HASAN ESER

HASAN ESER

mahalligundem.com Genel Yayın Yönetmeni

Foça'da çatı hangi parti olmalı?

30 Eylül 2018 - 19:31

24 Haziran seçimlerinde AK Parti'ye tel örgü ardından hatırı sayılır miktarda oy gelince...

Bir zamanlar AK Parti'den Foça belediye başkanlığı  ve meclis üyeliği adaylığına burun kıvıranlar, şimdilerde "AK Parti'den nasıl aday olurum"un derdine düştü.

"AK Parti Foça'da tutmaz ki... " diyerek,  AK Parti'den aday olmayı "angarya" olarak görenler nazarında; AK Parti şimdi kıymete bindi.

Geçmişte "Damarımı kesseniz 6 ok kan akar..." diyen bazı isimler bile, AK Parti'den adaylığa sıcak bakar oldu.

16 Nisan referandumu öncesinde, Foça'da kapı kapı gezerek, 'Hayır'a destek isteyen bazı ağır ağabeylerimiz de rotasını AK Parti'ye çevirdi.

İlk başlarda Meral Akşener'in İYİ Parti hareketine göz kırpan bazı kasaba siyasetçileri de (burada beklenen patlama  gerçekleşmeyince) üç maymunu oynamaya başladı ve şimdilerde 'Cumhur İttifakı' üzerinden kendilerine siyasi ikbal hesabı yapar oldu.

Peki, AK Parti'den aday olunca, Foça'da seçim kazanmak garanti mi?

Elbette değil. AK Parti, Foça'da gene 'dostlar alışverişte görsün' kabilinden bir aday gösterirse...

Tıpkı 2014 yerel seçimlerinde olduğu gibi, tek bir belediye meclis üyesi dahi çıkaramaz ve tabela partilerinin gerisinde kalır.

AK Parti, söylem ve yaşam tarzıyla Foça'nın profiline uygun bir aday/isim üzerinde yoğunlaşmalıdır.

Foça'nın siyasi nabzını tutan mahalli bir gazeteci olarak, eskiden AK Parti'ye aday önerilerinde bulunurdum.

"Önerdiğin bu isimlerin eğitim seviyesi nedir, toplumda karşılığı var mıdır?" şeklinde sorular sorulmasını beklerken... 

"O bahsettiğin isimlerin alnı secdeye varıyor mu?" gibi insana "Ne alaka şimdi..." dedirten sorulara muhatap olurdum. 

Neyse ki 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası, o bağnaz zihniyetli sözde siyasetçilerden büyük ölçüde kurtuldu AK Parti.

Evet, AK Parti Foça'da potaya girince-ki 24 Haziran seçim sonuçlarına göre; İzmir'in en başarılı ilçelerinden biridir-

AK Parti'nin kendi içinde de biraz hareketlenme oldu. Doğal olarak,  teşkilat içinde siyasi gelecek beklentisi olan birçok isim de aday olabilmek için harekete geçti. 

Dost acı söyler. "Bizim bu partiye o kadar hizmetimiz oldu, adaylık tabii ki teşkilatın içinden gelen isimlerin hakkıdır" diyerek, parti dışından olası adaylara karşı burun kıvıranlar, sadece CHP'nin ekmeğine yağ sürmüş olurlar.

Foça (Merkez sağdaki bu tür kısır çekişmeler yüzünden.) 30 yıldır CHP tarafından yönetilen bir yer değil de AK Parti'nin kalesi konumunda bir ilçe olmuş olsaydı, "Adayımız teşkilatın için çıksın!" önerisi kabul görebilirdi.

Fakat burada asıl soru şudur: AK Parti, Foça Belediyesi'ni gerçekten kazanmak istiyor mu, istemiyor mu?

Bu bağlamda bir örnek vermek istiyorum, 24 Haziran genel seçimleri öncesinde “Aday içimizden çıksın” diye direten CHP'liler, AK Parti cenahından oy alması muhtemel isimlerin Millet İttifak'ından  aday gösterilmesine karşı çıkmışlardı.

(O günlerde Muharrem İnce'nin bir paradoks olduğunu yazdım ama dikkate alınmadım!)

Demem o ki  AK Parti tabanından oy alamadığı takdirde CHP'nin Türkiye'de iktidar olamayacağı gibi, AK Parti de Foça'da CHP cenahından oy devşiremediği sürece Foça Belediyesi'ni kazanamaz!

AK Parti burada en azından,  önceki seçimlerde merkez sağa getirdiği oydan fazlasını kaçıran malum siyasetçiden dolayı CHP'ye kerhen oy verenlerin desteğini alabilmek adına, modern, özbeöz Foçalı ve ılımlı CHP'lilerin de sıcak bakacağı, yani sempati duyacağı bir ismi tercih etmelidir.

Kazanacağına kendini bile inandıramayan ya da AK Parti adaylığı üzerinden bürokraside yükselme hesapları yapan isimlerin aday yapılması halinde, CHP'nin Foça gibi simgeleşmiş bir kentinde seçim kazanmak, hayalden öte bir şey değildir.

Gelelim, "Cumhur İttifak'ının Foça'daki çatısı hangi parti olmalıdır?" sorusunun yanıtına...

Bilindiği üzere, AK Parti Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son seçimde birinci olduğumuz yerde aday çıkarmamayı nasıl anlatırım tabanıma? Seçmen tabanı küserse toparlayamazsınız…” şeklinde bir açıklama yaptı geçtiğimiz günlerde.

AK Parti son seçimde Foça'da birinci parti olamadı ama MHP'nin 1.768 oyuna karşın, 4.790 oy olarak CHP'nin ardından ikinci parti olma başarısını gösterdi.

2014 yerel seçimlerinde (O günün şartları gereği)  MHP'nin adayı favoriydi. Çünkü AK Parti son derece iddiasız bir aday göstermişti. Ancak buna rağmen 1.653 tane AK Partili, kazanamayacağı gün gibi aşikar olan AK Parti adayına bile bile oy verdi.

Yani tıpkı CHP'de olduğu gibi, AK Parti'de de ne pahasına olursa olsun; eli/mührü başka bir partinin logosuna gitmeyen bir seçmen profili var. 

İttifakın gerçekleşmesi halinde ve yapılması muhtemel kamuoyu araştırmaları ışığında, Foça'da çatının hangi parti olması gerektiği yönünde bir kanaat oluşturulacaktır. 

Benim şahsi kanaatim, AK Parti'nin en doğru/mantıklı adres olduğu yönündedir.

Son olarak...

Geçtiğimiz hafta düzenlenen AK Parti Gaziemir İlçe Danışma Toplantısında konuşan AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül,  kişilere bağlı siyaset yapılmasının yanlış olduğunu belirterek, yerel seçim öncesinde yapacakları kamuoyu yoklamaları, istişareler ve çok sayıda yöntemin ışığında adaylarını belirleyeceklerini  ve belirlenen kişilerin arkasında teşkilatın duracağını açıklamış.

Olması gereken de bu değil midir?

Ne var ki Foça'da birileri (Sanırım kamuoyunu etkilemek/yönlendirmek için.)  sağda solda şöyle yaygara yapıyorlarmış: "Abimiz ittifak adaylığı için  yukarıdan söz aldı, iş çoktan bitti.  Bu saatten sonra herkes ona göre gardını alsın"

Bu söylentiyi birçok farklı kişiden işitince, konunun aslını öğrenmek ve Foça kamuoyunu sağlıklı bilgilendirmek adına AK Parti Foça İlçe Başkanı İrfan Çalışkan ile görüştüm.

İrfan Çalışkan, benim de itibar etmediğim ve dedikodu olarak değerlendirdiğim söylentilerin doğru olmadığını söyledi ama bu konuda nedense herhangi bir resmi açıklama yapma gereği de duymadı.

Halbuki Foça çalkalanıyor ve söz konusu dedikodular AK Parti'yi burada umut olarak görenleri fena halde demoralize ediyor.

AK Parti'ye Foça'da seçim öncesi zarar veren/verecek başka gelişmeler de var! 11 yıl öncesinden, Foça'da görev yaptığı dönemden tanıdığım eski arkadaşım Tanfer Kemerli (AK Parti İzmir İl Teşkilat Başkanı) lütfedip telefonumu açarsa kendisine bizzat anlatacağım.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum