SERBEST KÜRSÜ

SERBEST KÜRSÜ

Sizden gelenler...

Kariyerini kitapla taçlandırmak isteyenlere öneriler

08 Ocak 2019 - 00:10

Tüm dünyada her alanın belirleyici trendleri olduğu gibi konu kitaplar olduğunda da bazı trendler başı çekiyor.

Son yıllarda sayısı her geçen gün artan profesyonel prestij kitapları da bunlardan biri olarak dikkat çekiyor.

Ülkemizde de pek çok profesyonel, kendi iş alanıyla ilgili olarak kitaplar yazıyor ve bu sayede hem kendi sektörlerini besliyorlar hem de toplumu bilinçlendirme konusunda da önemli bir ihtiyacı karşılıyorlar.

Diyelim ki bir doktorsunuz ya da bir pazarlama uzmanı, kendi uzmanlığınız ışığında hazırlanmış bir kitap hazırlamak ve meraklılarıyla buluşturmak istiyorsunuz.

Peki ama bu tip bir kitabı hazırlamak için nereden başlamalısınız?

Peki ya süreç nasıl işleyecek?

Türkiye’nin önde gelen kişisel yayıncılık yayınevlerinden Yazardan Direkt editörleri, kitap yazmak isteyen profesyoneller için bazı önerilerde ve uyarılarda bulunuyorlar. 

Okurların Kimler Olacak?
Yazardan Direkt editörleri, kitap yazan profesyonellerin yaptığı en büyük hatanın, kitabın hangi okur grubuna hitap etmesini istediklerini belirlememeleri olduğunu söylüyorlar.

Buna karar vermeyen yazarlar ya genel geçer okur grubu için ağır mesleki detaylarla okurun ilgisini düşürüyorlar ya da aslında kendi sektörleri için bir kitap yazmak istedikleri halde bu kez de doğru metin ağırlığını yakalayamıyorlar.

Unutulmaması gerekir ki her kitap, doğru okurun elinde yerine ulaşır. Bu nedenle kitabın ilgili okur grubunun baştan belirlenmesi ve o okur grubunun okuma alışkanlıklarının gözetilmesi, başarılı bir kitabın en önemli kriterlerinden biri. 

Kaynakları Tarayın 
Bu tür profesyonel prestij kitapları yayımlamak isteyenler, öncelikle kendi alanlarında yerli ve yabancı ne tür kitaplar yayımlandığı konusunda iyi bir kaynak taraması yapmalılar.

Bu, aynı konuda benzer içerikler yaratmanın önüne geçeceği gibi, yazarın kendi kitabıyla ilgili vizyonunu da geliştirecektir.

Yazardan Direkt editörleri bu konuda çıtayı hep daha yükseğe koyun diyor.

İçerik Planlaması Yapın
Her ne kadar kurmaca bir kitap yazmıyor olsanız da, her şeye başlamadan önce kendi içerik haritanızı oluşturmak, yazma sürecinde sizi disipline edecektir.

Ana başlıklar ve onların altında yer alacak alt başlıkları belirlemeniz, içeriğe kuş bakışı olarak bakabilmenizi sağlar.

Böylece her şey yazılıp bittiğinde kitabınızın etkileyici bir akışa sahip olup olmayacağını, onu daha farklı ne şekilde geliştireceğinizi bu içerik planında sağlıklı bir şekilde görebilirsiniz.

Yaratıcı Olun
Akademik çevreler için bilimsel bir yayın hazırlamıyorsanız, yazım dilinizde yaratıcı olmayı tercih edin.

İlgi çekici başlıklar, gündelik benzeşimler, kolay anlaşılan metaforlar ve sanki konuşuyormuş gibi samimiyetle anlattığınız her şey, hem okur kitlenizi genişletecek hem de okurlarınız için keyifli bir okuma imkanı yaratacaktır.

Yazma Rutini Oluşturun
Kitap yazmak başlı başına bir süreç yönetimi ve odaklanma işidir.

Bir gün iki satır yazıp, bir hafta sonra bir sayfa, sonra iki ay boyunca sadece içinizden geçirme ve heyecanı yeniden yakalama şeklinde uzayıp giden keyfe keder yazma alışkanlığı sizi hiçbir yere götürmeyecektir.

Bu nedenle yazmak istediğiniz kitabı projelendirin.

Başlangıçta yaptığınız içerik planlamasının her bir alt başlığının ortama ne kadar sürede yazılacağını hesaplayın.

Bu süreden yola çıkarak ortalama ne kadarlık bir zamana ihtiyaç duyduğunu belirleyin.

Örneğin bu 600 saatse, yazma sürecinde aklınıza gelecek farklı konular için de küçük bir sapma payı verin.

Ve en önemlisi, her gün ne olursa olsun yazmaya ayıracağınız minimum süreyi saptayın. Her gün en az 2 saat yazmayı, günlük rutinlerinize ekleyin.

Kitabımı Nerede Yayımlatacağım?
Kitabı yazdıktan sonra başlayan süreç her zaman biraz zorludur.

Kişisel yayıncılık alanında hizmet veren yayınevlerine ulaşarak kitabınızı istediğiniz detay, dağıtım ve satış koşulları ile yayınlayabilirsiniz.

Avantajlı telif sözleşmeleri, tanıtım ve dağıtım destekleriyle kişisel yayıncılık, kitabınızı yayımlatmanın en hızlı ve zahmetsiz yolu olacaktır. 

Bir diğer seçenek olarak da işe başlamadan önce yaptığınız kaynak taraması gibi bu kez de sizin yazdığınız türden kitaplara ilgi duyan ve daha çok bu tür kitaplar yayımlayan yayınevlerini belirleyin.

Daha sonra hazırlayacağınız bir sunumla kitabınız hakkında kısaca fikir sahibi olacakları bir dosya hazırlayın.

Bu sunum ile ilgilendiğiniz yayınevlerine e-posta ile kendinizi ve kitabınızı tanıtabilirsiniz. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum