SEBAHATTİN KARACA

SEBAHATTİN KARACA

Turizmci / Yerel Tarih Araştırmacısı

Foça'nın Tarihini Tuvallere Döktü

27 Mart 2017 - 01:57

Foça ile ilgili güzel bir şeyler duyduğumda, gördüğümde,  oldum olası  içimde mutluluk hissederim. Bazen bu tarihin yaprakları arasında rastladığım bir Phokaia haberi ile,  bazen basında çıkan bir yazı , bazen de Foça’nın içinden çıkan veya içinde yaşayan bir sanatçının, ressamın,  yazarın, şairin yaptıkları, yazdıkları,  yarattığı eserlerin sergilendiğini  görünce  veya benzer haberleri duyunca   olur.

  Bu hafta da, Foça’da böyle güzel bir gelişmenin mutluluğunu , sadece ben değil tüm Foçalılar yaşıyor.  Yaşıyor çünkü  aslen Foçalı olan, 1953 Menemen  doğumlu,   Yüksek  Mimar Hatice Foçalı Yılmaz, güzel olduğu kadar işlediği konu itibarı ile de ilginç bir resim sergisine  imzasını koydu, mühürünü bastı.   Seçtiği konunun ilginçliği, Foça’nın tarihini, ilk defa  ve büyük ölçüde  gün ışığına  çıkartan Felix Sartiaux’nun , 1913-1920 yılları arasında yaptığı kazıları  içermesindendir.  O yıllarda gerçekleştirilmiş  kazı sırasında çekilen resimlerden  esinlenerek, kazının tamamının tuallere aktarılma ve Foça’nın muhteşem tarihinin  bir bölümünün sergilere taşınma fikri  bana tek başına takdire şayan geldi.

SANAT AŞIĞI , MİMAR HATİCE FOÇALI YILMAZ

 Küçük yaşlarında içini saran resim yapma heyecanını, son 6 yıldır resim heykel müzesi, Cemal VAROL atölyesinde devam ettiren muhtelif karma sergilere katılan Hatice FOÇALI YILMAZ’ın  son olarak, 16-31 mart 2017 tarihleri arasında  açmış olduğu  “Foça’ya  İz bırakanlar”   sergisinde,  ayaküstü  sohbet ettik. Sohbet sırasında merak ve tutkusunun  nasıl tuvallerle  buluştuğunu sordum. 

 Hatice FOÇALI YILMAZ :  tüm ailemin doğup büyüdüğü , toprağı ,suyu ve havası ile yetiştiğim memleketim Foça’nın  belediyesinde mimar olarak çalıştım.  Canla başla seve seve hizmet verdiğim  Foça’ma, daha sonraki yıllarda, özel hobim olan resim aracılığıyla bir şeyler vermek istedim. Konu olarak , Foça Antik Dönem Kazılarını seçtim.  Kazılarda antik döneme ait eserlerin  ortaya çıkışı sırasında çekilmiş resimlere ulaştım. Elde ettiğim resimlerden o dönemi tuallere dökmek istedim.

 Foça tarihini ve efsane kişilerini araştırarak resimlerimde anlatmaya başladım.   Foça’da başlatılan ilk kazı çalışmaları 1913 – 1920 yılları arasında  kazı başkanlığını üstlenen  Fransız  uyruklu arkeoloğ ve aynı zamanda demiryolu mühendisi olan  Felix Sartiaux  tarafından yürütüldü. Sartiaux kazı çalışmalarını resimlerle belgeledi.  Başta Felix Satiaux’nun çektiği resimler olmak üzere, o döneme ait diğer resim ve belgelerden faydalandım.   Fotoğrafları özüne bağlı ve anlamını  değiştirmeden  özel  resim teknikleriyle anlatamaya çalıştım.  Yaklaşık yüz yıl önce Felix Sartiaux ile başlayan Foça kazıları Prof. Dr. Ekrem Akurgal ile devam etti. Ancak son 25 yıldır  kesintisiz olarak süren kazı çalışmaları neticesinde Antik Kent Foça  ” Phokaia”  yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamıştır.

Umarım Foça’nın  tarihsel değerlerini tuallere dökerek,  bu günlerde yaşıyan ve yarınlarda yaşıyacak olan Foçalı hemşerilerime   faydalı olurum.

Evet Hatice hanım faydalı oldunuz  .  Bu konuda hiç şüpheniz olmasın.

Hatice FOÇALI YILMAZ ‘ı  Yarım asırlık  turizmci olarak, Foça için yaptığı çalışmaları İzmir mimarlar odası salonunda sergilediğinden dolayı gönülden kutluyorum. Başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.

Sebahattin KARACA / 27.03.2017

YORUMLAR

  • 0 Yorum