CEREN YAĞCIKÖSEOĞLU

CEREN YAĞCIKÖSEOĞLU

Psikolog / www.cerenyagcikoseoglu.com.tr

Karne, ödül ve ceza

17 Ocak 2018 - 01:35

Sömestr tatiline sayılı günler kaldı...

Öğrenciler  tatilin gelmesini dört gözle bekliyor, tek istedikleri tatilde; ödev yapmadan, ders çalışmadan, tatili gerçekten tatil olarak geçirebilmek... 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, okulların öğrencilere ev ödevleri verilmemesini istemesi, öğrencileri mutlu ederken ,tatili öğrencilerin sosyal, kültürel, sanat  ve spor faaliyetlerini geliştirmek için bir teşvik niteliği taşımaktadır. 

Öğrencilerin, tatilde ödev  kaygısı taşımadan, aile ve arkadaşlarıyla birlikte istedikleri  bir tatil geçirebiliyor olması, tatil dönüşü okula ve derslere olan motivasyon ve ilgilerinin  artmasını sağlayacaktır.

Peki öğrencileri mutlu eden bu durum, ailelerin karne başarısı üzerindeki tutum ve davranışlarını ne kadar etkileyebilir..

Her  anne-baba, çocuğunun başarılı olmasını ister, çocuğunun karnesindeki notları önemser ve buna bağlı olarak bir davranış sergiler..

Eğer karnedeki notlar iyi  ise, karne hediyeleri,  takdir cümle ve davranışları , anlaşmalar, istekler ifade edilirken.. ya karne kötüyse? Kimi ebeveyn olumsuz tepkiler vermektedir, çocuğuna kızar, aşağılar, bir arkadaşı veya kardeşiyle kıyaslar, onu  sevdiği şey/durumdan mahrum bırakır kimi ebeveyn ise anlayışla karşılar, tepkisiz kalabilir.

Karnedeki notlar, çocuğun akademik anlamda ne kadar başarılı olduğunun göstergesi olduğu kadar; aile olarak onlara ne kadar sorumluluk duygusu verildiğinin de somut bir göstergesidir.

Bu yüzden birçok aile, çocuklarının  başarısızlıklarını, kendi başarısızlıkları olarak görüp, yorumladıkları için fazla tepki göstermektedirler.

Öncelikli şey, çocuklarının başarısızlıklarını, kendi başarısızlıkları olduğu algısından uzaklaşmalı ve çocukların yeterli yönleri kadar yetersiz, geliştirilmesi gereken yönlerini iyi tespit etmeleri  gerekir, bu durum  onları  doğru ve yeterli tanımaktan geçmektedir.

Ebeveynler, çocuğun bireysel kapasitesine ve yeteneklerine uygun beklentiler geliştirmelidir.

Ailenin tutumu, çocuğun okuldaki başarısını büyük oranda etkileyen en önemli unsurların başında gelir.

Çocuğun kendini geliştirmesine olanak sağlayan, ona özgüven kazandıran en başta ailenin tutum ve davranışlarıdır.

Karnedeki notlar zayıf ise, aileler nasıl bir yol izlemeliler?

Öncelikle, çocuğunuzun kendini rahat ifade etmesine izin verin, eğer zayıf notlardan dolayı sinirlenip, ani tepkiler verirseniz, çocuğunuzu kendinizden uzaklaştırarak, iletişimden kaçmasına yardımcı olursunuz.

Çocuğunuzun  ne hissettiğini anlamaya çalışın.

Zayıf notları başarısızlık olarak değil, telafi edilebilecek bir durum olarak gördüğünüzü hissettirip ifade ederek, destek ve yardımcı olduğunuzu hissettirmek, çocuğunuzun yalnız hissetmemesini sağlayacak ve onu motive edecektir .

Birlikte ders programı yapın, çocuğunuzun isteklerini göz önünde bulundurarak,  ev içinde ders çalışma odası ve şartları oluşturun.

Başarısız olduğu alanları birlikte belirleyin ve nelerin yapılabileceği hakkında sohbet edin.

Başarılarını önemseyin, dile getirin ve onaylayın.

Psikolog Ceren Yağcıköseoğlu 

YORUMLAR

  • 0 Yorum