EROL MARAŞLI

EROL MARAŞLI

Gazeteci -Yazar

Yerel seçimlere ilk adım: aday tespiti!

07 Eylül 2018 - 15:00

31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlere yedi ay kala siyasi partilerde ilk adım atıldı: partilerin bazıları, seçmen nabzını yoklamak için çalışmalara başladılar. Kuvvetle muhtemeldir ki; partiler ve liderleri seçilebilecek adaylarla seçime girmek istiyorlar. Mevcut belediye başkanların bazıları elbette ki tekrar aday gösterilecek ama partisinin ve halkın desteğini desteğini yitirmiş başkanlara biraz “istirahat edin!” denilecek.

Belki de sevilen, kazanma şansı olan başka partinin belediye başkanı da transfer bile edilebilinir.

Ama şurası muhakkak ki; iktidar partisi AK Parti genel seçimde kaybettiği % 8 civarındaki oyu geri almak, hatta daha üstüne çıkmak için, seçilebilir doğru aday tespiti ile seçime girmek zorunda. Eğer % 42 nin altına düşer ise; alacakları düşük oy partide deprem meydana getirir. En başta, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, partide revizyona gitmesine kadar yol açar.  Belki de, geçmiş dönemde % 50 leri kazandıran eski milletvekilleri ve il yönetimleri tekrar partinin başına geçmeye davet edilirler.

İktidar partisinin kaybetme gibi bir lüksü yoktur.

Bu bakımdan mahalli seçimlere seçilecek adayla gitmek zorunda.

Diğer partilerin de hedefi bu! ama bir gerileme, onlarda da köşe taşlarının yeniden döşenmesini zorunlu kılacaktır.

***   

Ak Parti açısından baktığımızda; Ankara, özellikle İstanbul da seçimi göğüslemek zorundalar. Muhalefet partilerin elindeki İzmir, Eskişehir, Adana, Aydın, Diyarbakır, Manisa  gibi illerdeki ibreyi kendine döndürmek zorundadır.

CHP ile ittifak yapması söz konusu değil! MHP de ittifaka yapmayacağını deklare etti.  Devlet bey de ittifak yapmayacağız dedi ama bu hafta ittifak yapmaktan bahsetti, daha ileri giderek HDP’nin  belediyeyi kazandığı illerde Ak Partiyi destekleyeceklerini söyledi.

 Ak Parti daha önce  yaptığı açıklamalarda da ittifak yok dedilerse de daha sonra , onlarda MHP’liler gibi ittifaka yeşil ışık yaktılar. HDP ise AK Parti ile ittifaka zaten yanaşmaz. İYİ parti ise soru işareti!

O halde teraziyi iyi tartıp Manisa, Adana, Aydın, Diyarbakır gibi illerde seçilebilecek doğru adayla seçime girildiğinde bıçak sırtındaki bu iller alınabilir.

***

Gençlik yıllarımın geçtiği, MHP il başkanlığı yaptığım, günlük gazete sahibi olduğum Manisa; bıçak sırtındaki illerden birisi: burada belediyeyi kazanan MHP’nin göz ardı edilmeyecek oy oranı her zaman vardı, yine de var. Manisalılar içinden çıkan insana değer vermiş, vermekte de devam ediyor.  1961 genel seçimlerini ve diğerlerini de takip edip analiz yapmaya çalıştım. Manisalı seçmen, askeri darbeler sonrası bile korkmadı ve dimdik durmasını bildi.  Baskılara rağmen erk sahiplerini şaşırtacak neticelere imza attı.

Bu bakımdan Manisa seçiminde Ak Parti, dikkatli davranıp en ideal adayı seçmek zorunda.

Belediye icraatlarından memnun olmayan MHP li seçmen kazanılmaz ise; ya sandığa gitmez ya da kendisine yakın bir partiye oyunu verir. Ülkücü ve MHP kökenli azımsanmayacak sayıda seçmenin bulunduğu İYİ parti milletvekili çıkardığına göre onlarda bir potansiyele sahip ki göz ardı edilmemesi gerekir.

DOÇ DR SELÇUK ÖZDAĞ,

Selçuk Özdağ adı Manisalılar için yabancı olmadığı gibi, burada, öğrenci iken, ülkü ocağı başkanlığı yaparken, AK Partiden milletvekili olurken en çalışkan insanlardan birisiydi. Bir gazeteci yazar olarak Selçuk Özdağ’ı hap izlemişim ve Manisa için yaptıkları iyi ve hayırlı işlere şahit oldum. Mecliste milletinin ve Manisa’nın sorunlarının çözümü için nasıl didindiğini gördüm.

 Üniversite hocası /Doçent/ bir bilim adamı için bu yeter mi derseniz, yeter ama en önemli vasıflarından birisi olan şehircilik ve belediyecilik konusundaki bilgisine ise geç vakıf oldum: oysa ki, Doç.Dr. Selçuk Özdağ şehircilik mimarisi ve belediyecilik alanında araştırmalar ve çalışmalar yapmış, çözüm yolları üretmiş, bunları yayınlamış…  Selçuk Özdağ; yani Ak Parti’nin belediye başkan adaylığı için en doğru seçim olacağına kaniim.  Ak Partinin oylarının firesiz olarak geleceği, ülkücü ve milliyetçi kökenli olması MHP’den ve İYİ partiden çok sayıda oy alacağını tahmin ediyorum.

Elbette ki bu bilgi ve birikimi, projeleri Manisalı seçmeni Selçuk Özdağ’a yöneltecektir ve sultanlar şehri Manisa’ya lâyık bir Şehr’ül Emin/şehrin güveniliri, emin insanı olacaktır.

Peki MHP bu işe ne der? Öyle ya, elindeki Manisa’yı kaybetmek istemeyecek.

Not: gelecek yazılarda diğer partileri kritik etmeye çalışacağım.

EROL MARAŞLI 

YORUMLAR

  • 0 Yorum