ‘Metro’ çalışmaları ve yapılan ihalelerde, AKP’li kentlerdekilerle aralarında büyük ihale farkı olabilir mi?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, önceki gün, ‘2018'de önemli projeler hizmete girecek’ açıklamasını yaparak, son noktayı şöyle koydu:

‘2018 İzmir'in hasat yılı olacak!’

Ne mutlu bizlere...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşımdan kentsel altyapıya kadar yapımını sürdürdüğü birçok önemli proje, 2018 yılında hizmete girecek. Konak Tramvayı, Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi'nin birinci etabı, Bayraklı ve Bostanlı kıyı düzenlemeleri, Macera Park gibi yatırımlar bu yıl içinde tamamlanacak. 2018, İzmir Büyükşehir Belediyesi için hasat yılı olacak...

Yandaşlardan tabii ki ‘tık’ yok!...

Onlar çöp tenekeleri ya da başka konularla ilgileniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Tramvayı'nı Çiğli'ye kadar uzatma çalışmalarına da bu yıl içinde başlayacak. Tramvayın yeni hattı, Mavişehir İZBAN Deposu bitimindeki Ataşehir İstasyonu’ndan başlayıp Atatürk Organize Sanayisi’ne kadar uzayacak.

Körfez’i kıyılarıyla birlikte tasarlayarak İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirmeyi hedefleyen ‘İzmirdeniz Kıyı Tasarım Projesi’ kapsamında Bayraklı sahilindeki Şelale Deresi ve Adnan Kahveci Kavşağı arasında uzanan 70 bin metrekarelik kıyı şeridinde çalışmalar sürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından etap etap gerçekleştirilen düzenlemenin 23 bin metrekarelik ilk bölümünün tamamlanmasının ardından, ikinci etaptaki imalatlar da bitme aşamasına geldi.

İzmirliler ilkbaharla birlikte kumsal düzenlemesi, şezlong, gölgelik ve ahşap güneşlenme terasları oluşturulacağı Bayraklı sahilinde keyifli vakit geçirecek.

Bostanlı sahilindeki kıyı düzenlemesi çalışmaları kapsamında Balıkçı Barınağı ile Gün Batımı Platformu'na kadar olan kısım da etaplar halinde açılacak.

Ama bu arada eski belediye başkanını istifa ettiren AKP, İstanbul’da boş durmuyor...

Örneğin: bizim yıllardır uyguladığımız ‘Bisiklet’ istasyonlarını, kurmaya başladı...

Tabii ki, bizim gibi geniş alanları olmadığı için, 150-200 metrelik halka açık birkaç noktaya...

Umarım araçlar gibi bisikletliler de, denize uçmazlar...

Çünkü bu konuda hiçbir tedbir yok!

Son yıllarda denize düşenlerden hiç biri bulunamadı deniz dibi akıntılar nedeniyle...

*- Buca ve Narlıdere metroları yola çıkıyor

Yıllardır süren bürokratik engellemelere rağmen, İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent için büyük önem taşıyan iki yeni metro hattının yapımına 2018 yılında başlamayı hedefliyor.

7.2 kilometrelik Narlıdere metrosu için 9 Ocak’ta ihaleye çıkılıyor.

Buca Metrosu'nun yapım ihalesine çıkabilmek için hazırlanan 13,5 kilometrelik hat projesi de, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından nihayet onaylandı. Projenin yapım ihalesinin gerçekleştirilmesinin ardından bu yıl içinde temelinin atılması planlanıyor.

*-  Merak ediyoruz ama!

Şimdi bisiklet istasyonları kurmaya başlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi belirttiğim gibi, Kaynarca - Pendik - Tuzla Metrosu ihalesini iptal etti.

Alarko Holding bağlı ortaklığı Alsim Alarko'nun yer aldığı ortak girişimin 1.6 milyar lira bedelle sözleşme imzaladığı Kaynarca-Pendik-Tuzla metrosu inşaat ve elektromekanik sistemleri ihalesinin iptal edildiğini duyurdu.

Bu arada anımsatayım:

Büyükşehir Belediyesi, Alarko Holding'e faksla gönderdiği yazıda söz konusu ihalenin iptal edildiğini bildirdi. Daha önce, Başakşehir-Sefaköy-Halkalı Havaray Hattı projesi de iptal edilmişti.

Alarko Holding bağlı ortaklığı Alsim Alarko'nun yer aldığı ortak girişimin 1.6 milyar lira bedelle sözleşme imzaladığı Kaynarca-Pendik-Tuzla metrosu inşaat ve elektromekanik sistemleri ihalesinin iptal edildiğini duyurdu.

*- Nedeni belli değil!

Büyükşehir Belediyesi, Alarko Holding'e faksla gönderdiği yazıda söz konusu ihalenin iptal edildiğini bildirdi. Daha önce, Başakşehir-Sefaköy-Halkalı Havaray Hattı projesi de iptal edilmişti...

Acaba neden, neden?

Kılıçdaroğlu’nun yeni bir dosya açma hazırlığında olmasından olabilir mi?

Bir soru daha soracaktım, yerim kalmadı:

Acaba bir devlet büyüğümüz, geçenlerde iki günlük olarak açıklanan dış seyahatini yarım günde tamamlayarak, yurda neden geri döndü?

Acaba bunlar yandaş basında neden yer almıyor?

Şimdilik bu kadar!

***-

GÜNCEL

*- En zenginlerin aldıkları pay

İsviçre merkezli finans ve araştırma şirketi Credit Suisse’in servet dağılımını çeşitli açılardan inceleyen ve yıllık olarak hazırlanan Global Wealth Databook 2014 raporunu analiz edenler açıkladı:

TBMM’de yapılan basın açıklamasında, nüfusun en zengin yüzde 1’lik kesiminin, 2002 yılında ülkedeki toplam servetin yüzde 38’ine sahip olduğunu, AKP döneminde ise bu oranın yüzde 60’a yükseldiği iddia edildi.

Rapor 2000-2014 yılları arasında, seçili ülkelerde servet eşitsizliğinin seyrini ortaya koyuyor.

2017 sürümü henüz hazırlanmayan raporun, 2015 ve 2016 sürümlerinde de Türkiye ile ilgili birçok veri olmakla birlikte, en zengin yüzde 1’lik kesimin servetindeki artışa dair bir bilgiye rastlanmıyor.

*- Zihniyete bakın!

Adalar-Beşiktaş vapur seferleri 1 Ocak 2018’den itibaren kış boyunca yapılmıyor.

İptal gerekçesi: Az yolcu olması ve gelir getirmemesi!

Vatandaşlar duruma büyük tepki gösterdi.

Ada sakinleri nin AKP destekçisi olmadığı için sürekli cezalandırıldığı ileri sürülüyor.

Ve ekleniyor:

Oy yoksa hizmet de yok diyorlar!

Yine söylenen şu:

‘Eskiden adalara yabancı turist giderdi, sağ olsunlar onu da bitirmeyi becerdiler. Yassıada’yı talan ettiler şimdi gözleri Sivriada’da. Durmak yok talana devam!

*- Mağdur olmasın diye!

Japonya'nın kuzeyinde kalan adalardan biri olan Hokkaido'daki bir tren durağı son birkaç yıldır sadece tek bir kişi için çalışıyor.

Kami-Shirataki adlı bu durağın o tek yolcusu, lise öğrencisi bir kız.

Tren yıllardır durağa günde sadece iki kez uğruyor; birinde kız öğrenciyi okula bırakmak için, diğerinde ise okuldan almak için.

*- Olayın hikâyesi

Bu ilginç durumun oluşma sebebi ise Japon Tren Yolları'nın 3 yıldan daha uzun bir zaman önce aldığı bir karar.

Durağın çok tenha bir bölgede kalması ve bölgede yaşayan insanların treni kullanma oranının oldukça düşmesi nedeniyle durağın kapatılması kararlaştırılmış.

İşte hikayemiz de tam bu noktada başlıyor; demir yolu ekipleri durağın bir öğrenci tarafından hala kullanıldığını fark ediyor, hem de her gün. Hemen öğrenciyle iletişime geçiliyor ve eğitimi hakkında bilgi alınıyor. Görevliler kız öğrencinin mağdur olmaması için o liseden mezun olana kadar durağı açık tutmaya karar veriyor.

Görevliler bu kadarıyla da yetinmiyor, sırf öğrencinin okula gidişine ve okuldan dönüşüne denk getirebilmek için trenin saatlerini de baştan aşağı değiştiriyor.

3 yıldan fazla bir süredir bu şekilde açık tutulan kişiye özel bu durak, öğrencinin önümüzdeki Mart ayında mezun olmasıyla beraber kapatılacak.

*- YAŞAR EYİCE 

YORUMLAR

  • 0 Yorum