HASAN ESER

HASAN ESER

mahalligundem.com Genel Yayın Yönetmeni

Foça'da CHP'ye bir "ağabey" lazım

22 Eylül 2018 - 02:03

1999 seçimleri öncesinde, mevcut Foça Belediye Başkanı Nihat Dirim'in adaylığı düşürülünce... 

CHP Foça ilçe örgütü, kısa bir süre türbülansa girmişti. 

Paniğe kapılmamak elde değildi. 

Zira, Nihat Dirim'in aday olamadığı yetmiyormuş gibi, Foça'da CHP'ye katilüzör  vazifesi gören  malum siyasetçi de aday olamamıştı. 

CHP'yi çok zor bir sınav bekliyordu. Ki, o dönemin güçlü ve marka ismi Süleyman Yenişehirli, CHP'nin karşısına bağımsız aday olarak çıkmıştı. Yenişehirli'nin kazanmasına kesin gözüyle bakılıyordu. 

Bu arada, CHP'de durumdan vazife çıkaranlar vardı. Yani kendini adaylığa yakıştıran birileri, krizi fırsata çevirmenin derdine düşmüştü. 

Halbuki o isimlerden birinin aday olması halinde CHP'nin kaybetmesi kaçınılmazdı. 

Uzatmayalım.

CHP'nin Foça'daki kurmay heyeti son derece soğuk kanlı davrandı.

Bir satranç ustası titizliğinde ince hesaplar yapan heyet, şunu çok iyi biliyordu:

Foça'da hiç kimsenin itiraz edemeyeceği, herkesin kabul göreceği ve birleştirici olabilecek bir isme ihtiyacı vardı CHP'nin. 

O isim CHP Foça ilçe örgütünün ağabeyi Ali İlcan'dan başkası değildi.

CHP'nin Foça gemisi fırtınaya yakalanmış, gemiyi kurtarma görevi de tecrübeli kaptan  Ali İlcan'a düşmüştü. 

Nitekim öyle de oldu. CHP,  biraz zorlansa da seçimi kazanan taraf oldu. Tabii burada malum siyasetçinin karşı cephede kurguladığı Ali Cengiz oyunlarının CHP'ye pozitif getiri sağladığını da atlamamak lazım. 

Toparlamak gerekirse...

1999 yerel seçimlerinde CHP'nin Foça'da kurtarıcılığını üstlenen Ali İlcan, zor bir dönemde 'ateşten gömlek' giymek suretiyle CHP'nin Foça'daki iktidarını konsolide etmeyi başardı. 

Üstlendiği birleştirici misyonla CHP'yi Foça'da toparlayan isim oldu. Ve partisine rahat bir nefes aldırmak adına, bir dönemliğine üstlendiği "emanetçi başkan" görevini layıkıyla yerine getirdi ve takvim yaprakları 2004'ü gösterdiğinde; bayrağı Gökhan Demirağ'a kendi rızasıyla teslim eden isim oldu. 

Bunları neden anlattığıma gelince...

Mevcut Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ'ın son iki döneminde ne kadar başarısız olduğunu artık sağır sultan bile biliyor. 

Haliyle söz konusu başarısızlığın faturası da CHP'ye kesiliyor. 

Demem o ki, Gökhan Demirağ'ın başarısız belediyeciliğinden dolayı yıpranan CHP için Foça'da deniz bitti, kara göründü, gemi bir kez daha karaya oturmak üzere.

Yeri gelmişken... 

Diğer partiler, Gökhan Demirağ'ın yeniden aday gösterilmesi için her gün ellerini semaya doğru açıp  dua ediyor. 

Öyle ki, CHP'nin Gökhan Demirağ ile yola devam kararı alması halinde; seçimi kaybetmesi Foça'da hiç kimse için sürpriz olmaz.  

Ancak, Gökhan Demirağ'ın aday gösterilmesi kadar, gösterilmemesi de büyük sorun teşkil edebilir. 

Malumunuz! Foça'da CHP'nin içi aday adayı kaynıyor. 

Ve...

Mezkur isimlerden adı halk nezdinde öne çıkan, partililerini asgari müştereklerde buluşturacak ve en önemlisi de toplumsal mutabakatı sağlayabilecek tek bir isim göremiyorum. Öte yandan, Foça'da "ehven-i şer" diyerek, yine Gökhan Demirağ'ı işaret edenlerin sayısı da sanıldığı kadar az değil. 

Ayrıca...

Kiminle konuşsam, 'Ben aday gösterilmesem de partim için var gücümle çalışırım' diyor. Ama bazen siyasetin doğası gereği de, söylemler ve eylemler birbirini tutmayabiliyor. 

Misal,  biri bana Osman Mert'in CHP'nin karşısında olacağını söyleseydi,  asla inanmazdım! Ama... 2014'te DSP'nin Foça belediye başkan adayı olduğunu görünce, "24 saat siyasette çok uzun bir süredir" diyen Süleyman Demirel'i bir kez daha yad ettim.

Diyeceğim o ki...

Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık' misali, CHP Foça'da adı geçen isimlerden kimi aday gösterirse göstersin, işi hiç de kolay olmayacak!

Bunun içindir ki, CHP'nin Foça'da tıpkı 1999'da olduğu gibi, 2019'da da yine partiyi derleyip-toparlayacak bir ağabeye şiddetle ihtiyacı var.

Haa! "Önerebileceğin bir isim var mı?" diye soracak olursanız. 

Var!

Fakat benim önereceğim isim  gerçek bir sosyal demokrat olduğu için sizin işinize gelmez! Çünkü sizler o kadar sağa kaydınız ki, düşünün ben bile solunuzda kaldım. 

O ismin kim olduğuna gelince, teklif etseniz de kabul etmeyeceğini biliyorum ama yine de söyleyeyim: NİHAT DİRİM. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum