SERBEST KÜRSÜ

SERBEST KÜRSÜ

Sizden gelenler...

15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü

14 Mart 2018 - 10:46

Evrensel tüketici haklarını kabul eden birçok ülkede 15 Mart tarihi “Tüketici Haklarını Koruma” günü olarak kutlanmakta, ülkemizde de 15-21 Mart haftası Dünya Tüketici Hakları Haftası olarak anılmaktadır.

Tüketici Hakları Günü, bütün dünyada tüketici haklarının iyileştirilmesi, farkındalık oluşturulması, tüketici bilinçlendirme çalışmalarının yapılması ve piyasalardaki tüketici aleyhine uygulamalara karşı tüketicilerin seslerini duyurmaları için önemli bir fırsattır.

Küreselleşme ile birlikte ülkeler arası serbest ticaretin hızla artması, teknolojideki gelişmelerin taklitçiliği kolaylaştırması ve ucuzlaştırması dünya markalarının orijinal olmayan ürünlerinin tüketiciye kolaylıkla ulaşmasını sağlamaktadır.

Başka bir deyişle, teknolojideki gelişmeler, makroekonomik politika çerçevesi, demografi, ulaştırma olanakları gibi sahteciliği teşvik eden gelişmeler karşısında taklit ve kaçak ürün piyasasında artış görülmektedir.

Taklit ve sahte ürünler, bu ürünleri tercih eden ya da bu ürünlere maruz kalan kişilere / ülkelere olumsuz etkisi geniş bir çerçevede izlenmektedir.

Taklit ve kaçak faaliyetlerinin yol açtığı sorunların başında insan sağlığı ve güvenliği açısından yol açtığı riskler gelmektedir.

Bu ürünler, orijinal ürünlerle aynı tasarıma ve pakete sahip olsalar bile içeriği farklı olmakta ve orijinal ürüne kıyasla daha düşük kalitede hammadde kullanılmaktadır.

Bu da ürünlerde gözle gözlemlenemeyen bir dizi sağlık sorununa yol açabilmektedir. Standartlara uyma zorunluluğu gözetilmeden üretiliyor olması, bu ürünlerin ekonomik boyutunun yanında, yol açabileceği ciddi sağlık ve güvenlik sorunlarının çok önemsenmesini gerektirmektedir.

Marka Koruma Grubu olarak Türkiye’de tüketicilere iyi tercih hakkı ve değer sunabilmek için, yenilikçi ve sürdürülebilirlik anlayışı ile markaların etkin korunduğu bir ortam oluşturmak için çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Tüm tüketicilerimizin; haklarını bilen, savunan ve piyasayı etkileme gücünün farkında olan bilinçli ve güçlü tüketiciler olmaları dileklerimizle,

15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü kutlu olsun.

Marka Koruma Grubu

YORUMLAR

  • 0 Yorum