SERBEST KÜRSÜ

SERBEST KÜRSÜ

Sizden gelenler...

SABİTFİKİR'İN AĞUSTOS 2018 TARİHLİ 90. SAYISINDA NELER VAR?

07 Ağustos 2018 - 11:44

Günümüzde dizi sektörü edebiyatla öylesine iç içe geçti ki, her sabah bir başka edebi başyapıtın ekranlara uyarlanacağı haberiyle uyanıyoruz.

Bu yıl, uzun zamandır ilk kez Game of Thrones olmadan yaz dönemini geçirdik. Dizilerle edebiyatın ilişkisini dönüşüme uğratan yapımlardan Game of Thrones yakında ekrana veda edecek belki, ancak ufukta, onun gördüğü ilgiye aday pek çok proje var. 

Gökçe Gündüç, bu sayının dosya yazısı olarak ‘Demir Taht’a aday uyarlama dizileri kaleme alırken, yakın gelecekte edebiyat severleri ekrana kilitleyecek Elena FerrantePatti SmithUrsula K. Le Guinuyarlamalarının da müjdesini veriyor.

SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi KararsızOkur infografiği, bu ay da dosya konusunu destekliyor. Murat Can Aşlak’ın hazırlayıp Onur Atay’ın resimlediği KararsızOkur, George R. R. Martin’e Game of Thrones için ilham veren kitapların şeceresini çıkarıyor.

Güncel meseleler ve güvenilir kitap eleştirileri için…

Güncel sayfalarında Aysu Önen, 50. yılı vesilesiyle bolca gündeme gelen Man Booker Ödülü’nün günümüzde temsil ettiklerini tartışmaya açıyor. Zeynep Şen ise, bir “define avı” kitabındaki ipuçlarını çözen ailenin hikayesinden yola çıkarak, okurlara çözülecek bulmacalar ve görevler veren diğer kitapları hatırlatıyor.

Dünyadan köşesinde Mert Tanaydın, 20. ve 21. yüzyıl edebiyatında önemli bir yere sahip “göç”, “yolculuk”, “sığınmacılık”, “sınırları geçme” temalı yapıtların izini sürüyor ve bunların dünya tarihindeki kitlesel hareketlerle ortaklıklarına bakıyor.

Fotoğraf sayfalarında Merih Akoğul, yaz aylarında hatırı sayılır ölçüde artan fotoğraf çekme eylemini daha bilinçli bir hale getirmek için okunabilecek iki kitabı, Jackie Higginsimzalı Fotoğraf Neden Kusursuz Olmak Zorunda Değildir ve Mehmet Ömür imzalı Çek, Düzenle, Paylaş’ı inceliyor.

SinemaDefteri köşesinde Abbas Bozkurt, Türkçedeki sinema kitaplığına katkı sunacak üç yapıtı, ülkemizde ilk kez yayımlanan kült kitap Hitchcock ve TruffautOnat Kutlarmetinlerinden oluşan Sinema... Sinema ve Altyazı dergisinin çıkardığı Gayri Resmî ve Resimli Dünya Sinema Sözlüğü’nün yanı sıra, sinema ve edebiyat köprüsünü kişisel bir yerden kuran Sinemada Ağlarken’i mercek altına alıyor.

SabitFikir’in bu sayısında ayrıca Zakes Mda, Vladimir Nabokov, Gábor T. SzántóJames M. Cain, Karl Ove Knausgaard, Fredrik Ekelund, Wilhelm Genazino, Salâh Birsel, Hikmet HükümenoğluErlend Loe ve Haldun Hürel’in yeni yayımlananeserlerini, güvenilir eleştirmenler Ali BulunmazYılmaz Şener, Kahraman Çayırlı, A. Ömer Türkeş, Cem Pekdoğru, Müge Karahan, Armağan Ekici, Burcu Bayer, Melisa Kesmez ve Seval Şahin yorumluyor.

BaşkaDünyalardan bölümünde, Yankı Enki ile Alican Saygı Ortanca bilimkurgu, korku ve fantastiğe dair güncel yorum, değerlendirme ve haberleri paylaşıyor. Bu ay odakta, Ayşe Acar’ın felsefi bilimkurgu serisi Yüzyıl yer alıyor.

ÇizgiRoman sayfalarında Levent CantekBorges’in yaşamından ilham alırken usta yazarın labirentlerinden ve masalsı çöllerinden de söz açan biyografik çizgi romanın renkli dünyasına dalıyor.

Özel Kütüphaneler bölümünün bu ayki konuğu, İstiklal Caddesi’ndeki 181 numaralı tarihi Merkez Han’da yer alan ANAMED Kütüphanesi. Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi bünyesindeki ANAMED, ağırlıklı olarak, Bizans, Roma, Eski Yunan, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye’yi mesken tutmuş medeniyetlere dair tarih, sanat, mimarlık, arkeoloji yayınlarını içeriyor.

SabitFikir'in bu ayki kapak illüstrasyonu Selin Tahtakılıç’a ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum