HASAN ÇAKIR

HASAN ÇAKIR

Uzak Yol Gemi Kaptanı

Foça kasırgaya hazır mı?

27 Eylül 2018 - 22:24

Akdeniz’in orta kesimlerinde etkili olan ‘Mediterranean’ ve ‘hurricanes’ kelimelerin birleşiminden oluşan ‘Tropical Medicane’ adı verilen kasırga Türkiye’de ilk kez görülecekmiş. 

Buna göre; eğer İyon Denizi üzerindeki kasırga yönünü değiştirmezse 30 Eylül Pazar günü Ege kıyılarına ulaşması ve Muğla, Aydın, İzmir, Çanakkale, Balıkesir kıyıları hattında büyük tehlike oluşturması bekleniyormuş. 

Kasırga’nın Ege Bölgesi’nin geçtikten sonra ise Marmara Denizi üzerinden İstanbul’u etkileme ihtimali de bulunuyormuş. 

Hızının 150 kilometreyi aşması beklenen rüzgârın, kıyılarda yağışlarla beraber metrelerce yükseklikte dalgalara sebep olması ve İzmir’de bofor rüzgar ıskalasında son ölçek olan 12 bofor kuvvetine ulaşması bekleniyormuş. 

Konuyu meclis gündemine taşıyan TBMM Çevre Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı tehlikeye yönelik alınan önlemler ile yapılan hazırlıkların açıklanmasını ve kamuoyunun konuyla ilgili bilgilendirilmesini istemiş. 

Öncelikle...

Hassasiyetinden dolayı sayın Murat Bakan'a müteşekkiriz. 

Bu bağlamda, tıpkı sayın Bakan'ın, cevaplanılması istemiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayın Fuat Oktay'a sorduğu gibi.  

Ben de Foça Belediyesi'ne buradan sormak istiyorum: Beklenen kasırga öncesi hangi önlemleri aldınız/alıyorsunuz?

Foça'da yaşayanlar iyi bilir; benim de ikamet ettiğim Mersinaki Caddesi'nde çok sayıda  okaliptüs ağacı bulunmaktadır. 

Bilindiği gibi, yapı itibariyle zayıf olan okaliptüs ağaçlarının dalları da oldukça kırılgandır. 

Hızlı büyüme özelliğiyle bilinen bu ağaçlar, zamanında budanmadıklarından dolayı zaman zaman kazalara sebebiyet vermektedir. 

Bugüne kadar, Foça'da birçok kişinin bu ağaçlar yüzünden otomobili zarar görmüştür. Herhangi bir can kaybının yaşanmaması ise tek teselli kaynağımızdır. 

Sayın Murat Bakan'dan ricamız; tıpkı merkezi idareyi uyardığı gibi partisi tarafından yönetilen Foça Belediyesi'ni de uyarması yönündedir. 

Sayın Murat Bakan, lütfedip Foça Belediyesi'nden bir ricada bulunursa...

İnanıyorum ki, Foça'da tehlikeye/kazaya davetiye çıkaran bu ağaçlar, kasırga kapıya dayanmadan kesilir ve burada yaşayan insanlar da korkulu rüyalar görmekten kurtulur. 

Sevgi ve saygılarıma. 

HASAN ÇAKIR 

YORUMLAR

  • 0 Yorum