HASAN GÜRSEL ALTUĞ

HASAN GÜRSEL ALTUĞ

Bergama/Ayaskent Eski Belediye Başkanı

Kamu yararına aslında kimin yararına?

09 Eylül 2018 - 17:09

BELEDİYE BAŞKAN VE MECLİS ÜYELERİ HANGİ KARARLARA İMZA ATARKEN DİKKAT ETMELİDİR? 

Son yazımda sizlere belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin görevi sırasındaki cezai sorumluluklarını yazmıştım.

Bu yazımda da 'belediyede hangi kararlar tehlikelidir' ve  'hangi kararlara imza atarken düşünülmesi gerekir?' konusuna değineceğim.

Yazı dizimin ilkinde de belirttiğim gibi,  hatırlatmak amacıyla tekrar ediyorum: Belediyelerde (seçilmişler açısından) belediye başkanı, meclis ve encümen üyeleri birer karar alma organıdır.

Hemen her konuda oldu gibi, altın kuraldır: Belediyelerde alınan kararlar, yasalar çerçevesinde kararlaştırıldığı takdirde hiç kimse herhangi bir sıkıntı yaşamaz!

Belediye Meclisinde alınan kararlara,  belediye meclis üyeleri ile birlikte belediye başkanı da imza atar.

Belediye Meclislerinde alınan ve mahkemelerde ceza konusu olan en tehlikeli kararlar ise 'imar değişikliği' kararlarıdır.

Diyelim ki, belediye meclis üyesi oldunuz, ilk ya da son fark etmez, herhangi bir birleşimde/toplantıda önünüze imar değişikliği ile ilgili bir karar geldi. Aman diyeyim, imza atarken iki kere düşünün! Hatta mümkünse hiç imza atmayın!

İmar değişikliklerinde, değişiklik sebebi bütün belediyelerde KAMU YARARI diye gelir.

Halbuki 'KAMU YARARI' ucu çok açık bir ifadedir.

Evet, bir yere devlet hastanesi mi yapılacak, bu yer ile ilgili imar değişikliği mi talep ediliyor? Bu ve buna benzer kararlar için imza vermenizde herhangi  bir sakınca olmaz!  

Ama aynı yere özel bir hastane yapılacak ve sizden imar değişikliği talebi isteniliyorsa buraya zinhar imza atmayın derim.

Kaldı ki yarın öbür gün önünüze bir ceza mahkemesi çıkabilir.

Belediye meclislerinde alınan bir diğer riskli karar ise,  belediye mülkleri veya demirbaşlarını kamu yarına çalışan dernek, vakıf ya da  birlik gibi benzeri kuruluşlara yapılan tahsis kararlarıdır.

Görüldüğü üzere burada da önümüze KAMU YARARI ifadesi çıktı.

Burada tahsis talebinde bulunan kuruluşun, gerçekten KAMU YARARINA çalışan bir kuruluş olup olmadığının iyi tespit edilmesi gerekir.

 Aksi halde gene gelecekte önünüze bir cezai sorumluluk çıkabilir.

Belediye meclislerinin görev ve yetkileri yasada açıkça belirlenmiştir.

Size verilmeyen bir yetki ile bir karar alırsanız;  yukarıda anlattığım konular kadar olmasa da bir cezai sorumluluk doğabilir.

 O yüzden meclis üyesi seçildikten sonra,  belediye meclis üyelerinin görev ve sorumlukları nelerdir iyi öğrenin, mecliste önünüze bir karar geldiğinde, bu karar benim yetkim dahilinde mi alınıyor diye kendinize sorup araştırdıktan sonra imza atın.

Belediye meclis üyesi seçildikten sonra encümen üyesi seçilenler; her hafta belediye başkanı ve belediye bürokratlarından oluşan kişiler ile birlikte encümen toplantıları gerçekleştirirler.

Belediye encümenliği açısından da en tehlikeli kararlar; encümenin yetkisinde olan 2886 sayılı yasaya göre yapılan Kira İhaleleridir.

Kira ihaleleri  hazırlanması oldukça dikkat  ve bilgi isteyen konulardır.

Bu ihaleler genelde belediye bürokratları tarafından hazırlandıktan sonra encümenin önüne getirilir.

Ve encümende ihale yapılır; burada encümen üyeleri sadece imza atar.

Tavsiyem o ki, hukukçu olmayan kişiler kalkıp da encümen üyeliğine hiç soyunmasınlar.

Zira ihale kararlarında yapılacak küçük bir hata bile sonradan Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmanıza  neden olabilir.

Belediye başkanı bütün bu sorumluluklara ilaveten bir de 4734 sayılı Kamu İhale Kanuna göre yapılan ihalelerdeki sorumluğu üstlenir.

Sizlere bu yazımda belediyelerde alınabilecek en tehlikeli kararları yazdım. Bu konularda yasaya uygun karar alındığında elbette tehlikesi ve cezai sorumluluğu yok! Fakat yasaya aykırı alınacak bu yöndeki kararlarda kendinizi Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanırken bulabilirsiniz.

Önümüzdeki yazımda sizlere Belediye Başkanlarının meslek hastalıklarından söz edeceğim. Hoşça kalın hepiniz!

HASAN GÜRSEL ALTUĞ 

YORUMLAR

  • 0 Yorum