İSMAİL HAKKI ERGÜN

İSMAİL HAKKI ERGÜN

Gazeteci

Yasaklanan cam filmi üzerine...

09 Kasım 2017 - 02:35

Otomobil sektörü yüzlerce otomobil üreticisinin bulunduğu; cam üretiminin pek çok cam üreticisi tarafından gerçekleştirildiği; binlerce mühendisin çalıştığı bir sektördür.

Araçların ön dizayn kısmını uçak mühendisleri tarafından tasarlanarak rüzgara karşı aracın auro dinamiklerine yapılarını bile tasarlayarak, diğer mühendisler ve çalışanlar gün geçtikçe en ufak ayrıntıya kadar üzerinde duruluyor ve arge çalışmaları yapılıyor.

Bilindiği üzerine trafik kazalarının özellikle çarpmalı kazaların yüzde 70’i gece meydana geliyor ve bunun da temel nedeni gece görüş azlığı.

Araç kullanırken tepki süresinin yüzde 90’ının görüşe bağlı olduğunu söylenmektedir.

Vasıta kullanırken, olası riskli durumlar karşısında hızlı tepki verebilmek için  arac sürücüsünün iyi bir görüşün olması şarttır.

Araç sürücülerin görüşünü etkileyen  sebepler arasında  gece karanlığı, Uzun far ışıkları ,Araç montaj imalat yönetmeliğine  aykırı takılan aksesuar lambaları,Sisli havalar,araç içerisinde yakılan tepe lambaları ,İç panelde bulunan lambalar ,yol kenarında bulunan ışıklı panolu reklamlar sürücülerin gözlerini  kamaşmaya sebep olarak sürücülerin güvenli trafik sürüşlerinde risk faktörü yaratmaktadır.

 Ayrıca günümüzde kullanılan modern LED farlar, artan parlaklıkları ile gözlerimizi daha fazla yoruyor.

Bunlar algımızda  ve yanlardan görüş becerimiz azalıyor.Hatta araçta bulunan mavi ışıklar  görsel algılamamızı azaltıyor.

İnsan gözünün görme eşiği, yalnız 360-720 Nm arasındaki ışımayı (VLT) algılamakla birlikte, Toplam Güneş Enerjisi, cildimize, konutlarımıza ve araçlarımıza gün boyu tesir etmeye devam eder.

Bu nedenle Avrupa da üretilen  araçlar camları ve Ülkemizde üretilen araçların  belli  stardalar üzerinde  üretilir.

Bazen  yoldaki araçları baktığımızda  Filmli camla görürüz fakat bu araçların camdaki yazıları bakıldığında E1 EV yazsınına sıra TSE görürüz.

Avrupa da Ön cam ve şöfor yan camları 70 % oranında görünürlüğe sahip olması gerekirken,arka camlar 75 % olmalı denilmektedir..

Bunlara uymayanlara da 75 ila 90 euro arası ceza kesilmekte ve ehliyetlerine el konulmakta.

2 hafta içerisinde araç ile gelinip camların düzeltildigini göstererek ehliyetinize kavuşuyorsunuz aksi taktirde aracınıza da el konuluyor.

Fakat  Bizler aracımızı aldıktan sonra nedense hemen  bilgisiz olarak araçlarımızı her önüne gelen  veya kendimizi aracımızın camları film kaplatıyoruz.

Neden  ya güneş ışığını  rahatsız ediyor yada hanım araç kullanırken magandalar farkına  varmazsın diye kaplatıyoruz.

Aksine kazalara davet çıkartıyoruz. Eğer  bu şekilde rahatsızlık duyan sürücü varsa aracının camlarını  değiştirerek  Stardatlara göre çamlar takmalıdır(Ev1 E… veya TSE camlar)

Kazalarda  Film camların tuz buz  olmasını  engeliyor diyenlerede  ise yanılıyorlar.

Kazada  araçlardaki Camlar, acil çıkış' görevi görür  ve camları darbe anında patlayacak şekilde yapılmıştır.

Bu durum cama sonradan kazandırılan bir özelliktir ve cam tek kelimeyle "tuz buz" olarak; yolculara zarar veremeyecek kadar küçük parçalara ayrılır.

Bu nedenle kırılacağı bir darbe aldığında, camın tamamı küçük parçalara ayrılacak şekilde imal edilir.

Bu araçtan çıkışı kolaylaştırır ve kesilmeleri azaltır.

Ayrıca kaza sırasında büyük parçalar halinde kalan cam, keserek yaralanmalara neden olabilir.

İsmail Hakkı Ergün / Aliağa 

YORUMLAR

  • 0 Yorum